برای مشاوره با ما در ارتباط باشید

02166968003

تغییر عادت‌ های رفتاری

نگرشی تازه به عاداتی که به کارتان می‌ آیند و عاداتی که هیچ ثمری برایتان نخواهند داشت. با رها کردن خود از عادات بیهوده و بی‌ثمر چنان سبک خواهید شد که ترازوی کردارتان سنگین می‌ شود. هر روز با مفاهیم بسیاری سر و کار داریم و تعریف ما از این مفاهیم با یکدیگر تفاوت دارد و بعضاً بر پایه یک برنامه‌ ریزی ناخودآگاه و اشتباه شکل گرفته و بر اعمال و رفتار ما سایه افکنده است.

 

در علم کوچینگ به بررسی این مفاهیم می‌ پردازیم و می‌ کوشیم جانی دوباره به آن‌ها ببخشیم. در ادامه قصد داریم مفهوم عادات را از یک نقطه نظر کوچینگی بررسی کنیم و در دو دوسته متفاوت قرار دهیم؛

  • عادات کارآمد
  • عاداتی که هیچ ثمری ندارند (ناکارآمد)

 

سپس به شما می گوییم که چگونه برای این عادات برنامه‌ ریزی کرده و زندگی خود را از یک روزمرگی به کسالت بار به سوی یک تغییر مثبت و سازنده سوق دهید.

تغییر عادت‌ رفتاری

تعریف عادت چیست؟

عادت یک عملکرد یا نقشۀ ذهنی است که بارها و بارها و در زمان‌های مختلف آن را تکرار کرده‌اید، بی‌ آنکه خود از آن‌ها باخبر باشید. برخی عادت‌ها همچون مطالعه مستمر یا منظم بودن، یک نیروی شکوفا‌ کننده ی عمیق و منحصر به فرد دارند که در وجود ما نهادینه می‌شود و ذهن ناخودآگاه دست از تحلیل موقعیت‌ های دیگر می‌ کشد تا انرژی باارزش ما هدر نشود و بتوانیم انرژی خود را صرف تمرکز کردن بر روی چیزهای مهم تر کرده و برای مواجه شدن با چالش‌ ها و مسائل با اهمیت زندگی‌ مان توجه و خلاقیت بیشتری به خرج دهیم.

 

این مسئله در مورد عادت‌ های ناکارآمد و بی‌ ثمر صدق می‌ کند. در چنین شرایطی ما بی‌ آنکه موقعیت‌ های مختلف را تحلیل کنیم به شدت گرفتن این عادت‌ ها دامن می‌ زنیم و باعث می‌ شود نمودار رشد و ترقی ما سیری نزولی بگیرد.

 

می‌توان گفت هر عادت برای هر فرد متفاوت می‌باشد و ممکن است عادتی که برای یک نفر کارآیی ندارد و بیهوده است برای دیگری چندان پوچ و بی‌ثمر نباشد.

 

برخی از این عادت‌ ها عبارتند از.

  • از این شاخه به آن شاخه پریدن
  • خودخواهی
  • ولخرجی
  • مدیریت نداشتن
  • زود رنجی
  • بی‌ سیاست بودن
  • ناسازگار بودن
  • اجتماعی نبودن
  • روراست نبودن
  • نگرش منفی

 

پیشنهاد می کنیم مقاله کوچینگ سازمانی را حتما مطالعه کنید.

 

چرا رهایی از عادات ناکارآمد یک چالش به شمار می‌ رود؟

چگونه عادات را تغییر دهیم؟ این یکی از مهم ترین سوالاتی است که در هنگام تغییر عادت باید از خود بپرسیم. ذهن انسان در موقعیت‌ های مشابه رفتارهایی را تکرار می‌کند که بنظرش ساده‌تر، نتیجه‌بخش و لذت‌ بخش‌ تر است، گرچه این امکان وجود دارد که برای فرد صد در صد نتیجه بخش نباشد چرا که توانایی و مهارت فرد مدام تقویت می‌ شود اما نقشه راه انتخابی ذهن بر اساس توانایی او در سال‌ های قبل برنامه‌ ریزی شده و رفتاری که از خود نشان می‌ دهد از روی عادت است.

 

نکته مهم این است که تکرار عادات ناکارآمد به ترشح هورمون لذت در مغز می‌انجامد و همین مسئله رهایی از این عادات را دشوار و چالش‌ برانگیز می‌ کند. کوچینگ‌ توسعه‌‌ فردی به فرد کمک می‌ کند تا به خودشناسی برسد برای این تغییر نقشه‌ ای طراحی کرده و اقداماتی صورت دهد، در واقع کوچینگ مسیر تغییر عادات را تسهیل کرده و سرعت می‌ بخشد. چه بسا کوچینگ عادات ناکارآمد را به عاداتی کارآمد و نتیجه‌ بخش تبدیل می‌ کند تا مراجع، دیگر درگیر راه‌ حل‌ های قدیمی نشود.

 

کوچ متناسب با روحیات و ویژگی‌ های شخصیتی مراجع رویکردی را برای کوچ کردن او انتخاب می‌ کند. فردی را در نظر بگیرید که هر روز دیر به سرکار می‌ رسد، بررسی این عادت مراجع را آگاه می‌ کند تا بتواند در بازه‌ های زمانی مشخص در وقت خود صرفه‌ جویی کرده و این عادت بی‌ ثمر را تغییر دهد.

تغییر عادت‌ های رفتاری

دشوار‌سازی

جیمز کلیر در کتاب عادت‌ های اتمی، به این نکته اشاره می‌ کند که اگر در روال انجام این قبیل رفتارها موانعی ایجاد شود، رهایی از این عادت‌ های ناکارآمد را تسهیل می‌ کند. وی در ادامه به نقش موقعیت جغرافیایی و سایر افراد در این قضیه می‌ پردازد و می‌ گوید که در کوچینگ این عادات به طور کامل تحلیل و بررسی می‌ شوند. نکته جالب در فرآیند کوچینگ پیگیری کوچ است که باید با مراجع در این خصوص هماهنگ شود.

 

کوچینگ به نوجوانان کمک می‌ کند تا در زندگیشان تصمیمات مهمی بگیرند. برای اطلاعات بیشتر مقاله ” کوچینگ نوجوانان ” را مطالعه کنید.

 

اعتیاد مثبت روشی برای تغییر عادت‌ های رفتاری منفی

ویلیام گلاسر که در ایران بیشتر با کتاب نظریه انتخاب شناخته شده است، در ابتدای کتاب اعتیاد مثبت به تعریف دوباره مفهوم اعتیاد پرداخته و این که ذهنیت اکثر ما از اعتیاد یک ذهنیت منفی است و بار معنایی دارد. به همن دلیل است که در اغلب متون و نوشته‌ ها و تحقیقات در مورد اعتیاد بیشتر به مباحث منفی آن پرداخته شده است.

 

شاید این سؤال پیش بیاید که اگر بحث انتخاب به میان بیاید گزینه‌ هایی احتمالی ما چه خواهند بود؟ به عقیده ویلیام گلاسر انسان‌ های ضعیف در این شرایط 3 گزینه دارند: تسلیم شدن، اعتیاد منفی و افسردگی

 

گردآوری؛ زهرا دوست محمدی و جواد سعادتی دانش‌ پذیران دوره متمم 5

 

برخی از سوالات رایج:

1. به چه نکاتی در تغییر عادت توجه نمی شود؟

نکات و روش‌ هایی برای تغییر عادت وجود دارد که توجه به آن‌ ها در پروسه تغییر عادت تاثیر زیادی دارد. به نظر می‌ رسد دلیل اصلی ناکامی افراد برای تغییر باورهایشان، بی‌ توجهی به این نکات است. این نکات شامل عادت‌ های جزئی و کوچک شروع کنید، تنها روی یک عادت تمرکز کنید، انعطاف‌ پذیر باشید، از دیگران کمک بگیرید، انگیزه ایجاد کنید می باشد.

2. تغییر عادت به راحتی انجام می شود؟

هر چقدر بیشتر به انجام کاری عادت کنیم، آن کار را بهتر و بهتر از گذشته انجام می‌ دهیم. همین بهتر انجام دادن نشانه عمیق بودن آن عادت است. بعضی از عادات در طول چند سال به شکل عادات بسیار عمیق در ذهن ما در می‌ آیند. به همین خاطر تغییر راحت عادات چند ساله، منطقی به نظر نمی‌ رسد.

ارسال نظرات

  1. استاد مثل همیشه بهترین ، از مقاله شما خیلی لذت بردم ، سپاسگزارم

    1. خیلی ممنونم از شما، سپاس

  2. این مقاله از دید من خیلی خوب بود اما دوست دارم بیشتر در مورد تغییر عادت ها ب روش کوچینگی بدونم .ممنون

    1. بلاگ ما رو دنبال کنید مقاله های زیادی در این زمینه منتشر خواهد شد.

    2. استاد مس چی عزیر مطالب سایت تان بسیار کاربردی است ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.