کوچینگ سازمانی می تواند باعث رشد یک تیم شده و هم چنین مشکلات و چالش هایی که ممکن است میان اعضای یک تیم با یکدیگر یا با کارفرما ها پیش بیاید را بر طرف می کند. از آنجایی که رشد و بهره وری بیشتر تیم موجب رشد و سود دهی بیشتر یک کسب و کار می شود می توان کوچینگ سازمانی را تا حد خوبی نزدیک به بیزینس کوچینگ دانست. جلسات کوچینگ سازمانی حالت تدریسی نداشته و بلکه در آن یک کوچ بعد از شنیدن صحبت های اعضای تیم با ارائه راهبرد های های عملی و الهام بخش کمک میکند تا اعضای تیم بتوانند از نهایت پتانسیل خود استفاده کنند و راحت تر و سریع تر به هدف خود برسند.
کوچینگ سازمانی چیست؟
کوچینگ یک ابزار قدرتمند برای رهبران و سازمان ها است که به لطف آن می توان رشد و پیشرفت افراد را در زمینه های مختلف رقم زد. کوچینگ امروزه رشد بسیار بالایی دارد و مزایای ارزش های زیادی به سازمان اضافه می کند؛
۸۰ درصد افراد اذعان داشتند که کوچینگ اعتماد به نفس آنها را افزایش داده است. بیش از ۷۰ درصد افراد رشد و پیشرفت عملکرد کاری را از نتایج کوچینگ می دانند.
کوچینگ سازمانی بستر بسیار ارزشمندی برای توسعه فردی مهیا میکند. مدیران گاهی اوقات با کارمندانی مواجه میشوند که از کمبود اعتماد به نفس رنج میبرند. قدیمی ترین رویکرد ممکن در مواجهه با چنین افرادی فرستادن آنها به دورهها و کارگاههای افزایش اعتماد به نفس است. افرادی که در چنین دورههایی شرکت میکنند استراتژی جدیدی برای ارتباط برقرار کردن با دیگران میآموزند اعتماد به نفس خود را افزایش دهند و مهارت های ارتباطی خود را بهبود ببخشند.
متأسفانه این دورهها تأثیر ماندگاری زیادی ندارد. شاید رفتارهای فرد به ظاهر تغییر کند اما باید نحوه نگرش و تفکر او نیز متحول شود. اینجاست که کوچینگ سازمانی تأثیر و کارآیی خود را نشان میدهد. مدیران نباید تأثیر کوچینگ را بر روی افراد و کسب و کارها دست کم بگیرند، باید رویکرد کاری خود را تغییر دهند. به عنوان مثال وقتی اعتماد به نفس را در کارکنان افزایش میدهید، آنها بیشتر برای کارشان مایه میگذارند، شاهد رشد و پیشرفت مثبت سازمان و کارکنان و دلبستگی و تعهد بیشتر کارکنان به سازمان خواهیم بود.
همچنین سایت indeed در رابطه با توصیف و کاربرد کوچ سازمانی نوشته:
Organizational coaches support teams of professionals to identify and achieve objectives to assist with a company’s evolution and benefit its employees. This may include the development of profitability attainment or crisis management programs
مربیان سازمانی از تیم های حرفه ای برای شناسایی و دستیابی به اهدافی برای کمک به تکامل شرکت و بهره مندی کارکنان آن پشتیبانی می کنند. این ممکن است شامل توسعه برنامه های دستیابی به سودآوری یا مدیریت بحران باشد.
تفاوت کوچینگ درون سازمانی و برون سازمانی:
روابط کوچینگی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد؛ کوچ برون سازمانی عضوی از سازمان یا ساختار مدیریتی سازمان به شمار نمیرود. کوچ درون سازمانی یا مدیر در نقش کوچ در واقع مدیر یا رهبری است که برای اعضای تیمش نقش یک کوچ را ایفا میکند. روش کاری این دو متفاوت از یکدیگر میباشد اما در کل میتوان وجوه اشتراک متعددی برایشان در نظر گرفت.
- در یک رابطه کوچینگی برون سازمانی؛
کوچ تخصصی در زمینه موضوع فعالیت سازمان ندارد و نتایج حاصل از تصمیمگیریهای سازمان برای او هیچ منفعتی در پی نخواهد داشت. به علاوه از فردی که قرار است کوچ شود، هیچ پیشزمینه ذهنیای ندارد؛ به احتمال قوی کوچ فرد را نمیشناسد و هیچ ایدهای از کیفیت عملکرد فرد در محیط کار ندارد.
- در یک رابطه کوچینگی درون سازمانی؛
کوچ میتواند از کیفیت و نحوه تصمیمگیریها بسیار نفع ببرد، به علاوه کوچ در زمینه موضوع فعالیت سازمان اطلاعات و تخصص قابل توجهی دارد. در ضمن کوچ فردی را که قرار است کوچ شود، خیلی خوب میشناسد؛ به احتمال زیاد برای مدت زمان مشخصی مسئولیت مدیریت آنها را به عهده داشته و میداند کوچینگ چه نتایجی را برای او در پی خواهد داشت که این نتایج الزاماً نباید مثبت باشند.
برای دانلود کتاب بیزینس کوچینگ از قسمت کتاب ها در سایت علی مسچی دیدن نمایید.
در نتیجه کوچ درون سازمانی باید بر روی موضوعات متعددی کار کند که ممکن است کوچ برون سازمانی با آن ها سر و کار نداشته باشد؛
- باید ایدههایی را که درباره فرد و کارآیی او در ذهن دارد، کنار بگذارد. باید بکوشد تا بر روی فرآیند کوچینگ تمرکز کند و از این طریق فرد را بشناسد.
- باید تخصص و مهارت خود را در زمینه موضوع فعالیت شرکت کنار بگذارد و به فرد کمک کند تا راهکارهای منحصر به خودش را بیابد. بهتر است اظهار نظر نکند و فقط سؤالاتی با پایان باز بپرسد. (بنابراین نباید گفت؛ تا حالا به این فکر کردهاید که راهکار x را انجام دهید؟)
- نباید از همان ابتدا به سراغ راهکار بروید، باید به فرد کمک کنید تا به شیوه خودش مشکل را بررسی کند. برای این منظور میتوانید در مورد ماهیت مشکل پرسشهایی مطرح کنید یا از او بخواهید درباره یک راهکار احتمالی فکر کند.
- این که بدانید فرد چه نیتی در سر دارد، قرار است فرآیند و موضوع کوچینگ به چه نحو باشد، دیگر به بیراهه نمیروید.
کوچینگ سازمانی با بیزینس کوچینگ چه تفاوت هایی دارد؟
یک بزینس کوچ بیشتر روی تجزیه و تحلیل کسب و کار و توسعه بخش های مالی و خروجی مجموعه می پردازد در حالیکه کوچ سازمانی علاوه بر این موارد بر سلامت کلی یک تجارت و میزان تطابق آن با دیدگاه مردم در جامعه تمرکز دارد.
بگذارید با یک مثال توضیح بدهم: من کوچینگ سازمانی رو به آب تشبیه میکنم. زمانی که آب صاف و زلال باشد درون آن بخوبی قابل مشاهده است و هر اجزای اضافه و مانعی باشد براحتی میتوانید آن را کنار بزنید اما زمانی که آب کثیف و کدر باشددیدن داخل آن ممکن نیست و این داستان بسیاری از سازمان هاست.
افراد از درون سازمان همه چیز را با نقطه نظرات خود میبینند و گاها این دیدگاه ها با واقعیت بیرونی مغایر است. کوچ سازمانی فرصت ها و موانع سازمان شما را شناسایی و پتانسل های موجود آن را حل میکند. سایت modirban یکی از این تفاوت ها را به این صورت بیان میکند:
تمرکز کوچینگ سازمانی روی افراد است؛ درحالیکه بیزینس کوچینگ روی استراتژیها تمرکز کرده است. بیزینس کوچینگ فرایندها را بهبود میبخشد و برای رفع مشکلات فعلی کسب و کار راهحلهایی را ارائه میدهد؛ درحالیکه کوچینگ سازمانی بهجای فرایندها روی افراد تصمیمگیرنده تمرکز و به آنها کمک میکند تا فرایندها را بهبود دهند و مشکلات را حل کنند.
همچنین برای اطلاعات بیشتر برای تاثیر بیزنس کوچینگ برای سازمان ها ویدئو زیر را مشاهده کنید
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بیزینس کوچینگ، پیشنهاد می کنیم مقاله کوچینگ کسب و کار را حتما مطالعه نمایید.
رابطه کوچینگ سازمانی و افزایش عملکرد سازمان ها
- کوچینگ سازمانی توانایی های فردی را تقویت کرده و آنها را مسئولیت پذیر بار می آورد.
- دل مشغولی و تعهد کارکنان را افزایش می دهد.
- عملکرد فردی را بهبود می بخشد.
- کمک می کند تا فرد پتانسیل های خود را شناخته و گسترش دهد.
- کوچینگ کمک می کند تا افراد و سازمان ها نقاط قوت و توانایی های خود را بشناسند و فرصت بیشتری برای رشد و پیشرفت کردن داشته باشند.
- کوچینگ به افراد انگیزه می دهد و توانایی هایشان را بیشتر می کند.
- کوچینگ بیانگر آن است که سازمان برای منابع انسانی خود ارزش و اهمیت قائل است.
گفته شد که یکی از مزایای کوچینگ سازمانی پرورش مسئولیت پذیری در افراد تیم است. مسئولیت پذیر بودن یکی از بهترین ویژگی هایی می باشد که هر فرد می تواند در خود به وجود بیاورد. سایت iust در این باره مطلب زیر را بیان می کند:
مسئولیت پذیری یعنی قابلیت پذیرش،پاسخگویی و به عهده گرفتن کاری که از کسی درخواست می شود و شخص حق دارد که آن را بپذیرد یا رد کند.وقتی فردی می خواهد مسئولیت را بپذیرد، باید برای او کاملا مشخص شود که موضوع درخواست چیست و در برابر به عهده گرفتن ان چه چیزی به دست می آورد. در واقع مسئولیت انتخابی آگاهانه است، درست مثل قراردادی نانوشته که تمام اجزای آن برای فرد مشخص است. هنگامی که فردی احساس مسئولیت کند، دیگر لزومی ندارد که دیگران به او بگویند که در هر موقعیتی چگونه عمل نماید.
تاریخچه کوچینگ در سازمان ها و کسب و کارها به روایت تحقیقات دانشگاهی
در چند سال اخیر مطالعات بسیاری با موضوع کوچینگ صورت گرفته و تمامی آنها به وضوح کارآیی، ارزش و تأثیر کوچینگ را بر حوزه های مختلف مشخص میکنند. مقالات بسیاری در باب کوچینگ چیست، مزایای کوچینگ در کوچینگ رهبری، کوچینگ سلامت و تندرستی و روانشناسی مثبت گرا و… نوشته شده است.
در دهه ۹۰ میلادی شرکت مک کینزی اعلام کرد که شرکت ها برای به موفقیت رسیدن می بایست در نبرد بر سر جذب استعدادها به پیروزی برسند. از آن زمان تاکنون این باور اشتباه در جامعه شکل گرفته که داشتن استعداد به منزله بهره وری بالا است، به همین خاطر است که در پیدا کردن و به خدمت گرفتن افراد با استعداد وسواس زیادی به خرج می دهیم. امروزه برندهای برتر دنیا فردی را مسئول یافتن، استخدام و مدیریت چنین افرادی می کنند. بسیاری از دولت ها نیز به راهکارهای مبنی بر استعدادهای فردی روی آورده اند. چین، کره جنوبی و سنگاپور در کشور خود استراتژی های استعدادیابی ملی راه انداخته اند تا عملکرد خود را به حداکثر رسانده و رقابت را به نفع خود تمام کنند.
مشکل اینجا است که چنین رویکردی به ندرت نتیجهبخش خواهد بود. از سوی دیگر این رویکرد هزینههای گزافی را در پی خواهد داشت، چرا که افراد با استعداد دستمزد و مزایای بسیار بالایی از سازمانها طلب میکنند و متعاقباً انتظارات مدیران از چنین افرادی واقع بینانه نیست.
این تصور اشتباه است که وجود یک فرد بسیار با استعداد در تیم میتواند دیگران را تحتتأثیر قرار داده و عملکرد تیم را بهبود ببخشد، چون در چنین شرایطی نوعی آزردگیخاطر و بیگانگی میان اعضای تیم موج میزند. هیچ فردیتی نمی تواند عملکردی بهتر از یک تیم خوب و کارآمد داشته باشد.
برای مطالعه بیشتر: منتورینگ چیست؟
تحقیقات علمی برای میزان بهره وری کوچینگ
ویلیام مویر بیولوژیست دانشگاه پرود آریزونا است که مرغ ها را به عنوان سوژه مطالعاتی خود انتخاب کرد تا ببیند چگونه میتواند بهره وری مرغها را افزایش داده و باعث شود بیشتر تخم بگذارند. مرغها به مانند انسان ها موجوداتی اجتماعی بوده و به صورت دسته جمعی زندگی می کنند. مویر یک گله مرغ با سطح بهره وری متوسط انتخاب کرد و آنها را برای ۶ نسل به حال خود رها کرد، این گله را به عنوان شاخص کنترل در نظر گرفت. یک گله دیگر شامل مرغهایی با بیشترین بهره وری (میزان تخم گذاری) جدا کرد تا یک گله بسیار عالی و درجه یک داشته باشد. به عبارت دیگر بهترین مرغ ها را برای تولید نسل و زاد و ولد انتخاب کرد.
بعد از ۶ نسل به سراغ گله مرغ هایی رفت که سطح بهره وری آنها در حد متوسط بود. طبق مشاهدات این مرغها بسیار خوب گوشت آورده بودند، پرهایشان پرپشت بود و بهره وری شان به طور شگفت انگیزی بهبود یافته بود. وقتی به سراغ گله مرغهای درجه یک رفت، دید که تنها ۳ مرغ زنده ماندهاند. این سه مرغ به مرغ های دیگر نوک زده و تمامشان را به هلاکت رسانده بودند. حتی آن سه بسیار عالی و درجه یک هم نتوانسته بودند به اندازه آن گله سالم و پر گوشت سطح متوسط تخم بگذارند.
میتوان چنین نتیجه گرفت که مرغهایی که بهره وری بسیار بالایی داشتند، برای رسیدن به این سطح از بهرهوری سایر مرغها را تحت فشار گذاشته و بهرهوری آنها را کاهش داده بودند. شاید بتوان نتایج کار تحقیقاتی مویر در مورد استخدام افراد با استعداد هم مصداق داشته باشد. چنین رویکردی نمی تواند مؤثر واقع شود.
کلام آخر
کوچینگ سازمانی در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از مشاوران و مدیران قرار گرفته است. این روش در کنار جذابیت ها و بازخورد های مثبتی که داشته است پرسش هایی نیز برای برخی از افراد به وجود آورده است. در این مقاله تعریف این مفهوم را به همراه برخی مزایای آن برای شما بیان کردیم و به برخی از سوالات پیرامون این موضوع پاسخ داده شد.
بیشتر بخوانید: کوچینک موفقیت چیست؟
برخی از سوالات رایج:
1. کوچینگ سازمانی چیست؟
کوچینگ سازمانی بستر بسیار ارزشمندی برای توسعه فردی مهیا می کند. مدیران گاهی اوقات با کارمندانی مواجه می شوند که از کمبود اعتماد به نفس رنج می برند. قدیمی ترین رویکرد ممکن در مواجهه با چنین افرادی فرستادن آن ها به دوره ها و کارگاه های افزایش اعتماد به نفس است.
2. مزایای کوچینگ سازمانی چیست؟
دل مشغولی و تعهد کارکنان را افزایش می دهد. – کوچینگ سازمانی توانایی های فردی را تقویت کرده و آن ها را مسئولیت پذیر بار می آورد. – عملکرد فردی را بهبود می بخشد. – کوچینگ بیانگر آن است که سازمان برای منابع انسانی خود ارزش و اهمیت قائل است. – کمک می کند تا فرد پتانسیل های خود را شناخته و گسترش دهد.
سلام ،
من یه سوالی فکرمو مشغول کرده در موردکوچینگ سازمانی…
من یه تیم 5 نفره نیرو ثابت به علاوه 3 نفر دور کار دارم . بیزینس ما در حوزه تبلیغات هست
میخواستم بدونم اگر من از خدمات کوچینگ سازمانی شما استفاده کنم صحبت و مشاوره با تک تک افراد تیم من هست یا فقط با سرپرست های تیم ؟؟؟
سلام و ادب.
هم با سرپرست و هم با افراد تیم میشود کار کرد. لیکن مهندس مسچی به علت ذیق وقت قادر به ارائهی کوچینگ سازمانی به سازمانهای کوچکتر از ۵۰ نفر نمیباشد و کوچهای سازمانی خیلی خوبی در میهن عزیز ما هستند که میتوانید از خدمات این عزیزان استفاده نمایید.
ممنون از مقاله خوبتون . به نظر شما انتخاب ما کوچینگ سازمانی باشه یا بیزینس کوچینگ؟
کوچینگ سازمانی بنظرم شبیه بیزینس کوچینگه
با درود.قطعا در مواردی شبیه به هم هستند.اما در جزئیات و نحوه اجرا تفاوتهایی دارند.
کوچ سازمانی باید در سازمان حضور داشته باشه یا بصورت جلسات خارج از سازمان هست؟ ما علاقمند به خدمات کوچینگ هستیم ولی خیلی اطلاعات از مدل کاری و نحوه همکاری کوچ ها با موسسات رو ندارم اگه میشه یه توضیح در این مورد میدید؟
کوچینگ سازمانی به نظر خیلی متفاوت از بیزینس کوچینگ نمیاد اصول و مهارت ها باید تو سازمان هم پیاده بشه که بنظرم مشابهن
ما یه شرکت واردات لوازم گرمایشی داریم چطور میتونم مهارت های یک کوچ سازمانی رو یاد بگیرم که تو کسب و کارم ازش استفاده کنم؟
برای مشاوره رایگان و آشنایی با خدمات کوچینگ سازمانی با همکارانم تماس بگیرید.
02166968003-4
خدمات کوچینگ به چه صورت انجام میشه؟ کوچینگ سازمانی برای سازمان های کوچک و یا کسب و کار ما که تازه شروع کردیم جواب میده؟
کوچینگ مختص جایگاه خاصی نیست در هر مرحله از کارتون میتونید از خدمات کوچینگ کمک بگیرید.
به نظر من همه سازمان ها به کوچینگ سازمانی نیاز دارند طوری که یک کوچ سازمان رو میبینه و انالیز میکنه به نوبه خودش بی نظیره و از درون سازمان تقریبا نمی تونید سازمان رو ارزیابی درستی بکنید…من که تجربه خوبی داشتم خواستم با شما به اشتراک بذارم
درود بر شما ممنون از نظر ارزشمندتون
واقعا کوچینگ به صورتی که یک جمع در کنار هم هستن و میتونن اطلاعات خوبی رو هم رد و بدل کنن خیلی خوبه و به کل افراد داخل کوچینگ اعتماد بنفس بالاتری میده
ممنون از مطالب خوب سایت شما
دید شما نسبت به کوچینگ قابل احترامه ولی کوچینگ فراتر از تبادل اطلاعات بوده و به افراد کمک میکنه پتانسیل های پنهان وجودشان را آشکار کنند و خودشان زندگی را رهبری کنند.