در دنیای اطراف ما تمام کسب و کارها و فعالیتهای مختلف به صورت مداوم با فرصتها و تهدیدهای مختلفی روبرو هستند. اگر هر کسب و کاری بتوانند تهدیدها را پیشبینی کرده و از آنها به درستی جلوگیری کند، همچنین از فرصتهای پیش رو نیز استفاده کند، میتواند به موفقیت برسد. در ادامه به صورت مفصل به مفهوم تحلیل کسب و کار میپردازیم.
تحلیل کسب و کار چیست؟
تحلیل کسب و کار به معنای شناخت الزامات، پیشبینی تهدیدها و استفاده از فرصتهای پیش رو برای بهبود شرایط کسب و کار است. این مفهوم در واقع شناخت نیازها و یافتن راهحل برای مشکلات مختلف کسب و کار است.
این مفهوم به سیاستمداران و صاحبان کسب و کارها کمک میکند تا ساختار، سیاستها و عملیات سازمان را درک کنند. همچنین میتوانند راهحلهایی را برای کمک به کسب و کار در رسیدن به اهداف خود پیدا کنند.
به گفته جان فلو، هنگام ایجاد یک کسب و کار کوچک یا بزرگ، باید بدانید سازمان شما برای رسیدن به اهداف خود چگونه عمل میکند، این همان مفهوم تحلیل کسب و کار است. این مفهوم مستلزم تعریف تواناییهایی است که شرکت برای ارائه محصولات به ذینفعان خارجی نیاز دارد.
همچنین باید یک برنامهریزی دقیق برای کمک به دستیابی به اهداف و مقاصد تهیه کنید. در تجزیه و تحلیل کسب و کار خود، نحوه تعامل ذینفعان و واحدهای مختلف سازمانی را تعریف میکنید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره مشتری وفادار کیست را بخوانید.
اهمیت تجزیه و تحلیل کسب و کار چیست؟
آنالیز کسب و کار ابزاری بسیار عالی برای اطمینان از رشد و موفقیتهای یک شرکت است. زمانی که صاحبان یک فعالیت نحوه فعالیت خود را به خوبی تجزیه و تحلیل کرده و راهحل مناسب را اجرا کنند، روندهای مختلفی در شرکت بهبود مییابند.
با این روش ROI نیز افزایش مییابد. زیرا تحلیلگر شرکت بخشهایی که هیچ سودی برای شرکت نداشته و تنها باعث از دست رفتن زمان یا پول میشوند را شناسایی و با ارائه راهکارهای مفید از هدر رفت سرمایه جلوگیری میکند. این کار باعث صرفهجویی در هزینههای شرکت میشود.
علاوه بر آن از مهمترین مزیتهای تحلیل کسب و کار میتوان به تأثیر آن در توسعه و شکوفایی شرکت اشاره کرد. همچنین کمک میکند تا شرکت همواره در مسیر درست خود حرکت کند و از پرداختن به مسائل غیرضروری جلوگیری میشود. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره کوچینگ چیست را بخوانید.
پیشرفتهای فناوری تأثیر قابلتوجهی بر نحوه استفاده کسب و کارها از راهحلهای مبتنی بر فناوری اطلاعات به منظور رسیدگی به انواع مشکلات، چالشها و نگرانیهای تجاری داشته است. در نتیجه، بسیاری از سازمانها در سرتاسر جهان تقاضای زیادی برای استخدام پرسنل واجد شرایط دارند که با روشهای تحلیل کسب و کار آشنا هستند.
تحلیلگر کسب و کار کیست؟
سوال تحلیل چیست و تحلیلگر کیست؟ یک سوال جامع و کلی است که تا اینجای مقاله به تحلیل چیست پاسخ داده و در ادامه به قسمت دوم سوال میپردازیم. تحلیلگران کسب و کار کمک میکنند تا اثربخشی یک کسب و کار از طریق تصمیمات مبتنی بر داده به حداکثر برسد.
این افراد از دادههای مختلف استفاده کرده تا بتوانند تغییرات مختلف را در بخشهای مختلف یک سازمان ایجاد کنند. این تغییرات در هر بخشی از سازمان از جمله فناوری اطلاعات، ساختارهای سازمانی و یا توسعه کارکنان و سازمان انجام میشوند.
از آنجایی که تمام کسب و کارها به دنبال افزایش میزان کارایی و کاهش هزینهها هستند، کار تجزیه و تحلیل به جزء مهمی از فعالیت آنها تبدیل شده است. در این شغل هر روز با فرصتها و چالشهای جدیدی روبرو میشوید که میتوانید با استفاده از مهارتهای خود آنها را پشت سر بگذارید.
اگر از کمک به مردم، پرسیدن سؤال، حل مشکلات و کار مستقل لذت میبرید، این شغل برای شما گزینه مناسبی خواهد بود. پیشنهاد میشود از مشاور کسب و کار و متخصصین مجموعه علی مسچی استفاده نمایید.
مهم ترین وظایف یک تحلیلگر کسب و کار کدامند؟
تحلیلگران کسب و کار حوزههای مختلف تجاری را شناسایی میکنند و به منظور افزایش کارایی و تقویت فرآیندهای تجاری آنها را بهبود میدهند. مهمترین وظایف یک تحلیل کسب و کار در ادامه آمدهاند:
- شناسایی و اولویتبندی نیازها و الزامات عملکردی و فنی سازمان
- استفاده از SQL و Excel برای تجزیه و تحلیل مجموعه دادههای بزرگ
- گردآوری نمودارها، جداول و سایر عناصر تجسم دادهها
- ایجاد مدلهای مالی برای حمایت از تصمیمات تجاری
- درک استراتژیها، اهداف و الزامات کسب و کار
- برنامهریزی معماری سازمانی (ساختار یک کسب و کار)
- پیشبینی، بودجهبندی و انجام هر دو تحلیلواریانس و تحلیل مالی
مهم ترین ابزارهای تحلیل کسب و کار چیست؟
ابزارهایی که در این کار مورد استفاده قرار میگیرند، به چند دسته تقسیم میشوند. ابزارهایی که به منظور مدیریت نیازمندیها مورد استفاده قرار میگیرند، ابزارهای مدلسازی و ابزارهای همکاری سه دسته مهم ابزارهای مورد استفاده هستند.
Google Docs
اشتراکگذاری اسناد پروژه، برای همکاری بسیار مهم است و در واقع از پیش نیازهای ضروری محسوب میشود. این ابزار از بهترین و قویترین ابزارهایی است که برای اشتراکگذاری اسناد ارائه شده است. همچنین تمام فرمتها ازجمله، docs، pdf، txt … را پشتیبانی میکند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره اینکه چگونه پولدار شویم را بخوانید.
Rational Requisite Pro
این ابزار از ابزارهای دسته مدیریت نیازمندیها یا الزامات است که بسیار قوی بوده و در پروژههای بسیار بزرگ نیز مورد استفاده قرار میگیرد. قابلیت پردازش کلمهها، استفاده از پایگاه داده پویا، مرتبسازی و جستجو ازجمله امکانات این ابزار است.
SWOT
تحلیل SWOT برای تحلیل و ارزیابی انواع کسب و کار ها مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار کاملاً رایگان بوده و امنیت بالایی دارد. همچنین میتوانید تحلیلها را در قالب فایلهای XML بارگذاری و ذخیره کنید.
Pencil
یکی از فعالیتهایی که برای دریافت تأییدیه مشتری مهم است، نمونهسازی است. به همین دلیل میتوان نمونهسازی را بخش مهمی از جمعآوری نیازها دانست. علاوه بر آن وجود یک نمونه اولیه و ارائه آن به مشتری میتواند در تصمیمگیری او مفید باشد. Pencil یکی از بهترین ابزارهای نمونهسازی است.
ترلو، SmartDraw، Wrike، Version One Lifecycle و… نیز از جمله بهترین و مفیدترین ابزارهایی هستند که برای تحلیل کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرند. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره مدیریت پروژه را بخوانید.
سخن آخر
امروزه هیچ فعالیت و کسب و کاری بدون انجام تحلیل های مفید نمیتواند به موفقیت برسد. در بازار داغ رقابت فعالیتهای مختلف استفاده از ابزار مفید تجزیه و تحلیل کسب و کار میتواند فعالیت شما را رونق دهد. به این وسیله میتوانید از تهدیدها و فرصتهای پیش رو نهایت استفاده را برده و هزینههای سازمان را کاهش دهید.
برخی از سوالات رایج:
1-تحلیل کسب و کار چیست ؟
تحلیل کسب و کار به معنای شناخت الزامات، پیشبینی تهدیدها و استفاده از فرصتهای پیش رو برای بهبود شرایط کسب و کار است. این مفهوم در واقع شناخت نیازها و یافتن راهحل برای مشکلات مختلف کسب و کار است.
2-تحلیل گر کسب و کار کیست؟
تحلیلگران کسب و کار کمک میکنند تا اثربخشی یک کسب و کار از طریق تصمیمات مبتنی بر داده به حداکثر برسد. این افراد از دادههای مختلف استفاده کرده تا بتوانند تغییرات مختلف را در بخشهای مختلف یک سازمان ایجاد کنند.