صاحبان مشاغل تا زمانی که مدیر شوند، کارآفرین هستند. وقتی آنها مدیر میشوند، احساس ناامیدی میکنند؛ زیرا باید با مشکلات جدیدی مانند مشکلات مدیریتی کنار بیایند و همانطور که میدانید مدیریت کار سادهای نیست. داشتن مهارت های مدیریت نیاز به دانش و تجربه دارد که ما در این مقاله میخواهیم در مورد آن توضیح دهیم.
مهارت های مدیران چیست؟
به عبارت ساده، مهارت های مدیریتی، دانش و توانایی افراد در یک موقعیت مدیریتی برای انجام برخی فعالیتها یا وظایف مدیریتی خاص است. این دانش و توانایی را میتوان آموخت و تمرین کرد. با این حال، میتوان آنها را از طریق اجرای عملی فعالیتها و وظایف مورد نیاز به دست آورد. بنابراین، شما میتوانید هر مهارتی را از طریق یادگیری و تجربه عملی به عنوان یک مدیر توسعه دهید.
وقتی در مورد لیست مهارت های مدیریتی صحبت میکنیم، در مورد مهارت های یک مدیر برای حفظ کارایی بالا در نحوه انجام وظایف کاری روزمره توسط کارکنانش صحبت میکنیم. به همین دلیل، مدیران به مهارت هایی نیاز خواهند داشت که به آنها در مدیریت افراد و فناوری کمک میکند تا از تحقق مؤثر و کارآمد وظایف کاری خود اطمینان حاصل کنند. در ادامه در مورد مهارت های سه گانه مدیریت بیشتر صحبت خواهیم کرد.
لیست مهارت های مدیریتی
رابرت کاتز سه نوع مهارت ضروری برای یک فرآیند مدیریت موفق را شناسایی میکند:
- مهارت های فنی
- مهارت های مفهومی
- مهارت های مدیریت انسانی
مهارت های فنی
همانطور که از نام این نوع مهارت پیداست، به مدیر دانش و توانایی استفاده از تکنیکهای مختلف را برای دستیابی به آنچه میخواهند به دست آورند، میدهند. مهارت های فنی فقط به ماشینها، ابزار تولید یا سایر تجهیزات مربوط نمیشود، بلکه مهارت هایی هستند که برای افزایش فروش، طراحی انواع محصولات و خدمات، بازاریابی محصولات و خدمات و غیره مورد نیاز خواهند بود.
مهارت های فنی برای مدیران سطح اول بسیار مهم است. همانطور که در یک سلسله مراتب از پایین به سطوح بالاتر عبور میکنیم، مهارت های فنی اهمیت خود را از دست میدهند. پیشنهاد می شود بیزینس کوچینگ مجموعه ما را دنبال کنید.
مهارت های مفهومی
مهارت های مفهومی دانش یا توانایی یک مدیر را برای تفکر انتزاعیتر نشان میدهد. این بدان معناست که او به راحتی میتواند کار را از طریق تجزیه و تحلیل و تشخیص حالات مختلف ببیند. به این ترتیب آنها میتوانند آینده کسب و کار را به طور کلی پیشبینی کنند.
مهارت های مفهومی برای مدیران ارشد حیاتی است، برای مدیران سطح متوسط کمتر حیاتی است و برای مدیران سطح اول ضروری نیست. همانطور که از پایین سلسله مراتب مدیریتی به سمت بالا میرویم، اهمیت این مهارتها افزایش مییابد.
مهارت های مدیریتی انسانی یا بین فردی
مهارت های مدیریت انسانی، در اصل، دانش و توانایی مدیر را برای کار با افراد نشان میدهد. یکی از حیاتیترین وظایف مدیریت، کار با افراد است. بدون مردم نیازی به وجود مدیریت و مدیران نخواهد بود.
این مهارتها مدیران را قادر میسازد تا رهبر شوند و کارکنان را برای موفقیتهای بهتر ترغیب کنند. علاوه بر این، به آنها کمک میکنند تا از پتانسیل انسانی در شرکت استفاده مؤثرتری کنند. به سادگی، آنها مهارت های ضروری برای تمام سطوح سلسله مراتبی در شرکت هستند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره اهمال کاری یعنی چه را بخوانید.
مهارت های عمومی مدیریت
مدیران کل بسیاری از وظایف ضروری را برای سازمانها انجام میدهند، مانند مدیریت بودجه، آموزش کارکنان و توسعه استراتژیهای تجاری. داشتن مهارت های عمومی مدیریت، تضمین میکند که میتوانند مسئولیتهای خود را انجام دهند و کسبوکار را بدون مشکل نگه دارند.
به عنوان مثال، مهارت هایی مانند ارتباطات، هدایت و سازماندهی جنبههای حیاتی این نقشهای رهبری را نشان میدهند. این مهارتها مدیران کل را قادر میسازد تا تیمهای خود را رهبری کنند و به طور مؤثر با ذینفعان همکاری کنند. با کسب تجربه در یک شرکت، کارمندان میتوانند مهارت های نرم و سخت مورد نیاز برای یک مدیر بخش موفق را بیاموزند.
نمونه هایی از مهارت های مدیریت
طیف گستردهای از مهارتها وجود دارد که مدیریت باید برای اداره یک سازمان به طور مؤثر و کارآمد داشته باشد. در زیر چند نمونه مهارت مدیریتی ضروری وجود دارد که هر مدیری باید برای انجام وظایف خود داشته باشد:
1. برنامه ریزی
برنامهریزی یک جنبه حیاتی در یک سازمان است. برنامه ریزی روزانه به توانایی فرد برای سازماندهی فعالیتها مطابق با دستورالعملهای تعیین شده اشاره دارد در حالی که همچنان در محدوده منابع موجود مانند زمان، پول و نیروی کار باقی میماند. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره استراتژی کسب و کار چیست را بخوانید.
2. ارتباطات
این امر میتواند تعیین کند که چگونه اطلاعات در یک تیم به اشتراک گذاشته میشود و اطمینان حاصل میکند که گروه به عنوان یک نیروی کار واحد عمل میکند.
کانالهای ارتباطی به وضوح ایجاد شده در یک سازمان به مدیر این امکان را میدهد که با تیم همکاری کند، از تعارضات جلوگیری کند و مسائل را در صورت بروز حل کند.
3. تصمیم گیری
یکی دیگر از مهارت های مدیران برتر، تصمیمگیری است. مدیران، آگاهانه یا ناآگاهانه تصمیمهای متعددی میگیرند و تصمیمگیری جزء پارامترهای کلیدی موفقیت یک مدیر است. اتخاذ تصمیمات درست و صحیح منجر به موفقیت سازمان میشود، در حالی که تصمیمات ضعیف یا بد ممکن است منجر به شکست یا عملکرد ضعیف شود. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بازاریابی شبکه ای را بخوانید.
4. تفویض اختیار
تفویض اختیار یکی دیگر از مهارت های مدیریت است. تفویض اختیار عبارت است از واگذاری وظایف و یا اختیارات مرتبط با کار به سایر کارکنان یا زیردستان. این شامل فرآیند اجازه دادن به وظایف شما یا کارمندان شما است که بسته به حجم کاری فعلی به کارمندان دیگر تخصیص یا تخصیص مجدد داده شوند.
5. حل مسأله
حل مسأله یکی دیگر از مهارت های ضروری است. یک مدیر خوب باید توانایی مقابله و حل مشکلات مکرری که ممکن است در یک روز کاری معمولی ایجاد شود را داشته باشد. حل مسأله در مدیریت شامل شناسایی یک مشکل یا موقعیت خاص و سپس یافتن بهترین راه برای رسیدگی به مشکل و دریافت بهترین راه حل است.
6. ایجاد انگیزه
توانایی ایجاد انگیزه یکی دیگر از مهارت های مهم در یک سازمان است. انگیزه کمک میکند تا یک رفتار یا پاسخ دلخواه از سوی کارمندان یا سهامداران خاص ایجاد شود. تاکتیکهای انگیزشی متعددی وجود دارد که مدیران میتوانند از آنها استفاده کنند و انتخاب آنها میتواند به ویژگیهایی مانند فرهنگ شرکت و تیم، شخصیت تیم و موارد دیگر بستگی داشته باشد.
سخن پایانی
از اینکه برای خواندن این مقاله در مورد مهارت های مدیریت وقت گذاشتید، از شما سپاسگزاریم. همانطور که گفته شد، مهارت های مدیریت مجموعهای از تواناییها هستند که شامل مواردی مانند برنامهریزی تجاری، تصمیمگیری، حل مسأله، ارتباطات، تفویض اختیار و مدیریت زمان میباشند.
در حالی که نقشها و سازمانهای مختلف به استفاده از مجموعه های مهارتی مختلف نیاز دارند، مهارت های مدیریت به یک حرفهای کمک میکند بدون توجه به سطحشان، برجسته و برتر باشند. در مدیریت عالی، این مهارتها برای اداره خوب سازمان و دستیابی به اهداف تجاری مورد نظر ضروری هستند.
برخی از سوالات رایج:
1-مهارت های سه گانه مدیریت از دیدگاه رابرت کاتز چیست ؟
رابرت کاتز سه نوع مهارت ضروری برای یک فرآیند مدیریت موفق را شناسایی میکند: مهارت های فنی – مهارت های مفهومی – مهارت های مدیریت انسانی
2-مهارت مدیریت انسانی چیست ؟
مهارت های مدیریت انسانی، در اصل، دانش و توانایی مدیر را برای کار با افراد نشان میدهد. یکی از حیاتیترین وظایف مدیریت، کار با افراد است. بدون مردم نیازی به وجود مدیریت و مدیران نخواهد بود.