برای مشاوره با ما در ارتباط باشید

02166968003

کوچینگ فرآیندی است که با توجه به نیازهای فرد یا سازمان و در شرایط مختلف انواع خدمات کوچینگ متفاوتی را ارائه دهد. اصطلاح کوچینگ به طور معمول از روش‌های کمک به دیگران برای بهبود، پیشرفت، یادگیری مهارت‌ های جدید، پیدا کردن موفقیت شخصی، دستیابی به اهداف و مدیریت تغییر در زندگی و چالش‌های شخصی اشاره دارد.

 

کوچینگ معمولاً به نگرش‌ها، رفتارها، مهارت‌ها و دانش و همچنین اهداف و آرزوهای شغلی می‌پردازد. همچنین بر پیشرفت جسمی و ذهنی نیز تمرکز دارد. در ادامه انواع کوچینگ (Coaching) و کاربردی‌ ترین گرایش‌ های آن را یاد می‌گیریم.

 

بطور کلی کوچینگ را می‌توان به دو نوع تقسیم کرد:

  • کوچینگ داخلی (Internal Coaching)
  • کوچینگ خارجی (External Coaching)

 

در کوچینگ داخلی شما یک فرد را به عنوان کوچ در مجموعه خود استخدام می‌ کنید تا برنامه‌های خود را به صورت حضوری اجرایی نماید. اما در کوچینگ خارجی، کوچ لزوماً در سازمان شما به فعالیت نمی‌پردازد بلکه برنامه‌های خود را بصورت جلساتی مشخص در سازمان شما پیش خواهد برد. هر کدام از این روش‌ها مزایای خاص خودشان را دارند و متناسب با شرایط مراجع می‌توانند متفاوت عمل کنند.‌

 

اصول کوچینگ را می‌توان به روش‌های مختلفی اعمال کرد، به خصوص با بهره‌گیری از سیستم‌های ارتباطی مدرن. انواع کوچینگ می‌تواند به صورت حضوری و هم به صورت گروهی در گروه‌ های کوچک صورت بگیرد، یا به صورت مکالمه صوتی و تصویری از طریق تلفن، اسکایپ، ایمیل یا با دسترسی به طیف گسترده‌ای از منابع اینترنت قابل اجراست.

 

گرایش های مختلف کوچینگ

 

اگر قصد دارید کوچینگ را به صورت تخصصی دنبال کنید و از آن مستقیماً کسب درآمد کنید ابتدا باید انواع کوچینگ را به خوبی بشناسید و گرایش مناسب خودتان را برگزینید. انواع مختلفی از تخصص‌ های کوچینگ حرفه‌ای وجود دارد. یک کوچ ممکن است متناسب با شرایط و نیاز مراجع، برنامه متفاوت و منحصر به فردی ارائه دهد. در ادامه به 10 مورد از رایج‌ترین انواع کوچینگ می‌پردازیم:

 

کوچینگ توسعه فردی | Self-Development Coaching

 

کوچینگ توسعه فردی گستره پهناوری را در بر می‌گیرد که از آن میان می‌توان به شناسایی راه‌هایی برای افزایش میزان شادی، عشق ثروت و لذت در زندگی اشاره داشت. مراجعین می‌دانند ظرفیت رسیدن این چیزها در درونشان وجود دارد. کوچ توسعه فردی باید به مراجع کمک کند تا به توانایی‌ها و نقاط قوت ذاتی خود پی‌ببرد. به عنوان یک کوچ توسعه فردی باید راه افزایش اعتماد به نفس، عشق به خویشتن و داشتن یک نگرش و تفکر مثبت را برای مخاطب خود هموار کند.

 

کوچینگ عملکرد | Performance Coaching

 

فعالیت‌ های کوچینگ عملکردی با هدف تقویت عملکرد فرد در جایگاه فعلی خود در محل کار، افزایش اثربخشی و بهره‌وری حداکثری در محل کار است. به طور کلی، کوچینگ عملکرد زیربناها و مدل‌های نظری خود را از روانشناسی تجارت، ورزش و همچنین نظریه روانشناسی عمومی به دست می‌آورد.

 

کوچ عملکرد به کارمندان در همه سطوح کمک می‌ کند تا شرایط کار خود، شایستگی‌ های لازم برای تحقق الزامات، هرگونه شکاف در عملکرد فعلی خود و فرصت‌هایی برای بهبود عملکرد را بهتر درک کنند.

 

آنها سپس با کارمندان، مدیر سازمان و سایر افراد در محل کار خود همکاری می‌ کنند تا به کارکنان کمک کنند تا شکاف عملکردشان را پر کنند و برنامه‌هایی را برای پیشرفت حرفه‌ ای تهیه کنند.

 

انواع کوچینگ چیست

 

کوچینگ مهارتی | Skill Coaching

 

این نوع از کوچینگ متمرکز بر مهارت‌های اصلی است که یک کارمند برای انجام نقش خود باید انجام دهد. کوچینگ مهارت، یک رویکرد انعطاف‌پذیر، تطبیقی، “فقط در زمان” برای توسعه مهارت‌ها را ارائه می‌ دهد. برنامه‌ های کوچینگ مهارت به طور اختصاصی برای فرد در نظر گرفته می‌شوند و عموماً در دستیابی به تعدادی از اهداف (توسعه مهارت) که با نیازهای سازمان مرتبط هستند متمرکز می‌شوند. این شکل از کوچینگ بر مهارت‌ های اصلی که یک کارمند برای انجام نقش خود باید انجام دهد تمرکز دارد. کوچینگ مهارت، یک رویکرد انعطاف‌ پذیر، تطبیقی و منحصر به یک بازه زمانی خاص برای توسعه مهارت‌ ها را در پیش می‌گیرد. برنامه‌ های کوچینگ مهارت به طور اختصاصی برای فرد در نظر گرفته می‌شود و عموماً در دستیابی به تعدادی از اهداف توسعه مهارت‌هایی مرتبط با نیازهای سازمان تمرکز می‌کند.

 

پیشنهاد می کنیم مقاله درماندگی آموخته شده را نیز حتما مطالعه کنید.

 

کوچینگ کسب‌ و کار | Business Coaching

 

رشته دانشگاهی کوچینگ کسب و کار یکی از مهم‌ ترین انواع کوچینگ است که به بررسی محدودیت‌های افراد برای رسیدن به اهداف سازمانی می‌پردازد. بیزینس کوچینگ را می‌توان در این فرآیند خلاصه کرد؛ مدیریت کردن تیم‌ها برای کشف نقاط قوت و نقاط قابل بهبود عملکرد شرکت. برای درک بهتر کوچینگ کسب و کار ابتدا باید مفهوم کوچینگ را بدانید.

 

بیزینس کوچینگ یک رابطه خلاقانه و پویا میان کوچ و صاحب کسب و کار یا اعضای تیم او است به منظور رسیدن به اهداف فردی و سازمانی، بهبود عملکرد، دستیابی به نتایجی قابل ارزیابی که در همان اولین جلسه کوچینگ مشخص می‌شود. بیزینس کوچ به صاحب کسب و کار کمک می‌کند تا به درکی عمیق‌تر از توانمندی‌ها و نقاط قابل بهبود خود دست یابند، نسبت به اهداف شخصی و کسب و کارشان آگاهی و بصیرت بیشتری کسب کنند.

 

انواع گرایشات کوچینگ

 

کوچینگ اجرایی | Executive Coaching

 

تمرکز این روش بر بهبود توانایی‌ های رهبری، مدیریت تغییر سازمانی؛ یافتن تعادل کار در زندگی؛ مردم و مدیریت عملکرد. کوچ‌ های اجرایی بر مهارت‌ های رهبری تمرکز می‌ کنند. آن‌ ها اغلب شامل سرپرستان اجرایی یا افراد دیگری از سازمان است. مخاطبان اصلی این نوع کوچینگ، مدیران تجاری و رهبران ارشد کسب و کارها هستند.

 

کوچینگ فروش

 

خلق یک تیم فروش موفق و مدیریت آن مسئولیت نسبتا سنگینی برای مدیران محسوب می شود. اکثر مدیران حتی مراحل قیف فروششان را هم به خوبی تحلیل نمی کنند و اکثر مشتریان آنها در همان مراحل ابتدایی باقی مانده و منجر به فروش نمیشوند.

 

کوچینگ فروش طی فرایندی با افزایش مهارت های ارتباطی و پیاده سازی تکنیک های کوچینگ در تیم فروش و ایجاد انگیزه در آنها تحولی در آمار فروش ایجاد می کند.

 

انواع شاخه های کوچینگ

 

کوچینگ زندگی یا لایف کوچنگ | Life Coaching

 

این شکل از کوچینگ مناسب افرادی است که مایل به ایجاد تغییرات مهم در زندگی خود هستند. کوچ به افراد کمک می‌کند تا هدفشان در زندگی و چگونگی دستیابی به آن را بیابند. کوچ شخصی یا لایف کوچ به طور کلی افراد را در جایگاه نقطه شروع آن‌ها در نظر می‌گیرد. کوچینگ زندگی برای افرادی که مایل به ایجاد نوعی از تغییرات مهم در زندگی خود هستند، مناسب است. لایف کوچ به افراد کمک می‌کند تا بفهمند چه می‌خواهند و چطور می‌توانند به خواسته‌هایشان دست پیدا کنند. کوچینگ فردی و زندگی به طور کلی موضوعات مد نظر مراجع را به عنوان نقطه شروع خود در نظر می‌گیرد.

 

کوچینگ زندگی مجموعه ابزارهایی است که توانایی و کارآیی خود را به اثبات رسانده است و می‌توان در موقعیت‌های مختلف زندگی آن‌ها را به کار بست. این ابزارها در تمامی جنبه‌های زندگی به افراد کمک خواهند کرد و می‌توانند توسعه انسانی، سلامت جسمی و روحی، موفقیت حرفه‌ای و روابط فرد را هدف بگیرند.

 

تمرکز لایف کوچینگ بر ایجاد زندگی پرتحرک‌ تر. شناسایی ارزش‌ ها، اهداف و رویاهاست. شناخت موانع. اقدام به سمت دستیابی به هدف. مخاطبان این نوع از کوچینگ افراد از هر نوع، سن و حرفه‌ ای هستند.

 

کوچ رهبری | Leadership Coaching

 

تمرکز کوچینگ رهبری بر کاوش ماهیت رهبری؛ شناسایی نقاط قوت رهبری و زمینه‌های پیشرفت، هوش هیجانی یا “مهارت‌های نرم”، تعریف آینده برای خود به عنوان رهبر و اقدام به سمت اهداف رهبری است.

 

وظیفه کوچ رهبری است که راه یادگیری بهترین تکنیک‌ های کوچینگی را برای مراجعین خود هموار کرده و در عین حال اجازه ندهد به کسب و کار و برنامه روزانه او خللی وارد شود. کوچ رهبری باید بتواند موقعیت‌های مثبت و منفی مراجع خود را به طور کامل درک کند و به آن‌ها کمک کند پرسش‌های درستی بپرسند و به مدارج بالاتری از موفقیت دست یابند.

 

در برخی مواقع رهبران برای حل مسائل کوتاه مدت همچون بحران‌های زودگذر یا فقدان انگیزه در اعضای تیم به کوچینگ رهبری نیاز پیدا می‌کنند.

 

کوچینگ شغلی | Career Coaching

 

کوچینگ شغلی را می‌ توان فقط به یک رشته تخصصی نسبت داد. غالباً کوچ با افرادی از صنایع مختلف با سطح شغلی متفاوت سر و کار خواهد داشت. چالش شما این خواهد بود که مراجع را ترغیب کرده و به او نیرو دهید تا در زمینه شغلی حال حاضرش به فعالیت ادامه دهد یا این که او را از یک دوره گذر دهید تا بتوانند به شغل رویایی خود برسند. کوچینگ شغلی به شناسایی نقاط قوت، احساسات و علاقه‌ های فردی. چشم‌ انداز و اهداف شغلی و همینطور شفاف‌ سازی بهترین “تناسب” بین شخص و یک حرفه شغلی یا فرهنگ سازمانی در جهت سرعت بخشیدن به مسیر شغلی شخص می‌ پردازد.

    • نقاط قوت، استعدادها و اهداف مراجع را مشخص می‌ کنید.
    • به مراجع کمک می‌ کنید تا برای خود یک برنامه اجرایی تهیه کرده و به یک سطح از رضایت شغلی دست یابد.
    • به مراجع کمک می‌ کنید درباره شغلشان تصمیم‌ هایی درست و ماهرانه بگیرند.

 

این افراد برای ایفای نقش خود نیازهای منحصر به خود را دارند اما در عین حال می‌ توان نقاط مشترک بسیاری هم برای این نقش‌ها در نظر گرفت. این افراد به دنبال شرکای تجاری جدید، راهکارهایی برای افزایش فروش، پایدار کردن هر چه بیشتر کسب و کار خود و افزایش درآمدهای شرکت‌ شان هستند.

 

انواع شاخه های کوچینگ چیست؟

 

کوچینگ موفقیت | Success Coaching

 

افراد به کوچینگ موفقیت مراجعه می‌ کنند چون به اعتقاد خود آن طور که باید و شاید از توانایی‌ های خود استفاده نکرده‌ اند و در نتیجه به دنبال یافتن شادی و موفقیت‌ های فردی می‌ باشند. هر کس تعریف متفاوتی از موفقیت دارد.

 

نقش کوچ موفقیت کمک کردن به مراجع برای مشخص کردن مسائل است که واقعاً برایش اهمیت دارد. این مسائل اغلب فراتر از اقداماتی است که برای رسیدن به ثروت و رفاه مالی صورت می‌ گیرد و معمولاً شادی و موفقیت در جنبه‌ های انسانی‌ تر زندگی را در بر می‌ گیرد.

 

کوچینگ رابطه | Relationship Coaching

 

کوچینگ روابط فراتر از روابط صمیمانه بوده و هر نوع رابطه‌ ای را در بر می‌ گیرد که می‌ توان با فرد دیگری برقرار کرد. اگر فرد در دوست‌ یابی مشکل داشته باشد یا نتواند دوستانی را جذب خود کند که ارزش‌ ها و اهدافی مشابهی را در زندگی دنبال می‌ کنند. ممکن است تصمیم بگیرد به یک کوچ روابط مراجعه کند. شاید این افراد از فقدان اعتماد به نفس رنج ببرند و برای همین ارتباط برقرار کردن با دیگران برایشان دشوار باشد.

 

نتیجه‌ گیری

کوچینگ متناسب با مدل برگزاری جلسات، مدت زمان و برنامه جلسات، موضوع مورد برررسی و فردی یا گروهی بودن جلسه در انواع شیوه‌ها و متد مختلفی برگزار می‌ گردد.

انواع کوچینگ بر اساس نیاز مراجع به صورت فردی و سازمانی قابل ارائه است و طبق تجربه ما در مدرسه توسعه فردی و کسب و کار علی مس‌ چی ، رهبران را در 3 سطح کوچ می‌ کنیم:

  • مهارت‌ ها
  • ظرفیت‌ ها
  • تحقق

در سطح مهارت‌ های فردی و ارتباطی مدیر و افراد سازمان بررسی می‌ شود. در سطح مهارت‌ها، یک رهبر بر روی تکنیک‌ های خاص کار می‌کند تا در یک هدف مشخص پیشرفت کند. در سطح ظرفیت‌ها، افراد شروع به دیدن وقایع به روشی جدید می‌ کنند. آن‌ ها می‌توانند اهداف خود را از زاویه‌ای گسترده‌تر مشاهده کنند و تأثیر اقدامات خود در دستیابی یا رهایی از اهداف خود را بشناسند.

هنگامی که فرد قادر به عقب‌ نشینی از باورهای اساسی که رفتار آن‌ ها را تحت تاثیر قرار می‌ دهد می‌شود، به طور خودکار ظرفیت خود را برای انجام اقدامات بهتر در لحظه افزایش می‌ دهد. اما در سطح تحقق، فرد کوچینگ را به عنوان راهی برای رسیدن به اهداف و برنامه‌هایش در سطح عمیق‌ تر تجربه می‌ کند. سؤالات بهتری از خود می‌ پرسند و مطمئناً یک سیستم منسجم و کارآمدتر ارائه خواهند داد.

هر سطح در یک فضای متفاوت عمل می‌ کند. سطح مهارت را می‌توان دامنه انجام کار، ظرفیت‌ هایی به عنوان حوزه دیدن و تحقق به عنوان حوزه زندگی و بودن دانست. همانطور که این مقاله را می‌ خوانید، برای لحظه ای درنگ کنید که بیشتر روز در چه سطحی قرار دارید!

 

برخی از سوالات رایج:

1. چند نوع کوچینگ وجود دارد؟

کوچینگ توسعه فردی – کوچینگ عملکرد – کوچینگ مهارتی – کوچینگ کسب‌ و کار – کوچینگ اجرایی – کوچینگ فروش

2. شاخه های کوچینگ چیست؟

کوچینگ بر اساس کاربری‌های ویژه آن به انواع مختلفی تقسیم‌شده است. این کاربری‌ها در بسیاری از موارد بین انواع کوچینگ تا حدودی یکسان بوده و بسیاری از انواع کوچینگ فصل مشترک فراوانی دارند.

ارسال نظرات

  1. عالی بود مقاله جامعی بود

    1. درود بر شما خوشحالیم که براتون مفید بوده

  2. کوچینگ مهارتی چه فرقی با کوچینگ عملکرد داره؟

  3. اگه بخوایم کوچینگ شغلی رو اصولی یاد بگیریم شما دوره خاصی دارید؟

    1. سلام در حال حاضر پیش ثبت نام دوره بیزینس کوچینگ هستیم اما مشخصا دوره کوچینگ شغلی خیر

دیدگاهتان را بنویسید

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.