مهارت نرم یعنی چه ؟ اگر شما هم این سوال برایتان پیش آمده با ما همراه باشید تا در این مقاله به این سوال پاسخ دهیم. تحقیقات نشریه فوربز بر روی 500 کسب و کار نشان داده است که با وجود اهمیت بالای مهارتهای سخت در سطح فردی و سازمانی اما چیزی که کسب و کار را زنده نگه می دارد مهارت های نرم اعضای تیم است.
با گسترش کسب و کارهای اینترنتی و ظهور بیزینس ها و موقعیت های شغلی جدید به خصوص شغل های دورکاری اهمیت مهارت های سخت و مهارت های نرم بیشتر شده است. امروزه شاهد تعداد زیادی موقعیت شغلی هستیم که اکثر آنها به صورت دورکاری هستند و میتوانید با یادگیری و کسب مهارت های جدید در یک محیط کاری مناسب یا حتی از منزل کسب درآمد کنید.
برای کسب و کارهای پیشرو محل زندگی و دور بودن از محل شرکت مشکل محسوب نمیشود. بدون در نظر گرفتن محل زندگیتان، برای آنها داشتن مهارت های سخت و مهارت های نرم مرتبط با شغل مورد نظر همیشه در اولویت است.
فرقی نمیکنه که صاحب کسب و کار خودتان باشید یا یک کارمند صرفا به دنبال پیشرفت، شما باید مهارت های سخت و مهارت های نرم رو در اولویت قرار بدهید. تقریبا تمام شرکت ها در سنجش مهارت های نیروهای استخدامی خود بسیار دقیق عمل می کنند.
صرف این که یک مهارت “سخت” در نظر گرفته می شود به معنای سخت بودن یادگیری آن نیست. همچنین، فقط به این دلیل که یک مهارت “نرم” در نظر گرفته می شود ، به معنای حیاتی نبودن آن است. مهارت های سخت را می توان آموزش داد؛ اما مهارت های نرم اغلب از طریق تجارب زندگی آموخته میشوند و شخصیت محور هستند.
اگر صاحب کسب و کار هستید مهارت نرم برای کسب و کار شما مهم است و باید در استخدامهای جدید خود به دنبال این ویژگی ها بگردید. اگر هم کارمند و بدنبال موقعیت شغلی مناسب هستید باید این مهارتها را آموزش ببینید.
مهارت های نرم چیست؟
در این بخش به سوال ” مهارت نرم چیست ” می پردازیم. تفاوت بزرگ بین مهارتهای سخت یا Hard-Skills که نیاز به دانش تخصصی و فنی تجارت شما دارند در مقابل مهارت های نرم Soft-Skills که شامل توانایی شناختی، رفتارهای محل کار و هوش هیجانی است، در واقع میتوان یکی را آموزش داد و دیگری را کسب کرد. اغلب میبینیم که افراد به دلیل نداشتن مهارت کافی و صلاحیت فنی شغل خود را از دست میدهند. واقعیت این است که اگر کارمند در مهارت های نرم خوب عمل کند، کارفرمایان معمولاً با آموزش مهارت های سخت حین کار مشکلی ندارند.
مهارتهای سخت معمولاً تخصصی و منحصر به یک شاخه شغلی هستند. مهارتهای فنی مانند دانش برنامه نویسی، رانندگی با لیفتراک یا فرضاً برای یک فروشنده توانایی بستن یک معامله مهارت سخت محسوب میشود. بعنوان مثال مهارت های سخت برای یک گرافیست تسلط بر ابزارها و نرم افزارهای گرافیکی روز میباشد.
مهارت های نرم گاهی غریزی بوده و ریشه در شخصیت فرد دارد، مانند صبر یا استقامت. همچنین میتوانند بخشی از تجربه انسانی باشند، زیرا افراد شخصیت خود را طوری توسعه میدهند که شامل گوش دادن به صحبت کردن یا مثبت ماندن با وجود مشکلات است. مهارت های سخت بیشتر مربوط به تجربه و تخصص شغلی، مدارک تحصیلی و گواهینامه هایی است که عموما در غالب دوره گذرانده و یاد میگیرید.
مهارتهای سخت، تجربه و درک شما از یک توانایی خاص و قابل اندازه گیری را نشان میدهد.
مهارت های نرم اغلب توانایی شما را برای تعامل با دیگران و رشد در یک سازمان نشان میدهد. در یک کسب و کار تمام کارها چه حضوری و چه غیرحضوری به صورت تیمی انجام میشود پس داشتن مهارت های نرم برای کار در یک محیط مشترک بسیار مهم است. پیشنهاد می شود مقاله دورکاری چیست را بخوانید.
چرا مهارت های نرم برای کسب و کار شما حیاتی است؟
یاد گرفتن این مهارت ها همکاری در محل کار را تسهیل میکند. کارمندانی که دارای انواع خاصی از مهارت های نرم هستند، بهره وری بالاتری دارند، بیشتر از ابتکار عمل خود استفاده میکنند و نا امیدی را به خوبی کنترل میکنند.
- تحقیقات علمی وجود دارد که نشان میدهد شرکتهایی که معیارهای استخدام خود را بر مهارت های نرم متمرکز میکنند، در نهایت نسبت به مدیرانی که فقط مهارتهای سخت را در استخدام خود تأکید میکنند بهره وری بالاتری دارند.
- یک مطالعه از کالج بوستون، هاروارد و دانشگاه میشیگان نشان داد که آموزش مهارت های نرم در ارتباطات و حل مشکلات باعث افزایش 12 درصدی بهره وری میشود و بازگشت سرمایه (ROI) تا 250٪ را برای شرکت ایجاد میکند.
- مطالعه دیگر نشان داد رهبرانی با مهارت نرم میتوانند عملکرد تیم خود را 30٪ افزایش دهند.
طبق آکادمی آکسبریج، مهارت های نرم به پنج دلیل مهم از هر زمان دیگری مهمتر است:
- مهارتهای سخت بدون مهارتهای نرم افزاری برای پشتیبان گیری از دانش مربوط به وظایف آنها بی فایده است.
- یادگیری مهارت های نرم دشوارتر است و بنابراین از ارزش بیشتری برخوردار است.
- محل کار امروز مشترک است و برای انجام کارها در وحله اول به مهارت های نرم اعتماد میکنند.
- مهارت های نرم مانند همدلی و شوخ طبعی باعث بهبود تجربه مشتری میشود.
- آینده کار در مهارت های نرم است. این خصوصیات انسانی را نمیتوان تکرار کرد یا با اتوماسیون یا هوش مصنوعی (AI) منتقل کرد.
مهارتهای اجتماعی و عاطفی اهمیت بیشتری پیدا می کنند زیرا ماشینهای هوشمند کارهای جسمی، کارهای سخت و تکراری و اکثر فعالیت هایی که امروز میشناسیم را به عهده میگیرند. ماهیت کار در حال تغییر است اما در یک دنیای سخت و مدرن، این مهارت های نرم انسانی ما است که بیشترین اهمیت را خواهد داشت. مقاله ما در خصوص گزارش نویسی را بخوانید.
در این مقاله به گونهای متفاوت از مهمترین مهارت های نرم در سال 2022 پرده برمیداریم که با کسب این مهارت ها میتوانید به یک نیروی کار جایگزین ناپذیر تبدیل شوید. در اینجا با لیستی از مهارت های نرم روبرو هستیم که ویژگیهای یک نیروی کار ایده آل از نظر هر کارفرمایی را شامل میشود.
ویژگی های یک نیروی کار ایده ال
- رهبری
- ارتباطات؛ کلامی و غیر کلامی(دیداری)
- گوش شنوا یا شنیدن فعال
- مذاکره
- کار گروهی
- توانایی ارائه مطلب
- سخنرانی و فن بیان مناسب
- زبان بدن
- داستان سرایی یا Story-telling
- نتیجه گرا و گزارش محور بودن
- انعطاف پذیری
- تفکر خلاقانه
- تفکر انتقادی
- اعتماد به نفس
- اخلاق کاری
- مثبت بودن و داشتن انگیزه
- مدیریت زمان
- حل مسئله
در ادامه برخی از مهمترین مهارت های نرم را به تفضیل معرفی میکنیم:
1. همدلی و ارتباط موثر
برقراری ارتباط یکی از مهمترین مهارتهای نرم است. افرادی که دارای مهارت ارتباط موثر هستند میتوانند لحن و سبک خود را متناسب با مخاطبان خود تنظیم کنند، دستورالعمل ها را درک کرده و به نحو احسن عمل کنند و مسائل پیچیده را به طور ساده و قابل فهم توضیح دهند.
یکی دیگر از مهارت ارتباطی کلیدی، گوش دادن است. در جواب یک شکایت مشتری و یا تعامل با همکاران، مهارت شنیداری به شما کمک میکند شرایطی را که برایتان پیش آمده است تحلیل کنید و به درستی پاسخ دهید.
مهارتهای کلامی و غیرکلامی شما به همان اندازه مهم هستند. مهارت های کلامی کلید تقویت روابط مشترک و بسیار کارآمد میباشد. این امر در مورد ارتباط کتبی شما نیز صدق میکند.
بسیاری از ارتباطات تجاری اکنون از طریق ایمیل انجام میشود، بنابراین آداب و رسوم مناسب مکاتبات ایمیلی به یک مهارت بدل شده است.
پیشنهاد می کنیم مقاله دایره امن را حتما مطالعه کنید تا بدانید چگونه باید از منطقه امن ذهنی خود خارج شوید.
2. تفکر خلاقانه
تفکر خلاق توانایی در نظر گرفتن چیزی به روشی جدید است. در واقع به معنای تفکر خارج از چارچوب است. خلاقیت شامل تفکر جانبی نسبت به توانایی درک الگوهای غیر مشخص است.
تفکر خلاق ممکن است به معنای ابداع روشهای جدید و هوشمندانه برای انجام کارها، حل مشکلات و پاسخ به چالش ها باشد. این به معنای آوردن دیدگاه تازه و گاه غیرمعمول به کاری است که انجام میدهید. این طرز تفکر می تواند به کارآیی بیشتر ادارات و سازمانها کمک کند.
کارفرمایان به دنبال کارمندانی هستند که بتوانند خلاقانه فکر کنند و دیدگاه های جدیدی را به محیط کار بیاورند.
تفکر خلاق محدود به شاخه هنر نیست. تفکر خلاق مهارتی است که هرکسی می تواند آن را پرورش دهد و رشد دهد.
3. گوش شنوا | Active Listening
آیا شما شنونده خوبی هستی؟ گوش دادن یک مهارت نرم بسیار ارزشمند است که جزء مهارت کوچینگ هم محسوب میشود. از این گذشته، افراد با این توانایی بیشتر متوجه وظایف و پروژه ها میشوند، روابط محکم با همکاران برقرار میکنند و همچنین قادر به حل مشکلات و تعارضات هستند.
کسب مهارت گوش دادن نیاز به تمرین و تداوم دارد، کارفرمایان به دنبال شما میگردند تا توانایی خود را برای گوش دادن در مصاحبههای شغلی نشان دهید.
روند گوش دادن
گوش دادن فرایندی است که در طی آن از طریق تعامل مستقیم درک نیازها، خواستهها و ترجیحات طرف مقابل را به دست میآورید. طرف مقابل شما می تواند هر کسی از جمله رئیس شما، مشتری، همکار، زیردستان، مدیر ارشد، عضو هیئت مدیره، مصاحبه کننده یا کاندیدای شغلی باشد.
گوش دادن فعال
گوش دادن فعال در محل کار دو مولفه دارد:
- توجه و تأمل: توجه شامل برقراری ارتباط چشمی، سر تکان دادن، داشتن وضعیت بدنی خوب و معکوس کردن زبان بدن گوینده است تا علاقه واقعی را به آنچه طرف مقابل میگوید نشان دهید.
علاوه بر این نشانههای غیرکلامی، شما همچنین باید به گوینده اجازه دهید تا افکار خود را به طور کامل بیان کند. اینها همه نشانههایی است که تمرکز شما روی صحبت های گوینده را نشان میدهد. - درک و پاسخ دادن: انعکاس عبارت است از تکرار و نقل مطالب سخنران برای نشان دادن اینکه شما واقعاً آنچه را که گوش میدهید، درک میکنید.
4. توانایی حل مسئله
کارمندانی که برای هر مسئله جدید به سرعت یک راه حل پیدا میکنند حتی اگر در حیطه تخصص آنها نباشد، از با ارزش ترین نیروهای یک مجموعه محسوب میشوند. مهارت حل مسئله به شما کمک میکند تا دلیل وقوع یک مسئله و چگونگی حل آن را تعیین کنید.
همچنین به شما کمک میکند تا مسائل را سریع و موثر حل کنید. این یکی از مهارتهای کلیدی است که کارفرمایان در متقاضیان کار جستجو میکنند، زیرا کارمندان با این مهارت متکی به کسی نیستند و در مواجهه با مسائلی که فراتر از دانش آنهاست بهترین راه حل را پیدا میکنند.
حل مسئله برخلاف یک مهارت سخت که میتوانید آن را آموزش ببینید، یک مهارت نرم محسوب میشود. شما میتوانید با آشنایی به موضوعات رایج در صنعت و تجارت خود و یادگیری از افراد باتجربهتر، مهارت های حل مسئله خود را بهبود ببخشید.
5. کار گروهی
امروز کمتر شغلی رو میبینید که افراد در آن بصورت مستقل و انفرادی کار کنند. کسب و کارها برای افزایش بازدهی و رسیدن به اهداف گسترده تر تقریبا همیشه به دنبال افرادی هستند که با مفهوم کار گروهی آشنا هستند و با مهارتهای ارتباطی و نگرش مثبت به تیم کمک کنند تا بهره وری سازمان را افزایش دهند.
کار گروهی زمانی اتفاق می افتد که افراد با همکاری یکدیگر و استفاده از مهارتهای فردی برای دستیابی به اهداف مشترک تلاش میکنند.
6. نگرش مثبت
داشتن یک طرز تفکر مثبت نه تنها در محیط کاری بلکه در زندگی شخصی ما یک مهارت حیاتی محسوب میشود. نگاه مثبت به خود و دنیای بیرون شاید در نگاه اول دنیا را تغییر ندهد اما ورودی مغز شما نسبت به اتفاقات بیرون به نوعی متفاوت و مثبت خواهد بود و از همین رو وقایع پیش رویتان هم به گونهای مثبت رقم میخورند.
خوش بین یا بدبین بودن افراد در بازدهی کاری آنها تاثیر مستقیم میگذارد. کارفرمایان ترجیح میدهند با افراد مثبت نگر و خوش بین کار کنند. آنها میدانند این احساسات منفی اغلب مسری بوده و یک فرد با تفکر منفی علارقم داشتن تخصص میتواند به تنهایی کل سازمان را دچار مشکل کند.
7. رهبری
رهبری، یک مهارت شخصیتی و از با ارزشترین مهارت های درون فردی است. افرادی که رهبری کسب و کار دارند میتوانند افراد و تیم ها را به روشی الهامبخش جهت دهی کنند.
این افراد دارای مجموعهای از مهارتهای ارتباطی هستند و به خوبی از پس همکاری با کارکنان مشتریان و سایر افراد بر میآیند.
در هر موقعیت شغلی هستید مهارتهای رهبری می توانند شخصیت شما را رشد دهند و شما را نسبت به دیگران متمایز کند.
8. اعتماد به نفس
اعتماد به نفس یک مهارت بسیار ضروری برای هر شخصی و در هر موقعیتی است. کارآفرینی را فرض کنید که یک محصول یا خدمات عالی ایجاد کرده اما در ک جمع عمومی حتی نمیتواند آن را معرفی کند! کمبود اعتماد به نفس، انگیزه برای تغییر کردن و انعطاف پذیری را از شما سلب می کند.
حتما شما هم افرادی را دیدهاید که دانش فنی یا همان مهارتهای سخت محدودی دارند اما با اعتماد به نفس چنان نظر اطرافیان را جلب میکنند که گاهاً کارفرمایان آنها را به یک نیرو متخصصتر با سطح بالاتری از مهارت های سخت ترجیح می دهند. خبر خوب این که اعتماد به نفس را میتوانید با تمرینات ساده ایجاد کنید و به مرور زمان آن را تقویت کنید.
منبع: thebalancecareers.com
برخی از سوالات رایج :
1- 10 مهارت نرم از نگاه مجله wikijob چیست؟
رهبری ارتباطات؛ کلامی و غیر کلامی(دیداری) گوش شنوا یا شنیدن فعال مذاکره کار گروهی توانایی ارائه مطلب / سخنرانی و فن بیان مناسب / زبان بدن / داستان سرایی یا Story-telling نتیجه گرا و گزارش محور بودن / انعطاف پذیری / تفکر خلاقانه / تفکر انتقادی /اعتماد به نفس /اخلاق کاری / مثبت بودن و داشتن انگیزه / مدیریت زمان /حل / مسئله
2-رهبری چگونه در مهارت نرم کاربرد دارد؟
رهبری، یک مهارت شخصیتی و از با ارزشترین مهارت های درون فردی است. افرادی که رهبری کسب و کار دارند میتوانند افراد و تیم ها را به روشی الهامبخش جهت دهی کنند. این افراد دارای مجموعهای از مهارتهای ارتباطی هستند و به خوبی از پس همکاری با کارکنان مشتریان و سایر افراد بر میآیند.
سلام وقت بخیر خسته نباشید ممنونم بابت گرداوری این مطالب مفید به نظر من داشتن اعتماد به نفس و کار کردن روی این مسئله خیلی مهمه خداروشکر در مورد مهارتهای نرم اینجا بیزینس اینسایدر و دانشگاه کسبوکار اطلاع رسانی میکنن چون خیلی مهمه.
سلام.
بسیار خوشحالیم که این مقاله برای شما مفید بوده.