با توجه به نظریههای گفته شده هر فردی برای ارتقاء شرایط زندگی و کسب و کار خود به ایجاد ارتباط و شبکه سازی نیاز دارد. برقراری ارتباط با افرادی که در زمینههای کاری شما تخصص و تجربه بالایی دارند میتواند باعث رشد شما شود. در این مقاله قصد داریم به تعریف شبکه سازی چیست و شبکه سازی در کسب و کار بپردازیم.
شبکه سازی چیست؟
اولین بار شبکه سازی در زمانهای دور به منظور یافتن شغل وارد حیطه کسب و کار شد. در واقع از شبکه سازی به عنوان ابزاری برای یافتن شغل و کاریابی استفاده میشد. استفاده از این ابزار باعث میشود شانس افراد در میان تعداد یاد داوطلب دریافت یک شغل افزایش یابد.
با گذشت زمان این ابزار از شکل فردی خارج و به عنوان یک ابزار سازمانی مورد استفاده قرار گرفت. در واقع به عنوان یکی از وظایف مدیران معرفی میشود. با استفاده از شبکه سازی میتوانید با ایجاد ارتباط مؤثر، سرعت دستیابی به موفقیت خود را افزایش دهید.
شبکه سازی امکان انتقال اطلاعات را برای شما مهیا میکند. زمانی که در حال گفتگو با فردی هستید، ممکن است به او پیشنهاد دهید به رستورانی خاص برود، در حال شبکه سازی هستید.
شبکه سازی در کسب و کار را میتوان یک فعالیت بسیار مهم تجاری، اقتصادی یا اجتماعی دانست که کارآفرینان مختلف از آن برای ایجاد روابط مهم تجاری خود و یا ایجاد و عمل به فرصتهای تجاری استفاده میکنند.
اهمیت شبکه سازی ، ابزار توسعه کسب و کار
دستیابی به موفقیت شغلی به تنهایی امکانپذیر نیست و نیازمند تلاشهای گروهی است. بسیاری از شخصیتهای برجسته و شناخته شده در تاریخ به دلیل ایجاد روابط و کانالهای قوی شبکه سازی به موفقیت دست یافتهاند. در ادامه چند نمونه از مزایا و اهمیت شبکه سازی معرفی شدهاند. در این میان اهمیت داشتن کوچینگ کسب و کار را فراموش نکنید.
تبادل ایده ها
یکی از راههایی که به موفقیت شما کمک بسیاری میکند، اطلاعات و ایدههایی هستند که از روشهای مختلف به دست میآورید. شبکه سازی میتواند زمینه برقراری ارتباط شما را با افراد زیادی فراهم کرده و از این طریق میتوانید اطلاعات ارزشمندی را به دستآورید.
کسب شهرت
اگر به دنبال جلب توجه مردم و رسانهها باشید، در شبکه سازی موفقتر و بهتر عمل میکنید. مردم معمولاً به افرادی توجه میکنند که توانایی بالایی در برقراری ارتباط با دیگران دارند. قطعاً اگر در زمینه کاری و مهارتی خود برجسته باشید، میتوانید با شبکه سازی موقعیتهای همکاری بسیار عالی برای خود ایجاد کرده و به مرور به فردی کاملاً شناخته شده در زمینه فعالیت خود تبدیل شوید.
ایجاد فرصت های تازه
زمانی که به عنوان فردی محبوب و مورد توجه افراد شناخته شوید، فرصتهای بسیار عالی و جدیدی پیش روی شما قرار میگیرد. اگر به خوبی از نتورکینگ استفاده کنید، با کمترین سختی و تلاش به فرصتهای تازه دست مییابید. این فرصتها میتواند شامل ملاقات با افرادی که جایگاه بهتری نسبت به شما داشته و میتوانند برای پیشرفت شما گزینه مناسبی باشند.
فرصتی برای ارزیابی توانایی ها
توانایی استفاده از شبکه سازی در هر کسب و کاری مهم است. گاهی اوقات افراد از جایگاه خود راضی بوده و تصور میکنند در بهترین نقطه قرار دارند. اما شاید با توجه و بررسی موقعیتهای مشابه خود، متوجه سطح بالای آنها شوید.
نکته مهم این است که داشتن مهارت در کار بسیار مهم است اما شبکه سازی و برقراری ارتباط قوی با دیگران برای رسیدن به جایگاههای برتر اهمیت زیادی دارد. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره ایده های نو برای کارآفرینی را بخوانید.
چگونه شبکه سازی کنیم؟
در ادامه می خواهیم به روش های شبکه سازی بپردازیم. اینکه چطور باید شبکه سازی کنیم و روش های آن چیست ؟ اولین قدم برای ایجاد شبکه سازی در نتورک این است که توانایی و مهارت صحیح صحبت کردن و برقراری ارتباط با دیگران را بیاموزیم. هرچه این توانایی در شما بیشتر تقویت شود، سرعت برقراری ارتباط بالا رفته و به اهداف خود نزدیک تر میشوید.
دومین نکته در شبکه سازی این است که باهوش باشید. تمام موقعیتهای پیش آمده را بررسی و فعالیتی که قصد انجام آن را دارید مطابق با شرایط بسنجید. به رفتار خود توجه داشته و سعی کنید رفتار و صحبتهای طرف مقابل را نیز پیشبینی کنید. به این صورت میتوانید تصمیم بگیرید چه حرفی را بزنید و چه چیزی را بیان نکنید.
یکی دیگر از راه های شبکه سازی این است که نحوه بیان، انرژی و کلام شما بر روی طرف مقابل تأثیر میگذارد. به همین دلیل باید در برقراری ارتباط با دیگران بسیار پرانرژی و مثبتنگر باشید. قطعاً هیچ انسانی تمایلی به صحبت با افراد منفی ندارد.
امروزه رسانههای اجتماعی نقش زیادی را در زندگی و روابط افراد ایفا میکنند. اما نکته مهم این است که هنوز هم ایمیل جایگاه ویژهای دارد و هرگز نباید از آن چشم پوشی کنید. استفاده از ایمیل مارکتینگ در شبکه سازی بسیار مهم است. قبل از ارسال ایمیل در مورد گیرنده تحقیق کرده و ایمیل را متناسب با او ارسال کنید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره سیستم سازی کسب و کار را بخوانید.
مهارت های لازم جهت شبکه سازی
شبکه سازی موفق نیازمند داشتن مهارت های خاصی است. این مهارت ها شبکه ساز را در اقناع، تاثیرپذیری، اطمینان، اعتماد و ارزش گذاری زیر مجموعه توانا می کند. برخی از مهم ترین مهارت ها در این زمینه عبارتند از:
مهارت برنامه ریزی
اولین مهارت برنامه ریزی کردن وآماده بودن برای حضور در شبکه، در هر شرایطی است. همه افراد موفق در شبکه سازی با تلاش و مطالعه بر اصول برنامه ریزی تسلط یافته اند. در برنامه ریزی خود زمانی را صرف ملاقات سرمایه¬گذاران و معرفی تجارت خودتان قرار دهید. در تمام اوقات کارت ویزیت خود را به همراه داشته و سریعا به درخواست دیگران برای حضور در جلسات پاسخ ندهید.
مهارت گوش دادن فعال
شنونده باشید و از شنیده های خود نتیجه درست بگیرید سپس با استفاده از آن پاسخ های مناسب دهید. خوب گوش کردن هنگامی که در شلوغی و سروصدا هستید کار ساده ای نخواهد بود اما شما را برای ایجاد یک ارتباط هدفمند یاری می کند. معمولا کسانی که خوب گوش می دهند افراد ریزبینی هستند و این مورد نکته مثبتی به شمار می رود. ارتباط چشمی خود با سخنور را حفظ کنید و با دقت به شنیده ها سوالات استراتژیک و مهم طرح کنید.
برای مطالعه بیشتر: آموزش بازاریابی
مهارت ارتباط اجتماعی
در هنگام مکالمه متکلم وحده نباشید و طرف مقابل را هم به شرکت در بحث دعوت کنید. تکرار پرسش خود بپرهیزید و تا حد امکان سوالات ارزشمند بپرسید. هنگام برقراری ارتباط با سایرین از کلمات پیچیده استفاده نکنید و در حین جمله بندی درست از کلمات ساده و روان در حد فهم مخاطبان کمک بگیرید. در پرسش سوالات خود خلاقیت به خرج دهید این مهارت شما را فردی علاقه مند نشان داده و فرد به ادامه بحث تمایل نشان می دهد.
مهارت تمرکز و توجه
توجه یکی از رموز درک بیشتر و ایجاد یک ارتباط قدرتمند است. سعی کنید در حین مکالمه به طرفین خود اطمینان دهید که تمام تمرکزتان را معطوف به جلسه کرده اید. شروع ارتباط را با اندکی گفتگو حول خودتان آغاز کنید و در ادامه بحث را به سمت فرد مقابل سوق دهید به هیچ وجه مستقیما از شخص مقابل پرسش نکنید، زیرا این کار باعث ممانعت شخص از ارتباط شما می شود.
مهارت سخنرانی
برای حضور موفق در شبکه سازمانی باید بتوانید به راحتی در جمع صحبت کنید. شبکه رهبران موفق می تواند یک الگوی بارز از قدرت سخنرانی ویژه آن ها باشد. برای بهبود مهارت های کلامی و تاثیر گذاری بیشتر سخنرانی خودتان را به مهارت های سخنوری مجهز کنید. از راه های تقویت قدرت سخنرانی می توان به شرکت در جلسات و سمینارها، مطالعه کتاب و همچنین گوش دادن به سخنرانی رهبران شبکه سازی اشاره کرد.
مهارت ارزش گذاری
سخت ترین و با اهمیت ترین مهارت ارزش افزودن است. در معرفی کسب و کار خود ارزش گذاری کنید و بر نتایج فعالیت ها ارزش بیفزایید. برای آگاهی بخشیدن از سود و منفعت دو طرفه سخن بگویید. کسب و کارتان را از همه دیدگاه ها و جوانب برای افراد تشریح کنید. از دانش به کار رفته، تاریخچه شروع، گستره فعالیت و همچنین مهارت های اکتسابی در این حرفه اطلاع رسانی کنید.
مهارت همدلی
مهارت همدلی یکی از مهارت های تاثیر گذار در ایجاد و توسعه یک شبکه انسانی قدرتمند است. همدلی باعث افزایش درک افراد نسبت به یکدیگر و ایجاد ارتباط عمیق و صمیمانه با آن ها می شود. برخورداری از همدلی با ایجاد روابط دلسوزانه و حذف قضاوت های نادرست موجب بهبود ارتباط های شخصی افراد در شبکه می شود.
بیشتر بخوانید: 26 تکنیک فروش در بازاریابی شبکه ای آشنا شوید.
بایدها و نبایدهای شبکه سازی چیست؟
در این مسیر نکات و باید و نبایدهایی وجود دارد که توجه به آنها شما را به موفقیت نزدیکتر میکند. در ادامه برخی از نکات آورده شدهاند:
• روابط خود را به افرادی محدود کنید که توصیههای سودمندی به شما ارائه میدهند و ارتباط با آنها باعث کاهش خطاهای شما میشود.
• اندازه و ابعاد شبکه اهمیتی ندارد و نباید تصور کنید هرچه شبکه بزرگتر باشد، ارتباطات مفیدتری خواهیم داشت.
• مفیدترین شبکه، شبکهای است که بتواند نیازهای ما را برطرف کرده به تقویت سیستم سازمان ما کمک کند.
• قبل از اینکه به کمک دیگران نیازمند شوید، در مواقع مختلف به آنها کمک کنید تا نیازهایشان را برطرف کنند.
• کارت ویزیت به همراه داشته و از دیگران نیز راههای ارتباطی را سؤال کنید. به صورت مداوم با افراد در تماس بوده و پیگیر صحبتهای انجام شده باشید.
• سعی کنید با افرادی ارتباط برقرار کنید که در زمینههای موردنیاز از شما قویتر باشند. البته باید نقاط قوت خود را نیز بیان کنید تا آنها نیز به همکاری با شما علاقه نشان دهند.
• در هنگام برقراری ارتباط، نقاط مشترک را یافته و بر روی آنها تمرکز کنید. پیشنهاد می شود درباره مشاوره کسب و کار و نحوه استفاده از اطلاعات و راهنمایی های فرد حرفهای و متخصص بخوانید.
سخن آخر
ارتباطات در زندگی روزانه و کسب و کار افراد جایگاه ویژهای دارد. افرادی که با آنها در ارتباط هستید تأثیر زیادی بر زندگی و آینده شما خواهند داشت. با گذشت زمان از رفتار آنها تأثیر گرفته و ارزشهایتان نیز مشابه یکدیگر میشود.
داشتن همکارانی که در حوزه کسب و کار به شما کمک کنند و باعث رشد و پیشرفت شما شوند، بسیار مهم است. به همین دلیل مفهوم شبکه سازی در کسب و کار اهمیت ویژهای پیدا میکند. باید توجه داشت که اکثر افراد ثروتمند دنیا شبکه سازی خوبی داشته اند برای نمونه شما می توانید زندگی پولدارترین مرد ایران را مورد بررسی قرار دهید.
در این مقاله سعی شد توضیحات کاملی در رابطه با شبکه سازی چیست و چگونه شبکه سازی کنیم، گفته شود. امیدواریم مفید واقع گردد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
برخی از سوالات رایج :
1-چرا شبکه سازی در کسب و کار اهمیت دارد ؟
شبکه سازی در کسب و کار را میتوان یک فعالیت بسیار مهم تجاری، اقتصادی یا اجتماعی دانست که کارآفرینان مختلف از آن برای ایجاد روابط مهم تجاری خود و یا ایجاد و عمل به فرصتهای تجاری استفاده میکنند
2-نتایج شبکه سازی در کسب و کار چیست؟
تبادل ایده ها / کسب شهرت / ایجاد فرصت های تازه / فرصتی برای ارزیابی توانایی ها
به نظرم شبکه سازی هم یه سری نکاتی داره که آدما به صورت تجربی و با توجه به محیط و آدمایی که باهاش در ارتباط ان بهش می رسن مثلا من خودم یادمه که چند سال پیش توی دانشگاه دنبال بازاریابی و حالا بهتر بگم همین شبکه سازی بودم بعد خب می دیدم که دخترا و پسرا و حتی درس خونا و کسایی که برای تفریح اومدن دانشگاه حتی اونایی که ترم اولین با کسایی که دیگه دارن از دانشگاه می رن خیلی برخوردشون در برابر تلاش برای شبکه سازی فرق می کنه
احساس می کنم اسم شبکه سازی تو ایران یکم بار منفی داشته باشه چون اول که یه دوری چندین سال پیش با همین اسم شبکه سازی یه عالمه از شرکت ها شروع کردن به کلاه برداری کردن از مردم و الان ممکنه خیلیا با شنیدن اسم شبکه سازی یه گاردی داشته باشن و متوجه نشن که این یه مفهوم عامه
ارتباط سازی در نتورک با شبکه سازی در نتورک متفاوت است ؟