زمان ارزشمندترین دارایی ما انسانها است و مدیریت درست و اصولی آن میتوان در نهایت به موفقیت ما بی انجامد. مدیریت زمان به منظور نظم بخشیدن به امور مختلف و تقسیم کردن زمان برای انجام فعالیتهای مختلف صورت میگیرد. مدیریت زمان مزایای زیادی برای ما به همراه داشته و با کمک تکنیکهای مختلفی میتوان از آن در زندگی بهره برد. در ادامه قصد داریم ابتدا تعریف جامعی از مدیریت زمان معرفی کرده، سپس به بررسی تکنیک مدیریت زمان بپردازیم.
مدیریت زمان چیست؟
قطعاً یک روز زمان کافی برای انجام دادن تمام کارها نیست، اما با این وجود میتوان طوری از آن استفاده کرد که بیشترین کار مفید را در آن انجام دهیم. این همان جادوی مدیریت زمان است که باعث میشود برخی از افراد نسبت به دیگران در زمان مشابه کارایی بیشتری داشته باشند.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از زمان خود به خوبی استفاده نکرده و در زمان رسیدن زمان امتحان دچار استرس و اضطراب شده باشید. این موضوع به عدم مدیریت صحیح زمان برمیگردد که باعث اتلاف وقت زیادی از شما شده است. همچنین اگر در طول زمان به صورت دیوانهوار به انجام کارها مشغول شوید، باز هم نتیجه چندانی نمیگیرید.
مزایای مدیریت زمان
مدیریت زمان در واقع روشی برای برنامهریزی انجام فعالیتهای مختلف و نظم بخشیدن به آنهاست. این کار میتواند مزایای زیادی برای شما به همراه داشته باشد. مهمترین مزیتهای مدیریت زمان به صورت زیر هستند.
• افزایش میزان کارایی فرد
• موفقیت بیشتر در انجام فعالیتها
• استرس کمتر
• به دست آوردن فرصتهای بهتر برای پیشرفت
• به پایان رساندن کارها در موعد مشخص
• کیفیت کار بسیار بالا
7 تکنیک مدیریت زمان
تکنیکها و راهکارهای اساسی در راهنمای مدیریت زمان وجود دارد که میتواند به شما در این زمینه کمک کند. هر فرد باید با توجه به فعالیتها و شیوه زندگی خود، فعالیتها را مدیریت کند. استفاده از این تکنیکها به مرور به شما کمک میکند بهترین مدیریت و برنامهریزی را در وقت خود داشته باشید. پیشنهاد می شود مقاله طوفان فکری را مطالعه کنید.
- یادگیری تحلیل زمانی
اگر قصد دارید برنامهریزی درستی برای زندگی و فعالیتهای خود داشته باشید، باید در اولین قدم تحلیل زمانی یاد گیرید. هر فرد شرایط زندگی مختلفی دارد و نمیتوان یک برنامهریزی یکسان برای همه در نظر گرفت. شاید شما ندانید چه میزان از وقت خود را برای چه کاری در نظر میگیرد. به همین دلیل بهتر است ابتدا مدت زمانی مانند یک هفته در نظر گرفته و تمام فعالیتهای خود را یادداشت کنید. در نهایت با بررسی این موارد میتوانید میزان اتلاف وقت و فعالیتهای مهم خود را مشخص نموده تا به بهترین شکل آنها را مدیریت کنید.
- برنامه ریزی
در مرحله بعد لیستی از فعالیتهای مهم خود را مشخص کنید. تهیه لیست به شما کمک میکند برای هر کدام وقت مناسب را در نظر گرفته و میزان وقت آزاد شما نیز مشخص شود. برنامهریزی خود را در بازههای زمانی مختلف روزانه، هفتگی و ماهانه انجام دهید. برای این کار میتوانید از اپلیکیشنهای برنامه ریزی روزانه نیز کمک بگیرید.
- تعیین اولویت ها
تکنیک مدیریت زمان دیگری که در این بخش به آن میپردازیم، تعیین اولویتهای فرد است. تمام فعالیتهایی روزانه، هفتگی و ماهانه خود را بر اساس اولویت مشخص کنید. به این صورت ابتدا به سراغ انجام برخی از کارها که اولویت بیشتری دارند رفته و سپس بدون استرس از کمبود وقت میتوانید فعالیتهای کم اهمیتتر را نیز انجام دهید. در این شرایط ممکن است برخی از فعالیتهایی که هیچ تأثیر مثبتی در زندگی شما ندارند نیز کنار بگذارید. پیشنهاد می شود مقاله بهترین کتاب خودشناسی را مطالعه کنید.
- نتیجه گرا باشید
نتیجه گرا بودن تکنیک بسیار مهمی در مدیریت زمان است. اگر قبل از شروع فعالیت تنها به نتیجه نهایی موردنظر خود فکر کنید، از حاشیه رفتن دور شده و میتوانید در زمان مشخص شده کار موردنظر را انجام دهید. در نظر گرفتن نتیجه به شما کمک میکند فعالیتهای خود را مطابق با آن پیش ببرید. به عنوان مثال برخی از افراد برای انجام کار بانکی به بانک مراجعه میکنند. این کار ممکن است نهایت 10 دقیقه از شما وقت بگیرد اما این فرد با مراجعه به بانک ساعتها وقت صرف صحبت کردن با افراد شعبه میکند. در نظر گرفتن نتیجه کار باعث میشود شما به بانک مراجعه کرده، بدون اتلاف وقت کار خود را انجام دهید و از بانک خارج شوید.
- تعیین محدودیت زمانی برای کارها
تعیین محدودیت زمانی برای انجام کارهای مختلف، دیگر روش مدیریت زمان است. معمولاً قبل از شروع هر کاری حداقل به صورت حدودی میدانیم چقدر از ما زمان میگیرد. به همین دلیل قبل از انجام برای هر کدام محدودیت زمانی تعیین کنیم و سعی کنیم به زمان مشخص شده پایبند باشیم. به این صورت فعالیت موردنظر را با کمترین اتلاف وقت انجام میدهیم. پیشنهاد می شود مقاله کجا سرمایه گذاری کنیم را مطالعه کنید.
- داشتن برنامه منعطف روزانه
معمولاً در آغاز هفته فرد برای تمام فعالیتهای خود برنامهریزی میکند. اما قطعاً هیچ کس نمیتواند تمام فعالیتهای خود را از هفتههای قبل برنامهریزی کند، زیرا ممکن است اتفاقی در طول روز بیفتد که کنترل آن از دست ما خارج باشد. به همین دلیل بهتر است به برنامه منعطف روزانه داشته باشید. البته توجه داشته باشید که همواره برنامه هفتگی و مشخص شما اولویت بیشتری نسبت به فعالیتهای پیشامد روزانه دارد و باید ابتدا به این فعالیتها پرداخته شود. داشتن برنامه منعطف در زمانهایی که برخی از فعالیتهای موردنظر شما کنسل شده کمک میکند، وقت آزاد به دست آمده نیز هدر نرود.
- تمرکز داشتن
نداشتن تمرکز از بدترین دشمنان مدیریت زمان است. برخی از اتفاقات و پیشامدهای روزانه هرچقدر کوچک و بیاهمیت باعث دور شدن ما از فضای کار شده و تمرکز ما را از بین میبرند. به همین دلیل بهتر است قبل از شروع کار هرچیز مزاحمی که در اطراف وجود دارد را از بین ببرید تا با بیشترین تمرکز به انجام فعالیت مشغول شوید. به عنوان مثال گوشی همراه شما میتواند یکی از مهمترین عوامل برهم زننده تمرکز باشد. زمانی که مشغول کار هستید با شنیدن صدای نوتیفیکیشن گوشی از فعالیت دور میشوید.پیشنهاد می شود مقاله هدف گذاری چیست را مطالعه کنید.
سخن آخر
مدیریت زمان اهمیت بسیار زیادی در رسیدن به موفقیت دارد. همچنین میتواند به افزایش میزان تلاش و کارایی افراد بینجامد. حال که با تعریف مدیریت زمان و تکنیکهای آن آشنا شدید میتوانید با تمرکز بالا به موفقیت دست یابید.