برای مشاوره با ما در ارتباط باشید

02166968003

امروزه بسیاری از مدیران ارشد برای راهنمایی گرفتن و تقویت توانایی‌های رهبری خود به کوچ منابع انسانی روی می آورند. آنها برای تبدیل شدن به بهترین رهبری که می توانند باشند به خدمات کوچینگ منابع انسانی نیاز دارند. یک کوچ منابع انسانی می‌تواند برای تک تک مدیران و سرپرستانِ سطح بالای یک سازمان برنامه ریزی کند. همچنین می‌تواند به مسائل منابع انسانی و فرصت هایی که کل سازمان را تحت تاثیر قرار می‌دهند نیز رسیدگی کند. آمارهای رسمیِ کشورهای مختلف، آینده روشنی را برای حوزه کوچینگ منابع انسانی پیش بینی می‌کنند. مثلا اداره آمارِ کار ایالات متحده (BLS) پیش بینی می‌کند چشم انداز شغلی کوچ‌های منابع انسانی تا سال 2030 حدود 9 درصد رشد کند. این موضوع خبر از نیاز روزافزونی می دهد که کسب و کارها به کوچینگ منابع انسانی دارند. با این نوشته همراه باشید تا در مورد این نوع از کوچینگ و مزایای آن بیشتر بدانید.

 

منابع انسانی چیست و مدیریت منابع انسانی چقدر مهم است؟

تمامی افرادی که در یک سازمان کار می کنند جزو منابع انسانی آن سازمان محسوب می‌شوند از جمله مدیران، کارکنان عادی، کارکنان موقت و سایر افرادی که دارای وظایف و مسئولیت‌هایی در سازمان هستند. البته مفهوم منابع انسانی فراتر از کارکنان است و تمام جنبه‌ها و عناصر مرتبط با کارکنان را نیز شامل می‌شود. مثلا جنبه‌های مدیریتی کارمندان (جذب، انتخاب، تربیت، ارزیابی، حفظ، توسعه و انتقال آنها). در کل باید بدانید که مدیریت منابع انسانی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا منجر به پایداری و موفقیت سازمان و بهبود عملکرد و رضایتمندی کارکنان می‌شود.

 

مدیریت منابع انسانی در سازمان‌ها بر عهده چه کسانی است؟

مدیریت منابع انسانی در اغلب سازمان معمولاً بر عهده یک مدیر منابع انسانی (HRM) یا یک تیم مدیریت منابع انسانی قرار دارد. مسئولیت‌های این شخص یا تیم، شامل جذب و استخدام کارکنان جدید، اداره روابط کاری و طراحی و اجرای طرح‌های آموزشی است. همچنین توسعه شغلی، مدیریت عملکرد کارکنان و در نهایت حفظ و تقویت فرهنگ سازمانی نیز از دیگر وظایف مدیریت منابع انسانی است. بسیاری از مدیران منابع انسانی مخصوصا در سازمان‌های بزرگ برای انجام وظایف خود، نیاز به کمک دارند. آنها حتی اگر یک تیم را نیز در اختیار داشته باشند نمی‌توانند به تمام جوانب مرتبط با منابع انسانی رسیدگی کنند. اینجاست که کوچینگ منابع انسانی وارد عمل می شود تا به اینگونه مدیران و سایر کارکنان سازمان کمک کند.

 

یک کوچ منابع انسانی می‌تواند به مدیران ارشد، متخصصان منابع انسانی و کارمندان عادی مشاوره دهد.

 

یک کوچ منابع انسانی می توانند به متخصصان منابع انسانی در هر سطحی کمک کند. منتها بسیاری از صاحب نظران عقیده دارند که اینگونه کوچ‌ها برای مدیران ارشد منابع انسانی مفیدتر هستند. Richard Ashworth  مدیر سابق منابع انسانیِ جانسون اند جانسون، چنین عقیده ای دارد. او می‌گوید «برای مدیرانی ارشد و در حال پیشرفت، منابع بسیار کمی وجود دارد که بتوان به آنها مراجعه کرد». او همچنین می‌گوید «هر چه در سازمان بالاتر بروید، تنهاتر می‌شوید». در نتیجه او عقیده دارد که در درجه اول، این مدیران ارشد هستند که به کوچینگ منابع انسانی نیاز دارند.

 

کوچینگ منابع انسانی (Human Resources Coaching) چیست؟

کوچینگ منابع انسانی (HR Coaching)  فرایندی است که به وسیله آن، هدفمندی و عملکرد منابع انسانی شرکت‌ها ارتقا می یابد. در این فرایند، یک کوچ منابع انسانی با کارکنان، مدیران ارشد و مدیران منابع انسانی سازمان همکاری می کند تا آنها را در طیف گسترده ای از مسائل مرتبط با منابع انسانی راهنمایی کند. شناخت و توسعه مهارت‌های کارکنان، تعیین سطح حقوق و دستمزد، سیاست‌های حفظ کارکنان و شناسایی کمبودهای سازمانی از جملۀ این مسائل هستند.

تعریف ساده این مبحث از سایت فراکوچ شاید به درک بهتر شما کمک کند:

به زبان ساده، کوچ های این حوزه از کوچینگ، افراد حرفه ای و ماهری هستند که از منابع خارجی استخدام میشوند تا نیاز مربوط به منابع انسانی سازمانی را برطرف کنند و مشکلات مربوط به این زمینه را حل کنند. البته اکثر اوقات این افراد را برای ارائه راه حل ها استخدام میکنند تا مثلا به تیم  مدیریتی توصیه هایی بکنند و در کل عملکرد آن ها را بهبود بخشند.

 

 

تفاوت کوچ منابع انسانی با متخصص یا مدیر منابع انسانی در چیست؟

اصول مدیریت منابع انسانی با کوچینگ این منابع تفاوت هایی دارد. تفاوت اصلی بین یک کوچ منابع انسانی با یک متخصص یا مدیر منابع انسانی در برداشتی است که این دو از مفهوم «منابع انسانی» دارند. کوچ‌های منابع انسانی، بیشتر به‌عنوان مشاور شخصی برای کارکنانِ شرکت‌ها فعالیت می‌کنند و به طور مستقیم با کارمندانِ سازمان در ارتباط هستند. کوچ‌ها در کنار کارکنان هستند تا به بهبود عملکرد و پیشرفت شغلی آنها کمک کنند.

منتها متخصصان منابع انسانی، کمتر به صورت شخصی با کارکنان کار می‌کنند. اینگونه متخصصان، بیشتر در تیم‌هایی که مسئولیت مدیریت استخدام و توسعه کارکنان را برعهده دارند فعالیت می‌کنند. آنها به عنوان مشاورانِ استراتژیک برای ارائه راهکارهای سازمانی و مدیریتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. استخدام، حفظ و توسعه کارکنان، مدیریت تغییر، طراحی سیاست‌های حقوقی و کمک به بهبود فرهنگ سازمانی، جزو وظایف اینگونه متخصصان هستند. در کل، متخصصان یا مدیران منابع انسانی، مسئولیت‌های گسترده تر و تخصصی‌تری در رابطه با مدیریت منابع انسانی دارند. در حالی که کوچ‌های منابع انسانی، بیشتر بر بهبود عملکرد و تعامل با کارکنان و ارائه مشاوره به آنان متمرکز هستند.

حوزه کاری یک متخصص یا مدیر منابع انسانی بسیار وسیع تر از یک کوچ منابع انسانی است.

 

راه های ارتباطی و روش های تعاملیِ یک کوچ منابع انسانی با پرسنل سازمان

در محیط‌های سازمانی مدرن، کوچ منابع انسانی می‌تواند از روش‌های متنوعی برای تعامل با کارکنان استفاده کند. یک روش رایج برای این تعاملات، مصاحبه‌های حضوری و مشاورۀ فردی با کارکنان است. در این جلسات، کوچ با کارکنان به صورت یک به یک مکالمه کرده و نیازها و اهداف شخصی و حرفه‌ای آنها را شناسایی می‌کند. اطلاعات حاصل از این ملاقات‌ها به کوچ کمک می‌کنند تا برنامه‌های مناسبی برای پیشرفت هر یک از کارکنان تدوین کند. کلاس‌ها و و کارگاه‌های آموزشی نیز به کوچ های منابع انسانی امکان می‌دهند تا با کارکنان در یک محیط گروهی تعامل کنند. کوچ‌های منابع انسانی همچنین می‌تواند از ایمیل، پیامک یا حتی مکاتبات کاغذی برای تعامل با پرسنل استفاده کند. این ابزارها برای ارسال اطلاعیه‌ها، پاسخ به سوالات و حل مسائل کوچک روزمره بسیار کارآمد هستند.

تلفن نیز یکی از روش های تعاملی است که انگار هیچ وقت قدیمی نمی‌شود. امروزه بسیاری از کوچ‌ها، بخش بزرگی از کار مشاوره ای خود را از طریق مکالمات تلفنی انجام می‌دهند. جو میلر، یک متخصص سابق منابع انسانی است که در حال حاضر ریاست فدراسیون کوچ های سیلیکون ولی را بر عهده دارد. میلر، عقیده دارد که از طریق تلفن، می‌توان 95% از امور کوچینگ منابع انسانی را انجام داد. ابزارهای دیگری که یک کوچ منابع انسانی میتواند از آن برای تعامل با کارکنان استفاده کند سیستم‌های مدیریت عملکرد هستند. البته کاربرد اصلی اینگونه سیستم‌ها برای ارزیابی و مدیریت عملکرد کارکنان است. با این وجود می‌توان آنها را به عنوان روشی تعاملی بین کوچ های منابع انسانی و پرسنل سازمان ها در نظر گرفت. کوچینگ سازمانی جنبه های مختلفی دارد.

 

مزایا و کاربردهای اصلی کوچینگ منابع انسانی برای سازمان ها

 

مزیت اولِ کوچینگ منابع انسانی؛ ارتقای توانمندی و بهبود عملکرد کارکنان

کوچ منابع انسانی یکی از جنبه های کوچینگ سازمانی است که می‌تواند به افزایش بهره‌وری کارکنان کمک کند. زیرا این فرآیند به بهبود مهارت‌ها، توانمندی‌ها و عملکرد شغلی افراد می‌پردازد. با ارتقاء توانایی‌ها و مهارت های کارکنان، آن‌ها می‌توانند در انجام وظایف شغلی، بهترین نسخه از خود را به مدیران مافوق نشان دهند. خب، این همان چیزی است که از آن تحت عنوان افزایش بهره وریِ کارکنان یاد می شود. افزایش بهره وری کارکنان در نهایت به ارتقای بهره وری کلی سازمان منجر می‌شود. محصولات و خدمات سازمان، بهبود می‌یابند و کیفیت بهتری پیدا خواهند کرد. این اتفاقات در نهایت به طور مستقیم به افزایش توانمندیِ رقابتی و موفقیت سازمان کمک می‌کنند.

 

کوچینگ منابع انسانی موجب ارتقای بهره وری کارمندان می‌شود.

 

دومین مزیت کوچ منابع انسانی؛ بهبود تعاملات بین کارکنان

بهبود تعاملات کارکنان در سازمان یکی دیگر از مهمترین مزایای کوچ منابع انسانی است. این به معنای تقویت همکاری و روابط بین کارکنانِ بخش های مختلف سازمان است. کارکنان، ممکن است به صورت تیمی فعالیت کنند. در این صورت، به واسطه کوچ منابع انسانی درک متقابلی بین اعضای تیم شکل می‌گیرد. افراد، بهتر می‌توانند با یکدیگر همکاری کرده و به صورت کارآمدتری در پروژه‌ها و وظایف مشترک شرکت کنند.

 

علاوه بر اینگونه تعاملاتِ تیمی، هر کارمند باید به بهترین نحو ممکن با مدیران خود نیز در تعامل باشد. درک عمیقی از انتظارات مدیران داشته باشد و بتواند این انتظارات را برآورده کند. اگر با یکی از همکاران یا با مدیر خود دچار اختلافی شد باید مهارت هایی قوی برای مذاکره کردن داشته باشد و بتواند برای حل این اختلافات قدم بر دارد. خب اینها کارهای چندان ساده ای نیستند و شاید کارمندان نتوانند به تنهایی از عهده آنها بر بیایند. منتها اگر یک کوچ منابع انسانی را در کنار خود داشته باشند می‌توانند از وی کمک و مشاوره بگیرند و بر تمامی چالش ها و اختلافات پیش آمده غلبه کنند. در نهایت به کمک چنین کوچ هایی، یک فرهنگ تعاملی در سازمان توسعه می‌یابد و یک محیط کاری سالم شکل می‌گیرد. محیطی مملو از همکاری صمیمانه و ایده های خلاقانه که زمینه ساز پیشرفت کلی سازمان خواهد شد.

 

مزیت سوم کوچ منابع انسانی؛ کاهش سطح استرس کارکنان

استرس شغلی کارکنان یکی از معضل های بزرگِ مدیران کسب و کار هاست و کاهش بهره وری کارکنان را در پی دارد. منتها خوشبختانه به واسطه خدمات کوچینگ منابع انسانی می‌توان بر این مشکل غلبه کرد. زیرا کارکنان، به کمک کوچ های منابع انسانی می‌توانند مهارت های مدیریت زمان و مقابله با استرس را در خود بهبود ببخشند. کارکنان می‌توانند با مشاوره هایی که از کوچ منابع انسانی خود دریافت می‌کنند به خود آگاهی بیشتری برسند. این خود آگاهی نیز به افراد کمک می‌کند تا درک کنند که دقیقا منشا استرس شغلی آنها چیست و چگونه می‌توانند با آن مقابله کنند. بخش دیگری از راه حل، همان بهبود تعاملات بین کارکنان است که در مورد فوق به آن اشاره شد. این موضوع نیز تاثیر مهمی بر کاهش استرس شغلی دارد زیرا تعارضات بین کارمندان یکی از دلایل مهم استرس شغلی است. خب، وقتی این عامل مخرب در محیط کار مرتفع شود طبیعتا استرس شغلی نیز از بین می رود.

 

تاثیر مثبت کوچینگ منابع انسانی بر کاهش استرس شغلی کارمندان.

 

مزیت چهارم؛ تقویت اعتماد به نفس، انگیزه و رضایت شغلی در کارکنان

کوچ منابع انسانی، سبب تقویت سه احساس جوهری در کارکنان می‌شوند. احساساتی که اساس موفقیت شغلی هستند و تبدیل به سرمنشا بقیه احساسات و افکار مثبت می‌شوند. این سه احساس اصلی، اعتماد به نفس، انگیزه و رضایت شغلی هستند. بیایید هر یک را به صورت جداگانه بررسی کنیم. اولین مورد اعتماد به نفس است که شرط اصلی پیشرفت شغلی کارکنان محسوب می‌شود. با ارتقای اعتماد به نفس، کارکنان قدرت بیشتری برای انجام کارهای سخت و پیچیده داشته و مصمم تر به کار خود ادامه خواهند داد. این قطعاً می‌تواند به موفقیت سازمان کمک کند. زیرا کارکنانی با اعتماد به نفس و مصمم در محیط کار به بهترین شکل ممکن در جهت اهداف سازمانی حرکت خواهند کرد.

دومین احساسی که به لطف کوچ منابع انسانی تجلی می‌یابد انگیزه است. انگیزه نیز عاملی مهم در پیشرفت شغلی کارکنان است و مانند نیروی محرکه آنها عمل می‌کند. هر چه انگیزه کارکنان بیشتر باشد انرژی و پویایی بیشتری خواهند داشت و پر تلاش تر خواهند بود. انگیزه به کارکنان کمک می‌کند تا در مواجهه با چالش‌ها و مشکلات شغلی، مقاومت داشته باشند و تسلیم سختیِ کار نشوند. این سخت کوشی و مقاومت نیز مسلما به نفع سازمان خواهد بود. سومین حس، رضایت شغلی است. رضایت شغلی، عاملی مهم در عملکرد کارکنان و ماندگاری آنها در سازمان است. با ارتقای رضایت شغلی، کارکنان به عنوان جزئی از سازمان احساس ارزشمند بودن می‌کنند و به سازمان وفادار می‌مانند. آنها دیگر از زیر کار فرار نمی‌کنند و از کار کردن لذت می برند. این موضوع موجب فراهم شدن شرایطی ایده آل برای رشد و پیشرفت شغلی کارکنان و همچنین ترقی سازمان می‌شود.

 

مزیت بعدی، توسعه مهارت های رهبری در مدیران کسب و کارها

کوچینگ منابع انسانی می‌توانند مهارت‌های رهبریِ مدیران کسب و کارها را تقویت کرده و نقش رهبری آنها را پررنگ تر کند. کوچ‌های منابع انسانی در زمینه منابع انسانی و توسعه فردی متخصص هستند. در نتیجه اگر به مدیران کسب و کارها مشاوره دهند و نقش مربی را برای آنها بازی کنند می‌توانند سبب ارتقای توانایی‌های مدیریتی آنها شوند. کوچ‌های منابع انسانی با مشاهده و ارزیابی مهارت‌ها و نیازهای فردی هر مدیر، برای توسعه شخصی و آموزش وی برنامه ریزی می‌کنند. این برنامه‌ها نقاط قوت و ضعف فردی، مهارت‌ها و استراتژی‌های اجرایی را ساماندهی می‌کنند.

 

کوچ منابع انسانی موجب رشد توانایی های رهبری در مدیران می شود

 

به علاوه کوچ منابع انسانی به مدیران کمک می‌کند تا درک عمیق‌تری از نقش رهبری خود پیدا کنند. درکی که مهارت‌های ارتباطی، مدیریت تیم، حل مسائل، و قدرت تصمیم‌گیری‌های استراتژیک را در مدیران تقویت می‌کند. مسئله دیگر حل مسائل پیچیدۀ مدیریتی است. به هرحال، علاوه بر مسائلی که یک مدیر به صورت روتین با آنها مواجه می‌شود مسائل دیگری وجود دارند که چالش برانگیز ترند. یکی از این مسائل، ترویج فرهنگ سازمانی است که یک پروسه آموزش محور و زمانبر بوده و دشواری‌های خاص خود را دارد. در اینگونه مسائل نیز کوچ های منابع انسانی می‌توانند مدیران را حمایت کنند. به هرحال کوچ‌ها مهارت های تعاملی بالایی دارند و در امور آموزشیِ درون سازمانی، برگزاری کلاس و سروکله زدن با پرسنل، مجرب هستند.

 

کوچینگ منابع انسانی برای توسعه فرهنگ سازمانی

 

 

 

ارسال نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.