بالاترین سطح عملکرد با عمیق ترین سطوح اعتقادات (باورها) تقویت میشوند. عملکرد همراه با باور یک عامل مهم برای دستیابی به موفقیت در هر کاری در زندگی است. آنچه که باور دارید هدایتگر هر آنچه که انجام میدهید خواهد بود، و آنچه انجام میدهید تعیین کننده دستیابی به آن هدف است. وقتی اعتقاد شما قوی است، شما هوشمندانهتر، بهتر و با مقاومت بیشتری انجام می دهید. این در همه جا صادق است: تجارت، ورزش حرفهای، تحصیلات و روابط شخصی و…
آنچه که باور دارید یا به شما قدرت میدهد یا شما را محدود میکند. تقویت ضمیر ناخودآگاه و باورهایتان عملکرد شما را بالا میبرد. اعتقادات محدود عملکرد شما را کاهش میدهد. این امر به ویژه تحت فشار رقابتی یا در پاسخ به شرایط چالش بر انگیز صادق است. چگونه تسلط بر ضمیر ناخودآگاه خود پیدا کنیم؟ در این مقاله همراه ما باشید تا پاسخ آن را دریافت کنید.
باور پیروزی را در ذهن خود ایجاد کنید
هیچکس در شرایط صرفاً پرفشار رشد نمیکند، افراد به میزانی که یاد میگیرند رشد میکنند. شرایط چالشبرانگیز فشار روحی و روانی بر ذهن شما وارد میکند. استعداد کافی نیست. تمرینات بدنی کافی نیست. شما باید کاملاً تعهد ذهنی داشته باشید. به عبارت دیگر، شما باید باور داشته باشید چون تمام اعضای بدن شما، ذهن را دنبال میکند. بالاترین سطح عملکرد به عمیقترین سطح باور نیاز دارد. نوازندگان، ورزشکاران، هنرمندان حرفهای و تمام افراد تأثیرگذار ابتدا پیروزی را در ذهن خود تجربه میکنند.
مؤثرترین پارامترهای سازنده در زندگی
- فکر و اندیشه
- ذهن و عقل
- باور و روحیه
- ضمیر خودآگاه و ناخودآگاه
ضمیر خودآگاه مجموعه فعالیت های ارادی تابع منطق و استدلال
ضمیر ناخودآگاه مجموعه فعالیت های غیر ارادی تابع احساسات
ورودی های ضمیر ناخودآگاه
سیگنال های حواس پنجگانه و رشته های فکری
- مناسب با سوژه روحیه میسازد
- باوری را در نظام باورهای آدمی میسازد
- تمام فیزیولوژی بدن را هدایت و کنترل میکند
- اتصال با منبع شعور نامحدود جهان هستی برقرار میکند
اطلاعات ورودی ضمیر ناخودآگاه به صورت مداوم و مانند خشتهایی روی هم قرار میگیرند و نظام باورهای ما را شکل میدهند. همانطور که میدانید تمام وقایع حول زندگی انسان به ضمیر ناخودآکاه بستگی دارد و مانند یک کامپیوتر هرآنچه که برنامهریزی شده باشد را عملی خواهد کرد. انسان با استفاده از قدرت ذهن نیمه هوشیار یا ضمیر ناخودآگاه خود میتواند کنترل دستاوردهای زندگی را به دست بگیرد. چرا هوشمندانه آن را برنامهریزی نکنیم و در جهت دستیابی به موفقیتها از این ابزار قدرتمند استفاده نکنیم؟!
پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره روانشناسی مثبت را بخوانید.
اصول برنامه ریزی و کنترل ضمیر ناخودآگاه؛
1. اصل خودهوشیاری و بصیرت لحظه به لحظه به خود
2. اصل استفاده از قدرت سؤال
- چگونه به جای چرا
- چرا شرایط این گونه است؟
- چگونه میتوانم شرایط موجود را زیباتر و عالیتر کنم؟
3. اصل استفاده از قدرت تمرکز
- تمرکز روی خاطرات خوب گذشته
- تمرکز بر خیالپردازیهای زیبای آینده
- تمرکز بر روی آرزوها و اهداف و صحبت کردن در خصوص آنها
- توجه به داشتهها و سپاسگزاری از خدا
4. اصل تصویرسازی ذهنی
5. اصل استفاده از جملات تاکیدی و تصدیقی مثبت
6. اصول برنامه ریزی و کنترل ضمیر ناخودآگاه
چطور ورودی های عالی داشته باشیم؟
جهت سیگنال (سیگنال مثبت و یا منفی است)
خوردن غذایی خوشمزه، استشمام بوی معطر، شنیدن جملات امیدبخش، دیدن تصویری زیبا و اندیشهای مثبت
قدرت سیگنال (این سیگنال با چه شدت جریانی وارد می شود)
عزم و اراده عالی، امید به موفقیت، ایمان به تواناییهای خود، احساس خوب و ایمان به خدا
ساختار تغییر باور
شناسایی باورهای منفی
- خروجی در کلام و رفتار، چه احساسی دارید؟
- قدرت سوال
ایمان و اعتقاد قلبی که می توانید شرایط را تغییر دهید
تمرین جایگزینی باورهای مفید به جای باورهای مضر
- تکرار جملات تاکیدی
- الگویابی و مصداق های منطقی
- تایید نشانهها و شکرگزاری
- احساس لیاقت
- زمان
حالا که با ساختار آشنا شدید اجازه بدهید چهار تمرین عملی را امتحان کنیم که به شما کمک میکند بر ناخودآگاه خود مسلط شوید
1. نگذارید هیچ کس به جز خودتان باورتان را بسازد
حتماً شما هم داستان مرد امریکایی را شنیدهاید که در مدرسه همیشه ضعیف بود. مادرش از او خواست در یک آزمون درسی شرکت کند. او در این آزمون نمرهٔ بسیار بالایی گرفت. بعد از آن با خودش گفت حالا که بدون درس خواندن انقدر رتبهام بالا شده است، بگذار درس بخوانم تا موفق تر شوم. او شروع کرد به درس خواندن و از همکلاسیهایش جلو زد. بعد از دانشگاه خوبی پذیرش گرفت و در نهایت در زمینهٔ تجارت به مرد بسیار موفقی تبدیل شد. درست همین وقت بود که نامهای از سازمان سنجش دریافت کرد. بله، آن سال، نمرههای آزمون اشتباهی ارسال شده بود و مرد، نمرهٔ بسیار پایینی گرفته بود. این حقیقت را بعد از دوازده سال به او اطلاع دادند. ولی دیگر مرد در ریل موفقیت قرار گرفته بود و چیزی جلودارش نبود.
فکر میکنید چرا آن مرد موفق شد؟ بله!!! قدرت باور! قدرت باور انسان ودر واقع قدرت باور ذهن انسان !
چون این مرد به این باور رسیده بود که انسان باهوشی است. قبل از آن هم احتمالاً فکر میکرد شاگرد تنبل کلاس است و هیچوقت موفق نمیشود. شاید هم معلمهایش به او گفته بودند که هیچوقت چیزی نمیشوی. درست همانکاری که در بسیاری از موارد تربیت والدین کمالگرا و سرکوبگر با ما میکند و اثرات آن در ناخودآگاهمان ثبت میشود. باورهای خود را دربارهٔ تواناییهای خود تغییر دهید تا در مسیر موفقیت قرار بگیرید. باید بدانید شما قهرمان زندگی خود هستید و تنها کافی است اراده کنید تا چیزی را به دست آورید.
پیشنهاد می کنیم مقاله چگونه از منطقه امن خود خارج شویم را نیز مطالعه کنید.
2. تکرار و تکرار و تکرار
اما چطور باید ذهنتان را قانع کنید که به شما باور داشته باشد؟ مگر میشود ناخودآگاه را تغییر داد؟ بله میشود ولی این کار ساده نیست. باید هدف بزرگی داشته باشید تا بتوانید از عهدهٔ تغییر باورتان بربیایید. بنابراین از اینکه از باورهای خود شکست بخورید نترسید. ممکن است یک بار اهداف خود را تعیین کنید و برای آن برنامه بریزید ولی عملیاش نکنید. باز برنامه بریزید. این بار هم شاید گرفتار اضطراب شوید و برنامه را خوب پیش نبرید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره پرسونای مشتری چیست را بخوانید.
خبر خوب این است که این اتفاق طبیعی است. پس نترسید و دوباره از جایتان بلند شوید. مثلاً یک کاغذ و خودکار بگذارید جلویتان و شواهد مثبت تجربههای منفی را بنویسید. مثلاً بار قبل نتواستید به اندازهٔ کافی وزن کم کنید ولی به هر حال یک باشگاه خوب پیدا کردید و عادت هر روز خوردن فست فود را کنار گذاشتید.
وقتی از نقاط مثبت می نویسید، ناخودآگاهتان قانع میشود که موجود توانمندی هستید. ناخودآگاه شما اگر قانع شود که توانایی انجام کاری را دارید، به شما کمک میکند که به هدفتان نزدیکتر شوید. پس دوباره شروع کنید. این بار با قدرت بیشتر.از قدرت باور ذهن هرگز ناامید نشوید.
3. تمرکز کنید
در این دنیای پر از سرعت و تنوع، تمرکز کردن شاید سختترین کار باشد. برای همین است که ورزشها و تکنیکهای تنآسانی و ذهنآگاهی هر روز مشتریهای بیشتری پیدا میکنند. پس شما تنها کسی در این دنیا نیستید که نمیتوانید روی هدفتان متمرکز شوید. این مشکل جهانی است. ولی فراموش نکنید کسانی میتوانند در همین دنیای شلوغ موفق شوند، که یاد بگیرند چطور تمرکز کنند.
حتماً شما هم این جمله را شنیدهاید که: آدمی همان چیزی است که به آن فکر میکند.
یا به تعبیر شاعرانه: «هرچیز که در جستن آنی، آنی.»
پس هرطور که میتوانید تمرکز کردن روی خودتان و اهدافتان را یاد بگیرید. شاید لازم باشد یک دوره یوگا ثبت نام کنید و شاید هم لازم باشد به یک سفر دور از هیاهوی شهر بروید و در طبیعت خلوت کنید. بفرمایید. دست به کار شوید. فقط انجامش دهید. ذهن انسان در طول روز مشاهدات و اطلاعات زیادی دریافت میکند. اما همهٔ آنها را به خاطر نمیسپارد. بلکه دست به گزینش میزند و آنهایی را که به درد بخور است دستچین میکند. مثلاً یک نقاش در خیابان که راه میرود به رنگ و فرم و بافت اشیا دقت میکند و یک خبرنگار به مشکلاتی که مردم در عبور از خیابان با آن دست و پنجه نرم میکنند. حالا اگر همین نقاش تصمیم بگیرد تاجر شود، به قیمت کالاها و نیازهای مردم توجه میکند. پس ذهن ناخودآگاه ما تمرکز کردن را بالقوه بلد است. فقط نیاز به راهنمایی دارد تا روی مسائل باارزش تمرکز کند. شما راهنمای ناخودآگاهتان هستید. آن را در موقعیتهایی قرار دهید که فکر میکنید لازم است و این همان قدرت باور انسان است.
4. منفی نباشید
همان طور که حتماً تا به اینجا متوجه شدید، رابطهٔ خودآگاه و ناخودآگاه ما یک رابطهٔ دوسویه است. درواقع این ناخودآگاه است که به خودآگاه ما جهت می دهد. ولی در عین حال این خودآگاه است که با تمرین و تکرار، ناخودآگاه را در مسیری قرار میدهد که راهنماییهای مفیدی داشته باشد. بنابراین یکی از گامهای مفید برای تسلط بر ذهن ناخودآگاه این است که تسلیم افکار منفی نشوید.و دقت کنید: تسلیم نشوید.
این به این معناست که افکار منفی وجود دارند و نمیتوان آنها را انکار کرد. ولی نکتهٔ مهم این است که به آنها میدان ندهیم که ناخودآگاهمان را مسموم کنند. اگر باور نداشته باشید که انسان توانمندی هستید، هرگز در زندگی موفق نمیشوید. اگر به این باور برسید که فرد کم استعدادی هستید، ناخودآگاهتان حتماً میگردد و شواهدی پیدا میکند تا این را ثابت کند که کم استعداد هستید. حالا فقط یک لحظه فکر کنید که باورتان این است که بااستعداد هستید. ناخودآگاهتان تمام مدت دنبال شواهدی میگردد تا این را به شما ثابت کند که بااستعدادید. قدرت عظیم ضمیر ناخودآگاه و نیروی باور را دست کم نگیرید.
گردآورنده؛ جناب آقای محسن درویش از دانشپذیران دوره هفتم مهارت های کوچینگ
برخی از سوالات متداول
1-قدرت باور چیست؟
آنچه که باور دارید هدایتگر هر آنچه که انجام میدهید خواهد بود، و آنچه انجام میدهید تعیین کننده دستیابی به آن هدف است. وقتی اعتقاد شما قوی است، شما هوشمندانهتر، بهتر و با مقاومت بیشتری انجام می دهید. این در همه جا صادق است: تجارت، ورزش حرفهای، تحصیلات و روابط شخصی و…
2-چطور باور مثبت داشته باشیم؟
تکرار جملات تاکیدی – الگویابی و مصداق های منطقی – تایید نشانهها و شکرگزاری – احساس لیاقت – زمان
سلام خیلی ممنون از مقاله خوبتون ببخشید یه سوالی داشتم چطوری تبدیل ناخودآگاه به خودآگاه کنیم؟
سلام.همچنانکه در قسمت پایانی مقاله خدمتتان عرض کردم در بخش :ایمان و اعتقاد قلبی که میتوانید شرایط را تغییر دهید: این تغییر شرایط همان تبدیل ناخوداگاه به خودآگاه فرد می باشد.
این مقاله بسیار بر من و افکارم تاثیر گذاشت.شاید بتوان گفت مسیرم را در زندگی تغییر داد.خیلی ممنون از این مقاله بسیار زیبا و تاثیرگذارتان.
سلام
ممنون
سلام
ممنون
این روش بسیار عالی است.
متشکرم .
سلام.ممنون از حسن توجه شما.
سلام
ممنون
سلام.تشکر از حسن توجه شما.
سلام
ممنون
سلام
این کار نشان می دهد که در حصار خود نیستید. هنوز باور به فراوانیدارید. به ناخودآگاه تسلط یافته اید.
سلام.ممنون از حسن توجه شما
مطلب خیلی مفیدی بود باورهای من رو به چالش کشید.