همه ی ما چه در محل کار و چه در محل زندگی، افرادی را نیز میشناسیم که در مدیریت احساسات خود استاد هستند. در موقعیتهای استرسزا عصبانی نمیشوند و این توانایی را دارند که با آرامش تمام برای مشکلات راهحلی پیدا کنند! آنها در موقیعتهای مختلف، بهترین تصمیم را میگیرند و میدانند چه زمانی به شهود خود اعتماد کنند.
چنین افرادی از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند. آنها خود را به خوبی میشناسند و همچنین میتوانند نیازهای عاطفی دیگران را احساس کنند. اما فکر میکنید که داشتن هوش هیجانی بالا ذاتی است و یا اینکه میتوان با راهکارهایی آن را تقویت کرد؟ بالا بردن هوش هیجانی موضوعی است که میخواهیم در مورد این مقاله به آن بپردازیم.
دقیقاً هوش هیجانی چیست و برای تقویت هوش هیجانی چه کاری می توان انجام داد؟
هوش هیجانی چیست ؟ همه ما شخصیت، خواستهها و نیازهای متفاوتی داریم و احساسات خود را به شکلهای مختلفی نشان میدهیم. اینجاست که هوش هیجانی میتواند نقش مهمی در زندگی و تصمیمات ما داشته باشد. هوش عاطفی توانایی تشخیص احساسات، درک آنچه آنها به شما میگویند و درک اینکه چگونه احساسات شما بر افراد اطرأفتان تأثیر میگذارد، است.
افراد با هوش هیجانی بالا معمولاً در بیشتر کارهایی که انجام میدهند، موفق هستند. زیرا به راحتی میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. از آنجایی که آنها احساس خوبی در دیگران ایجاد میکنند، بسیار راحتتر از افرادی که به راحتی عصبانی یا ناراحت میشوند، زندگی را پشت سر میگذارند.
چگونه هوش هیجانی خود را بالا ببریم؟
به محیط کار خود نگاه کنید. آیا به دنبال توجه برای دستاوردهای خود هستید؟
نقاط ضعف شما چیست اند؟ آیا حاضرید بپذیرید که کامل نیستید و میتوانید در برخی زمینهها کار کنید تا خود را به فرد بهتری تبدیل کنید؟ (شجاعت این را داشته باشید که صادقانه به خود نگاه کنید این میتواند زندگی شما را تغییر دهد. )
بررسی کنید که چگونه به موقعیتهای استرسزا واکنش نشان میدهید. آیا هر بار که تأخیری پیش میآید یا چیزی آنطور که میخواهید پیش نمیآید ناراحت میشوید؟
آیا دیگران را سرزنش میکنید یا از دست آنها عصبانی میشوید، حتی اگر تقصیر آنها نباشد؟ سعی کنید احساسات خود را تحت کنترل نگه دارید زمانی که همه چیز اشتباه میشود.
قبل از انجام آن اقدامات، بررسی کنید که چگونه اعمال شما بر دیگران تأثیر میگذارد. اگر تصمیم شما بر دیگران تأثیر میگذارد، خود را به جای آنها بگذارید. اگر این کار را انجام دهید آنها چه احساسی خواهند داشت؟ و مواردی از این قبیل…
هوش عاطفی آگاهی از اعمال و احساسات شماست و اینکه آنها چگونه بر اطرافیان شما تأثیر میگذارند. همچنین به این معنی است که شما برای دیگران ارزش قائل هستید، به خواستهها و نیازهای آنها گوش میدهید و میتوانید در سطوح مختلف با آنها همدلی یا همذات پنداری کنید. پیشنهاد می شود جهت دانلود رایگان کتاب توسعه فردی کلیک کنید.
راه های افزایش هوش هیجانی
در این مقاله 20 تکنیک برای تقویت هوش هیجانی تان برای شما آماده کردیم که در ادامه در مورد آنها توضیح میدهیم:
1. تکنیک های کاهش استرس را یاد بگیرد
شاید سؤال خیلی از افراد این باشد که اولین قدم برای افزایش هوش هیجانی چیست؟ به نوعی میتوان گفت که در اولین قدم، بهتر است استرس نداشته باشید و زندگی با آرامشی را پشت سر بگذارید. یکی از سادهترین راهها برای بهبود هوش هیجانی این است که منابع استرس خود را شناسایی کرده و آنها را مدیریت کند.
برای مطالعه بیشتر: اموزش بازاریابی به زبان ساده
برخی از اقدامات کاهش استرس، مانند یوگا، تنفس عمیق و مدیتیشن ممکن است برای افراد مؤثر باشد.
2. قبل از قضاوت مکث کنید
برای تقویت هوش هیجانی، قبل از قضاوت مکث کنید. قضاوت برای بسیاری از ما آنقدر طبیعی است که حتی متوجه نمیشویم که داریم آن را انجام میدهیم. گفته میشود، اگر میخواهید هوش هیجانی خود را افزایش دهید، شناسایی افکار قضاوتکنندهتان و تلاش برای غلبه بر قبل از قضاوت در آینده میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند.
وقتی واقعاً مکث میکنید و به آن فکر میکنید، ممکن است متوجه شوید که در واقع از کسی که فکر میکنید ناراحت نیستید، بلکه ممکن است این دلخوری به دلیل اتفاقات تلخ زندگی خودتان باشد که به آن فرد نسبت میدهید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره مزیت رقابتی چیست را بخوانید.
3. با احساسات خود روبرو شوید
به جای اینکه بلافاصله با احساسات منفی مبارزه کنید، ابتدا مدتی با آنها روبرو شوید. درک معنای واقعی احساس خشم، آسیب یا رنجش میتواند به شما کمک کند تا بهتر به آنچه باعث این احساسات میشود رسیدگی کنید و راههای سالمتری برای مقابله با آنها پیدا کنید.
4. یاد بگیرید که انتقاد کنید
کار آسانی نیست که احساس کنید مورد انتقاد قرار گرفتهاید! اما یادگیری پذیرش انتقاد سازنده، بخش عمدهای از باهوش بودن از نظر عاطفی است.
5. نقاط ضعف خود را بپذیرید
همه ما نمیتوانیم همیشه کامل باشیم، و این اشکالی ندارد. با این حال، اگر به دنبال هوش هیجانی بیشتری هستید، ضروری است که نقاط ضعف خود را بپذیرید و از آنها درس بگیرید، نه اینکه صرفاً وجود آنها را انکار کنید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره مشتری وفادار کیست را بخوانید. فراموش نکنید که برخی از مشاغل شاید به نظر نیاید اما باز هم به هوش هیجانی نیاز دارند. به عنوان مثال اگه شما قصد کسب درآمد از پادکست را دارید توصیه می شود که هوش هیجانی خود را بالا ببرید
6. یاد بگیرید که به طور عینی به خودتان نگاه کنید
شناخت کامل خود دشوار است و تقریباً غیرممکن است؛ اما برای این کار، نظرات کسانی که شما را میشناسند بپرسید. از آنها بپرسید که نقاط قوت و ضعف شما کجاست، آنچه میگویند بنویسید و مقایسه کنید.
7. یک دفتر خاطرات داشته باشید
یک راه عالی برای شناخت دقیق از خود، داشتن یک دفتر خاطرات است. با نوشتن آنچه در پایان هر روز برای شما اتفاق افتاد، چه احساسی در شما ایجاد کرد و چگونه با آن برخورد کردید، شروع کنید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره اینکه چطور پولدار شویم را بخوانید.
8. درک کنید که چه چیزی به شما انگیزه می دهد
هرکسی وقتی کاری را شروع میکند انگیزه اصلی دارد. مشکل این است که این نیروی محرک را در هنگام بروز مصیبت در ذهن داشته باشید. اغلب افراد یک کاری را شروع میکنند اما به دلیل از دست دادن انگیزه خود در انجام آن موفق نمیشوند. برای درک اینکه چه چیزی به شما انگیزه میدهد وقت بگذارید.
9. خونسرد باشید
گاهی اوقات طغیانهای عاطفی به این دلیل اتفاق میافتد که ما برای پردازش احساسات خود وقت نمیگذاریم. به خود استراحت دهید و تلاشی آگاهانه برای مدیتیشن، یوگا یا مطالعه انجام دهید.
10. محرک های عاطفی خود را بشناسید
افراد خودآگاه قادرند عواطف خود را به هنگام بروز مشکلات تشخیص دهند. مهم است که با احساسات خود انعطافپذیر باشید و آنها را با شرایط خود وفق دهید.
12. احساس خود را پیش بینی کنید
در مورد موقعیتی که در آن قرار دارید فکر کنید و احساس خود را پیشبینی کنید. پیشنهاد می شود بیزینس کوچینگ را دنبال کنید.
13. یک برنامه را حفظ کنید و به آن پایبند باشید!
اگر میخواهید کارها را به طور مؤثر انجام دهید، سعی کنید یک برنامه یا هدف مشخص تعیین کنید و به آن کاملاً پایبند باشید.
14. خوب غذا بخورید
این کار آسان به نظر میرسد، اما در واقع، آنچه میخورید و مینوشید میتواند تأثیر زیادی بر وضعیت عاطفی شما داشته باشد، بنابراین تمام تلاش خود را برای حفظ یک رژیم غذایی متعادل انجام دهید.
15. علاقهمند باشید
یک عامل کلیدی در مدیریت خود و احساساتتان این است که آگاهانه وقت خود را صرف علاقهمندی به موضوع، چه کاری یا شخصی کنید. همچنین اگر احساس می کنید که به چیزی علاقه مند نیستید سایت kardix مطلب زیر را به شما توصیه می کند:
اگر فکر میکنید که در حال حاضر هیچ علاقهمندی خاصی ندارید، فعالیتهایی مانند پختن شام نیز میتواند شروع خوبی برای عنوان در این لیست باشد. چیزهایی را که از آن بیشتر لذت میبرید – حتی اگر یکی از آنها غذا خوردن است – به اشتراک بگذارید! آدم خوش خوراک و شکمو بودن، قطعاً علاقهای است که باید دربارهاش صحبت کرد.
16. انتظار نداشته باشید مردم سریع به شما اعتماد کنند
سعی کنید به این نکته توجه داشته باشید که مردم فقط انسان هستند و اشتباه خواهند کرد. با ارائه اعتماد خود، از مردم دعوت کنید که به شما اعتماد داشته باشند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره تعریف هدف را بخوانید.
17. سعی کنید خود را به چالش بکشید
بزرگترین مانع برای دستیابی به پتانسیل کامل خود این است که خود را به اندازه کافی به چالش نکشید. اگر بخواهید منطقه راحتی خود را ترک کنید، ممکن است اتفاقات بزرگی برای شما بیفتد، پس تا جایی که میتوانید این کار را انجام دهید.
18. اگر نیاز به کمک دارید، حتماً این کار را انجام دهید
از درخواست کمک در صورت نیاز نترسید و بالعکس. اگر دیگران به کمک نیاز دارند، حتماً به آنها کمک کنید. دیدن موفقیت دیگران به انگیزه دادن به خودتان کمک میکند.
19. شنونده خوبی باشید
قبل از اینکه بتوانید با کسی همدلی کنید، ابتدا باید به خوبی حرفای او را گوش کنید. بدون وقفه، پیشداوریها، شک و تردید سعی کنید به خوبی و کامل حرفهای طرف مقابل را بشنوید.
20. سعی کنید در دسترس باشید
چه رهبر یک تیم باشید و چه با دیگران روی پروژهای کار میکنید، سعی کنید در دسترس باشید. پیشنهاد میشود مقاله دیگر ما درباره بهترین سرمایه گذاری با یک میلیارد تومان را بخوانید.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد هوش هیجانی یکی از آن ویژگی هایی است که بهتر است همواره تقویت شود چرا که هر شغلی که داشته باشید یا حتی در زندگی روزمره تان این هوش هیجانی می تواند به شما کمک کند که عملکرد بهتری در مواجهه با مسائل مختلف داشته باشید. در این نوشته ما تلاش کردیم که مفهوم هوش هیجانی را برای شما به زبانی ساده بیان کنیم و هم چنین نکاتی را پیرامون این موضوع و همچنین تقویت این هوش برای شما شرح دهیم. امیدواریم که با استفاده از تکنیک ها و ترفند های گفته شده بتوانید در تقویت هوش هیجانی خود موفق باشید.
برخی از سوالات رایج:
1-چگونه هوش هیجانی خود را بالا ببریم؟
خبر خوب این است که هوش هیجانی را میتوان آموخت و توسعه داد. شما برای تقویت هوش هیجانی موارد زیر را در بررسی کنید: دقت داشته باشید که چگونه به مردم واکنش نشان میدهید. آیا قبل از اینکه همه حقایق را بدانید برای قضاوت عجله دارید؟ صادقانه به نحوه تفکر و تعامل خود با دیگران نگاه کنید. سعی کنید خود را به جای آنها قرار دهید و دیدگاهها و نیازهای آنها را بیشتر بپذیرید.
2-اولین قدم برای افزایش هوش هیجانی چیست؟
شاید سؤال خیلی از افراد این باشد که اولین قدم برای افزایش هوش هیجانی چیست؟ به نوعی میتوان گفت که در اولین قدم، بهتر است استرس نداشته باشید و زندگی با آرامشی را پشت سر بگذارید. یکی از سادهترین راهها برای بهبود هوش هیجانی این است که منابع استرس خود را شناسایی کرده و آنها را مدیریت کند. برخی از اقدامات کاهش استرس، مانند یوگا، تنفس عمیق و مدیتیشن ممکن است برای افراد مؤثر باشد.
هوش هیجانی هم آزمون هایی داره که بتونیم ارزیابی کنیم و متوجه بشیم که هوش هیجانی خودمون یا بچه های خردسالمون چه سطحی از هوش هیجانی رو دارن؟ بعد من برای تقویت هوش هیجانی هم یه سوال دیگه داشتم از خدمتتون خواستم بدونم که برای تقویت هوش هیجانی تا چه سنی میشه اقدام کرد و یه سوال دیگه اینکه سن طلایی برای کار کردن روی هوش هیجانی بچه چه سنیه حدودا؟
افزایش هوش هیجانی چه پیامدی برای ما داره ؟
چه تاثیر مثبتی در ما داره ؟
سلام و عرض ارادت.
باعث خلاقیت در کسب و کار میگردد. برای درک بیشتر مفاهیم لطفا مقاله رو مجددا مطالعه فرمایید.