در دنیای امروزه تکنولوژی و استفاده از آن سبب شده تا اصطلاحات جدیدی ایجاد شود. یکی از این اصطلاحات که بسیاری از شما هم آن را شنیدهاید، بازاریابی شبکهای نام دارد که از آن تحت عنوان نتورک مارکتینگ نیز یاد میشود. در تعریف این اصطلاح بهتر است در ابتدا به این نکته توجه داشته باشید که خود کلمه بازاریابی چندین مفهوم را در خود جای داده است.
با شنیدن این کلمه در ذهن افراد مفاهیمی نظیر مغازه، خرید و فروش و. . تداعی میشود. بازاریابی در ابتدا به شکلهای بسیار ساده خرید و فروش تعلق میگرفت، اما به تدریج این حوزه نیز پیشرفتهای زیادی داشت و امروزه شاهل فعالیت آن در زمینه اینترنت هستیم. بهتر است بدانید کار بازاریابی یا همان نتورک تنها به خریدار، فروشنده و ویزیتور ختم نمیشود! بلکه یک شبکه گسترده را شامل شده است.
در این مقاله قصد داریم تا به توضیح بیشتر در خصوص اینکه بازاریابی شبکه ای چیست؟ بپردازیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
بازاریابی شبکه ای چیست
در پاسخ به این سؤال که کار نتورک چیست؟ باید گفت این اصطلاح یک مفهوم تجاری محسوب میشود. این مفهوم یا کار بیشتر برای شرکتهای تجاری مورد استفاده قرار میگیرد و سبب میشود تا شرکت مورد نظر با داشتن یک شبکه گسترده از توزیعکنندگان پیشرفت بیشتری داشته باشد. در بازاریابی شبکهای کسب درآمد از طریق سه استراتژی اصلی اتفاق میافتد.
این سه استراتژی سیستماتیک عبارتند از: تولید سرنخ، استخدام و در نهایت مدیریت و ساخت. نتورک خود دارای تقسیمبندی کلی است و بر این اساس به گروه تک سطحی، گروه دو سطحی و در نهایت گروه چند سطحی تقسیم میشود. برای ایجاد یک نتورک در ابتدا شما نیاز به داشتن یک شرکت تجاری دارید. به نوعی این شرکت سر نخ شما محسوب میشود تا کالا یا خدمات آن را به دیگران معرفی کرده و بفروشید. در ادامه پاسخ به این سؤال که بازاریابی شبکه ای چیست؟ با اصطلاحاتی که در این حوزه وجود دارد بیشتر آشنا خواهید شد.
فروش مستقیم: شرکتهایی که دارای بازاریابی شبکهای هستند، محصولات خود را بدون واسطه و مستقیم به مشتریان ارائه میدهند. به این معنا که اشخاصی که قصد فعالیت به عنوان یک بازاریاب را دارند از شرکت مورد نظر کالا را دریافت کرده و در محیط خانه بین اقوام و دوستان خود کالای مورد نظر را تبلیغ میکنند و به ازای هر فروش شرکت مورد نظر تحت عنوان حق کمیسیون مبلغی را به شخص میدهد. این فرایند به معنای پخش مستقیم از شرکت تجاری مورد نظر است.
صاحبان کسب و کار مستقل: یکی دیگر از اصطلاحاتی که در مورد این اشخاص به کار میرود، صاحبان کسب و کار مستقل است. زیرا اشخاص در این شبکه به صورتی رفتار میکنند که گویی شرکت مورد نظر توسط شخص آنها اداره میشود.
توزیعکننده: این اصطلاح بیشتر در مورد بازاریابی چند سطحی وجود دارد که برخی از اعضای خود را به عنوان توزیعکننده یا ویزیتور معرفی میکنند.
خط نزولی: توزیعکننده این اجازه را دارد تا بنا بر شرایط خاصی اعضای جدیدی را به شبکه بازاریابی جذب کند. به اشخاصی که به تازگی جذب بازاریابی میشوند، خط نزولی گفته میشود. افراد فعال در این حوزه از طریق فروش خط نزولی که جذب کردهاند، به سود دست پیدا میکنند.
سازندگان ردیف جدید: همه اعضایی که در سلسله مراتب بالا توضیح داده شد از نظر مالی تحت حمایت یک عضو هستند. جالب است بدانید تمام توزیعکنندگان حتی رئیس هم جزسازندگان ردیف جدید محسوب میشود. همه توزیعکنندگانی که در ردیف جدید هستند، از فروش خط نزولی سود کسب میکنند.
برنامهریزی: به فهرستی از روشهای مختلف که فروشندگان برای کسب درآمد آن را تهیه میکنند برنامهریزی گفته میشود. شرکتهای مختلف برای توضیح استراتژی خود از این روش استفاده میکنند.
حمایت مالی: این اصطلاح بیشتر در مورد فردی به کار میرود که کارمند جدیدی را وارد شرکت میکند.
استخدام یا همکاری: به شخصی گفته میشود که توسط حامی مالی وارد شرکت مورد نظر میشود.
اگر می خواهید در مورد اعتماد به نفس اطلاعات کسب کنید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله اعتماد بنفس چیست را مطالعه کنید.
فرایند فروش در بازاریابی شبکه ای
اشخاصی که قصد فعالیت در این زمینه را دارند، کار خود را با سؤالاتی نظیر اینکه کار نتورک چیست؟ آغاز میکنند. در ابتدا برای دانستن اینکه نتورک مارکتینگ چیست؟ شرکت مورد نظر دستورالعملهای خاصی را به شما توضیح میدهد. شما را با ابزارهای و وسایلی که در این شبکه وجود دارد آشنا میکند. به بیانی بسیار ساده در ابتدا برای دانستن اینکه نتورک مارکتینگ چیست؟ شما تحت اموزش قرار خواهید گرفت. در طول آموزش شخصی به عنوان پشتیبان همراه شما است تا به سؤالات و ابهامات شما در این مورد پاسخ دهد.
از طرفی دیگر در طول آموزش به شخص مهارتهایی آموزش داده میشود که با بهکارگیری آنها میتواند درزمینهٔ نتورک مارکتینگ عملکرد بهتری از خود نشان دهد. در این زمینه شما باید سعی داشته باشید تا جدای از فراگیری آموزشها مهارت لازم برای جذب عضو جدید را کسب کرده، زیرا علاوه بر کمیسیون فروش خودتان جذب عضو جدی نیز میتواند برای شما سودآور باشد.
پس از گذراندن مراحل اولیه میتوانید محصول مورد نظر را در بین دوستان و اعضای خانواده خود تبلیغ کرده. خوشبختانه امروزه گسترش استفاده از شبکههای مجازی سبب شده تا اشخاص بتوانند از اینترنت و شبکههای مجازی به منظور فروش بیشتر استفاه کنند. مورد توضیح داده شده یک تعریف ساده از بازاریابی شبکهای است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد kpi پیشنهاد می کنیم مقاله kpi چیست را مطالعه کنید.
مزایای نتورک مارکتینگ
در شبکه بازراریابی شبکهای هیچ محدودیتی برای تعداد اعضا وجود ندارد. به این معنا که هر شرکت تجاری میتواند از تعداد زیادی توزیعکننده استفاده کند. هر چه تعداد توزیعکنندگان بیشتر باشد، به همان نسبت فروش شرکت تجاری مورد نظر نیز افزایش پیدا میکند. از جمله دیگر مزایای نتورک مارکتینگ میتوان به این مورد اشاره کرد که با استفاده از این روش شرکتهای تجاری نیازی به تبلیغات ندارند، زیرا شبکه توزیع که مستقیم با خریدارن سر و کار دارد یک شبکه بسیار قوی برای تبلیغ محصولات مورد نظر محسوب میشود.
از مهمترین مزایای نتورک مارکتینگ کاهش هزینههای پخش و تحویل محصولات است. با استفاده از شبکه بازاریابی افرادی که قصد خرید محصول مورد نظر را دارند، خود باید هزینه ارسال آن را پرداخت کنند، در نتیجه تأثیر زیادی بر رو ی کاهش هزینههای حمل و نقل محصولات برای شرکت دارد. برای توزیعکنندگان نیز مزایایی دارد از جمله اینکه توزیعکنندگان میتوانند هم از طریق فروش و هم از طریق جذب عضو جدید سود کسب کنند.
فروش تکنیک هایی دارد که اگر می خواهید در مورد آن کسب اطلاعات کنید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله افزایش فروش را مطالعه کنید.
معایب نتورک مارکتینگ
یکی از معایب نتورک مارکتینگ این است که بیشتر افراد از این طریق درآمد ثابتی را به دست نمیآورند. همانگونه که توضیح داده شد برای کسب درآمد از این طریق شما باید محصولات را بفروشید و در صورت نداشتن فروش هم درآمدی نخواهید داشت. از طرفی دیگر درست است که امکان تبلیغ و فروش در فضای اینترنتی وجود دارد، اما بررسی آمارها نشاندهنده این موضوع است که تنها درصد کمی از فروش در فضای اینترنتی رخ میدهد و بیشتر فروش مربوط به ملاقاتهای حضوری است.
بیشتر افرادی که به عنوان توزیعکننده فعالیت خود را آغاز میکنند، توانایی زیادی برای شروع صحبت با افراد غریبه ندارند و این موضوع سبب شده تا بیشتر افرادی که به عنوان بازاریاب فعالیت دارند، تنها به اعضای خانواده خود بفروشند نه افراد دیگر! مورد توضیح داده شده به درستی نشاندهنده پایین بودن میزان فروش است.
از دیگر معایب نتورک مارکتینگ میتوان به این مورد اشاره کرد که رشد کردن در این زمینه بسیار زمانبر بوده و انرژی و تلاش زیادی نیاز دارد همچون بازاریابی حضوری. در مقابل باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که در مسیر تبلیغ محصول و معرفی آن به دیگران این امکان وجود دارد تا افراد به شما نه بگویند و محصول شما به فروش نرسد. برخی از افراد از بروز چنینی شرایطی دلسرد شده و بازاریابی را رها میکنند.
از دیگر معایب هم میتوان به این مورد اشاره کرد که متأسفانه در برخی موارد بازاریابی با کلاهبرداری همراه شده و این موضوع سبب میشود تا اعتماد افراد به شبکه بازاریابی کاهش پیدا کند. در زمینه بازاریابی شبکه گاهش مربی شما به رقیب شما تبدیل خواهد شد! اگر شما در ابتدا آموزشهای خود را به درستی فرا گیرید و با تلاش بتوانید به سطوح بالا دست پیدا کنید، این امکان وجود دارد که مربی شما که در ابتدا حامی برای پیشرفت شما بوده، به یک رقیب اصلی تبدیل شود.
سخن پایانی
به عنوان سخن پایانی باید گفت در این مقاله به این سؤال که بازاریابی شبکه ای چیست؟ پاسخ دادیم. دانستید که یک شیوه جدید برای معرفی محصول و فروش آن است و بیشتر توسط شرکتهای تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. این روش مزایای و معایب خاص خود را دارد. از جمله مزایا آن برای شرکتها این است که سبب تبلیغ و فروش بیشتر و همچنین کاهش هزینههای ارسال محصول میشود. شخص بازاریاب هم از فروش حق کمیسیون دریافت کرده که یک منبع درآمد به حساب میآید.