امروزه بسیاری از افراد در موقعیتهای شغلی و اجتماعی مختلف به دنبال این هستند که بتوانند فن بیان یا مهارت خوب سخن گفتن را در وجود خود تقویت کنند و به همین خاطر است که بازار هوش کلامی داغ شده. این مهارت یکی از انواع چندگانه هوش محسوب میشود که افراد با برخورداری از آن، میتوانند به راحتی مهارتهای سخنوری خود را افزایش دهند. تقویت هوش کلامی میتواند برای شما سطح بالاتری از روابط صحیح با دیگران را به ارمغان بیاورد؛ چراکه نهایت سعادت در روابط باکیفیت معنا پیدا میکند و برقراری بهترین روابط با نفوذ کلام در افراد ایجاد میشود.
در صورتی که شما هم دوست دارید این مهارت را یاد بگیرید و در وجود خودتان آن را تقویت کنید، پیشنهاد میکنیم در این مطلب از مسچی با ما همراه باشید تا به شما بگوییم هوش کلامی چیست و برای تقویت و افزایش این مهارت چه راهکارهایی وجود دارد؟
منظور از هوش کلامی چیست؟
در پاسخ به این سؤال که هوش کلامی چیست؟ لازم است بگوییم: هوش کلامی که با نام هوش زبانی هم شناخته میشود، در واقع توانایی استفاده از کلمات یا بیان افکار و مفاهیم، هنگام صحبت کردن یا نوشتن است. افرادی که از هوش کلامی برخوردار هستند، به راحتی میتوانند در جمع صحبت کنند، کتاب بنویسند یا حتی مفاهیم سخت و دشوار را به روشی ساده توضیح دهند.
بعضی از سخنرانها از همان لحظه ابتدای صحبت، چنان شنونده را مجذوب خود میکنند که او با اشتیاق تمام مثالها و تک، تک نکتههای او را تا آخر سخنرانی دنبال میکند. این افراد از هوش کلامی و زبانی بالایی برخوردار هستند و به طور دقیق میدانند برای رساندن منظور خود به دیگران در هنگام گفتگو از چه کلمات و جملاتی استفاده کنند.
هوش کلامی دارای چهار مؤلفه زیر می باشد:
-
آواشناسی
در هوش کلامی یا زبانی شناخت فراز و فرودها و نوع ادا کردن جملات از اهمیت زیادی برخوردار است. در واقع، در هوش کلامی فرد باید بتواند جملات سؤالی را به صورت سؤالی، جملات خبری را به صورت خبری و هر جمله را با آوای متناسب با مضمون آن به کار ببرد؛ چراکه در غیر این صورت، چنانچه آواها به روشی نادرست ادا شوند، ممکن است فرد سؤال خود را به صورت خبری یا آمرانه بیان کند و مخاطب به درستی منظور او را متوجه نشود.
اگر برای شما هم نه گفتن به درخواست های نابجای دیگران سخت است به شما پینشهاد می کنیم مقاله تقویت مهارت نه گفتن را مطالعه کنید.
-
معناشناسی
اولین ویژگی که یک فرد دارای هوش کلامی لازم است از آن برخوردار باشد، شناخت معنای درست هر کلمه و استفاده از آن در جای مناسب است؛ چون برخی از کلمات هستند که معانی متفاوتی دارند. هوش زبانی باعث میشود تا تشخیص معنای متفاوت واژگان و کلمات، برای فرد آسان میکند.
-
کاربرد واژگان و کلمات
اگرچه میتوان برای بیان یک جمله از کلمات زیادی که در فرهنگ لغات وجود دارد، استفاده نمود، اما این به کار بردن مناسبترین کلمه است که میتواند هوش کلامی بالای یک فرد را به اثبات برساند، بنابراین داشتن یک دایره وسیع از واژگان و استفاده درست از کلمات یکی دیگر از ویژگیهای هوش زبانی است که جزء الزامات مهم این هوش میباشد.
-
توانایی در جمله سازی
از دیگر ویژگیهای برتر هوش کلامی میتوان به توانایی چینش درست کلمات در کنار هم به صورتی که برای مخاطب کاملاً قابل فهم باشد، اشاره نمود، بنابراین افرادی که از هوش کلامی بالایی برخوردار هستند، معمولاً در بیان هر موضوعی میتوانند به شیوهای کارآمد و قابل فهم، کلمات مختلف را در کنار هم قرار دهند و جملات خوبی را خلق کنند.
برای تقویت و افزایش هوش کلامی چه راهکارهای مفیدی وجود دارد؟
هوش کلامی یک ویژگی یا استعداد مادرزادی نیست و شما میتوانید این مهارت را به راحتی و با استفاده از راهکارهای بسیار ساده در وجود خود تقویت دهید. در ادامه 5 راهکار افزایش هوش کلامی و زبان را برایتان بازگو میکنیم:
راهکار اول: وقایع روزانه خود را یادداشت کنید.
یادداشت وقایع روزانه یک تکنیک هوش کلامی است که باعث تقویت این مهارت میشود. برخی از افراد یادداشتهای روزانه خود را به صورت مرتب انجام میدهند، این کار باعث میشود که بعد از مدت زمانی، در کنار تقویت مهارت نویسندگی، آنها بتوانند تغییرات مثبتی را در نحوه صحبت کردن خود، احساس کنند.
شما میتوانید از همین الان دست به کار شوید، یا به فکر تهیه یک دفترچه یادداشت برای خود باشید، یا اینکه در صفحات اجتماعی خود، دست نوشتههایتان را با دیگران به اشتراک بگذارید. در این صورت، شما هم میتوانید نظرات دیگران را درباره آنچه مینویسید، بدانید و هم اینکه اگر نقص و اشتباهی در نوشتههایتان وجود داشت، آن را برطرف کنید؛ بنابراین یادداشت کردن اتفاقات روزانه زندگی یک راهکار افزایش هوش کلامی خواهد بود.
راهکار دوم: در هر موقعیتی که هستید، از مطالعه کردن غافل نشوید.
از مزیتهای مطالعه کردن میتوان به بالا بردن سطح آگاهی، گسترش دایره واژگان، کمک به درک بهتر موضوعات و… اشاره نمود. علاوه بر این، زمانی که شما مطالعه میکنید، با کلمات جدیدی آشنا میشوید، چگونگی به کارگیری آنها را در جملات میبینید و در نتیجه تا حدود زیادی میتوانید با این روش مهارتهای کلامی خود را تقویت کنید؛ بنابراین مطالعه کردن را جزء برنامههای روزانه خود در نظر بگیرید و برای آن وقت بگذارید، حتی اگر شده به اندازه 10 دقیقه. برای افزایش هوش کلامی و زبانی خود، پیشنهاد میکنیم که هم کتاب بخوانید و هم دانش خود را در خصوص تقویت هوش کلامی بالا ببرید.
اگر شما هم میخواهید در زمینه هوش مالی اطلاعاتی کسب کنید و روش های آن را یادبگیرید به شما پیشنهاد می شود مقاله هوش مالی چیست را مطالعه کنید.
راهکار سوم: هنگام بحثها فقط نظارهگر موضوع نباشید و در گفتگوها مشارکت کنید.
معمولاً در جمعهای دوستانه، بحثهای زیادی در مورد موضوعات مختلف شکل میگیرد، در صورتی که میخواهید به فن بیان و افزایش هوش کلامی خود کمک کنید، بهتر است در بحثها و گفتگوها مشارکت داشته باشید و فقط نظارهگر نباشید. مشارکت در این بحثها میتواند فرصتهای مناسبی را برای شما به وجود بیاورد تا بتوانید مهارتهای هوش کلامی خود را تقویت کنید. وقتی شما در گفتگوها شرکت میکنید، ذهنتان درگیر این موضوع میشود که چگونه باید در لحظه جملات و کلمات مناسب را پشت سرهم بچیند تا شما بتوانید بهترین جواب را به دیگران بدهید.
راهکار چهارم: یک زبان جدید را یاد بگیرید.
یادگیری یک زبان جدید یک راهکار افزایش هوش کلامی است که مهارتهای زبانی و روابط بین فردی را توسعه میدهد. اگر احساس میکنید وقت کافی یا توانایی یادگیری زبان جدید را ندارید، میتوانید در رابطه با حوزه کاری و شغلی خود واژگان و کلمات بیشتری را یاد بگیرید. به یاد داشته باشید که این کار باعث میشود تا حرفهایتر به نظر برسید و در مسیر موفقیت شغلی قرار بگیرید. سایت soheilamani نیز درباره یاد گرفتن یک زبان جدید مطلب زیر را آورده است:
دلیل اصرار ما بر هدفگذاری این است که وقتی شما هدف خود از انجام کاری را بدانید، در برنامهریزی برای آن بهتر عمل میکنید. مثلا اگر قرار است در آیلتس جنرال شرکت کنید، خودتان را بیش از حد نگران کلمات آکادمیک نخواهید کرد. یا اینکه اگر قصد دارید زبان جدید را در روابط شغلی خود استفاده کنید، بیش از هرچیز باید به اصطلاحات و معادلهای زبانی مرتبط با شغلتان توجه کنید.
راهکار پنجم: صحبت کردن بدون مکث و تپق را تمرین کنید.
اگر میخواهید تکنیک هوش کلامی را در وجود خودتان تقویت کنید، سعی کنید هنگام صحبت مکث و تپق نداشته باشید. هوش زبانی از جمله مهارتهایی است که به هر اندازه بیشتر در مورد آن صحبت کنید، مطمئناً نتیجه بهتری از آن خواهید گرفت، به همین دلیل، معمولاً بیشتر تمرینات آن با استفاده از صحبت کردن مسیر میشوند.
تمرین دیگری که به عنوان یک راهکار برای افزایش هوش کلامی محسوب میشود، ایستادن در مقابل آینده و یک دقیقه بدون مکث کردن و تپق زدن صحبت کردن است. مهم نیست که شما قرار است در مورد چه چیزی صحبت کنید، بلکه آنچه اهمیت دارد، این است که شما بتوانید بدون وقفه برای یک دقیقه کامل حرف بزنید؛ چراکه این نوع پشت سرهم صحبت کردن، باعث میشود تا شما بتوانید از واژگان و کلماتی که در ذهنتان وجود دارد، استفاده کنید و به بهترین شکل ممکن آنها در کنار هم قرار دهید تا به درستی منظور خود را به مخاطبتان برسانید.
اگر می خواهید در زمینه تبلیغات اینترنتی اطلاعاتی کسب کنید و همچنین روش های آن را بیاموزید و با انواع آن آشنا شوید به شما پیشنهاد می شود مقاله تبلیغات اینترنتی چیست را مطالعه کنید.
کلام آخر
با توجه به مطالب بیان شده؛ توسعه هوش کلامی میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند برای انتقال دانش و احساسات افراد به دیگران باشد. اگرچه معمولاً این مهارت مهم در بیشتر موارد نادیده گرفته میشود، اما وجود مهارتهای کلامی در تک، تک اتفاقات زندگی فرد مؤثر و مفید خواهد بود. افرادی که هوش کلامی بالایی دارند، میتوانند در مشاغل مختلف نظیر نویسندگی، سخنران انگیزشی، وکیل، روزنامهنگاری، ویراستاری، مجری تلویزیون و… پیشرفت کنند، اما مهمترین راهکار افزایش هوش کلامی در فرد آموزش و یادگیری است. هم چنین به این نکته توجه داشته باشید که هوش کلامی می تواند در پيدا كردن شغل مورد علاقه شما به شما کمک زیادی بکند.
بنابراین، اگر شما هم به دنبال آموختن این مهارت مهم هستید و میخواهید آن را در وجود خودتان تقویت کنید، میتوانید در دورههای آموزش هوش کلامی چیست شرکت کنید، برای این منظور فقط کافیست با مسچی در ارتباط باشید. و در پایان از شما میخواهیم در خصوص هوش کلامی و روشهای دیگری که باعث تقویت و افزایش این مهارت میشود، برایمان کامنت بگذارید.
سوالات پر تکرار
1-یادگیری یک زبان جدید کاری زمان بر و سخت است من احساس می کنم که تمرین های دیگر ساده تر هسند اثر بخشی یادگیری زبان جدید تا چه اندازه بالاست؟
یادگیری یک زبان جدید به غیر از زبان مادری می تواند تاثیرات بسیار مثبتی بر روی مغز و هوش کلامی داشته باشد. اگر امکان یا زمان کافی برای یادگیری یک زبان جدید را ندارید دایره واژگان زبان مادری خود را گسترش دهید.
2-آیا فن بیان خوب و قوی و توانایی ادای صحیح تلفظ واژگان نیز به هوش کلامی مربوط است؟
هوش کلامی به معنی توانایی به کار بردن کلمات مناسب در موقیت های مختلف است. توانایی های مربوط به فن بیان و صحت گفتار فاکتور های بیشتری مانند عضلات درگیر در حرف زدن و سایر تمرینات مربوطه دارد
به نظر من یکی از چیز هایی که به عنوان فاکتور های تشکیل دهنده شخصیت یه انسان خیلی اهمیت داره همین بحث هوش کلامی و اینطور چیزاس هوش کلامی هم باعث میشه آدم شخصیت جذاب تری داشته باشه هم اینکه باعث می شه آدم بتونه تو کارهایی که به هوش کلامی بالایی نیاز دارن راحت تر پیشرفت کنه