نوشتن برنامه توسعه فردی و تکمیل آن یکی از راه هایی است که کمک می کند تا شما بهتر از قبل بر روند پیشرفت خود در حوزه های مختلف نظارت داشته باشید. لازم است که شما برای پیگیری بهتر روند برنامه نویسی خود در ابتدا از نمونه های برنامه های توسعه فردی افراد موفق الگو برداری کنید و آن را به شیوه مورد نیاز خود شخصی سازی کنید. در ادامه بیشتر در این باره توضیح خواهیم داد پس با ما همراه باشید.
برنامه توسعه فردی چیست؟
توسعه فردی مبحث بسیار گسترده ای است و تمامی فعالیت هایی را در برمیگیرد که فرد به واسطه آنها میتواند استعدادها، توانمندی ها، پتانسیل ها و نقاط قابل بهبود خود را بهتر بشناسد، و برای رسیدن به یک زندگی بهتر، پتانسیلهای خود را به حالت بالفعل درآورد، از استعدادها و توانمندی هایش بیشترین بهره را ببرد. برنامه توسعه شخصی چیست؟ به زبان ساده تر میتوان گفت توسعه فردی از شما فردی توانمندتر و بهتر می سازد. وانگهی نباید تصور شود توسعه فردی یک شبه به دست میآید؛ توسعه فردی فرآیندی است مستمر و همیشگی که برای رسیدن به آن باید برنامهریزی کرد. اما پیش از آن که در این مسیر گام بگذارید باید؛
توسعه فردی بدین معنا است که شما باید توانمندی ها و نقاط قوت خود را آن قدر تقویت کنید که نقاط قابل بهبودتان (نقاط ضعفتان) کم رنگ و کم رنگ تر شوند و به فردی تبدیل شوید که بهتر از دیروز و ضعیف تر از فردا است.
اما چرا به یک برنامه توسعه فردی نیاز دارید؟
با تمرکز کردن بر روی برنامه توسعه فردی IDP میتوانید کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید، به آمال و آرزوهایتان برسید و استعدادهایتان را شکوفا کنید. برنامه رشد فردی به شما کمک میکند تا زندگیتان را بهتر و بیشتر تحت کنترل داشته باشید و در نتیجه برای مشکلات و موانعی که ممکن است در آینده سر راهتان قرار بگیرند، کاملاً آماده خواهید بود. در واقع برنامه توسعه فردی همچون نقشهای است که به شما میگوید برای آن که از نقطه الف به نقطه ب برسید، چه مسیری را باید طی کنید، چه موانعی را باید پشت سر بگذارید، کدام مسیرها بیراهه و کدام میانبر هستند. به علاوه با در دست داشتن چنین نقشهای میتوانید زمان رسیدن به مقصد را تخمین بزنید یا اگر مسیر را اشتباه رفتید، کافی است نگاهی دقیقتر به این نقشه بیندازید تا دوباره در مسیر درست قرار بگیرید.
به برنامه توسعه شخصی نیاز دارید تا تصمیمهای بهتری بگیرید و همیشه یادتان باشد که چه هدفی در ذهن داری، وقتی خودتان را برای آینده آماده کرده باشید، احتمال موفقیت شما افزایش مییابد و خطرش خیلی کمتر است که اوضاع از کنترل شما خارج شود یا شکست بخورید. نوشتن برنامه رشد فردی به شما کمک میکند تا با تمام توان بر روی اهدافتان متمرکز شوید و ببینید برای رسیدن به اهدافتان به چه مهارتها و توانمندیهایی نیاز دارید. کدام یک از آنها را باید کسب کنید و کدام یک از آنها نیازمند توسعه و تقویت هستند. چه کارهایی را باید انجام دهید و چه کارهایی را باید از لیست برنامه روزانهتان حذف کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله لایف کوچینگ را نیز حتما مطالعه کنید.
چگونه می توان یک برنامه توسعه فردی مؤثر و نتیجه بخش نوشت؟
مکتوب کردن برنامه توسعه فردی IDP به شما کمک میکند تا در زندگی شخصی و حرفهای خود سریعتر و راحتتر به موفقیت برسید اما پیش از نوشتن برنامه توسعه فردی از خودتان بپرسید:
پاسخ دادن به این پرسشها به شکل گیری و مشخص شدن چهارچوب و قالب این برنامه کمک میکند. اما این پایان ماجرا نیست. باید تا جایی که میتوانید اطلاعاتی دقیق و موثق جمع کنید، درباره کوتاه مدت یا بلند مدت بودن اهدافتان تصمیم بگیرید، موانع و مشکلات را شناسایی کنید. میتوانید نقاط قوت و توانمندی هایتان را در این برنامه لحاظ کنید. در نظر داشته باشید که نوشتن برنامه توسعه فردی نیازمند صرف زمان و انرژی قابل توجهی است، پس نباید انتظار داشت که ظرف مدت زمان کوتاهی بتوانید یک برنامه کامل و همه جانبه برسید و موفق شوید. در ادامه برایتان خواهیم گفت که چگونه می توانید در 6 مرحله یک برنامه توسعه فردی بنویسید.
پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به کوچینگ استارتاپ را نیز حتما مطالعه کنید.
مرحله اول: نوشتن 10 هدف مهم زندگیتان
گاهی اوقات هدف شما برای رسیدن به توسعه فردی در یادگیری یا ارتقای یک مهارت خلاصه میشود. میتوانید در برنامه توسعه فردی به دست آوردن یا کنار گذاشتن یک خصلت را به عنوان هدف خود انتخاب کنید، مثلاً میتوانید تصمیم بگیرید که مسئولیتپذیر باشید یا خشم خود را کنترل کنید. فقط توجه داشته باشید که اهداف شما SMART باشند و از این ویژگیها پیروی کنند؛
- مشخص بودن (Specific)
- قابل ارزیابی (Measurable)
- دست یافتنی (Attainable)
- واقعبینانه (Realistic)
- دارای چهارچوب زمانی مشخص (Time framed)
پیشنهاد می کنیم مقاله مشاوره کسب و کار را نیز حتما مطالعه کنید.
مرحله دوم: انتخاب مهم ترین هدف
در این مرحله باید از میان 10 هدفی که در مرحله قبل مشخص کردهاید، مهمترین آنها را به عنوان هدف برنامه توسعه شخصی خود انتخاب کنید. بنویسید که چرا این هدف در صدر لیست تان قرار میگیرد؟ رسیدن به این هدف چه تغییری در زندگی شما ایجاد میکند؟ چه تأثیری بر روی زندگی اطرافیانتان خواهد داشت؟ پاسخ دادن به این پرسشها به شما کمک میکند تا به درست بودن انتخابتان اطمینان داشته باشید. همانطور که می دانید انواغ مختلفی از اهداف وجود دارد که شما می توانید هر کدام از آنها را به عنوان مهم ترین هدف در نظر بگیرید. سایت digikala درباره اهداف شغلی که یکی از انواع اهداف است مطلب زیر را آورده است:
این اهداف در ارتباط با رشد حرفهای شما و تأثیر شما روی همه کسانی است که با آنها همکاری دارید. این اهداف توصیفکنندهی این مسأله هستند که میخواهید در نقش حرفهای خودتان صاحب چه ویژگیهایی داشته باشید و به چه طریق کسب درآمد کنید که مستقیماً با نحوهی مدیریت زمان و وقت گذراندن شما ارتباط دارد.
شما حتما میدانید که دنبال کردن شغلی که واقعا به آن علاقه دارید، نیاز به ابتکار عمل و تمایل به ریسکپذیری و آزمون و خطاهای بسیار دارد. هیچکس با در پیش گرفتن همان راهی که همیشه طی کرده بود به مکان جدیدی نمیرسد. این مسأله را همیشه مد نظر داشته باشید.
برای مطالعه بیشتر: چگونه شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم
مرحله سوم: مشخص کردن برنامه زمانی
باید از همان ابتدا مشخص کنید که برای رسیدن به این هدف چقدر زمان نیاز دارید. این برنامه زمانی باید معقول و منطقی باشد. به عنوان مثال فردی با 50 کیلو اضافه وزن نمیتواند چنین هدفی برای خود تعیین کند: کاهش 20 کیلو وزن ظرف مدت 2 هفته. برای رسیدن به یک برنامه زمانی درست و دقیق باید تمامی موانع، مشکلات و چالشهای موجود را در نظر بگیرید.
مرحله چهارم: مشخص کردن نقاط قوت و نقاط قابل بهبود
برنامه توسعه فردی به شما کمک میکند نقاط قوت خود را بهبود بخشید و نقاط قابل بهبود خود را از میان بردارید. قلم و کاغذ بردارید و 5 نقطه قوت و توانمندی خود را یادداشت کنید. این نقاط قوت چگونه به شما کمک میکنند تا به هدفتان برسید.
برای رسیدن به این هدف کدام یک از این توانمندیها را باید تقویت کنید. 5 نقطه قابل بهبود خود را بر روی کاغذ بیاورید. این نقاط قابل بهبود چه تأثیری بر روی برنامه توسعه فردی شما خواهند داشت؟ برای از میان برداشتن این نقاط قابل بهبود چه برنامهای دارید؟ همه را مکتوب کنید.
پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به کوچینگ مدیران را نیز حتما مطالعه کنید.
مرحله پنجم: نوشتن اقدامات لازم برای رسیدن به هدف
تا این مرحله از برنامه توسعه فردی به مباحث تئوری اختصاص داشت اما این مرحله حول محور اقدام است. باید دست به کار شوید و ببینید برای رسیدن به هدفتان چه فعالیتهایی باید صورت دهید. قدرت انباشتگی کارها را دست کم نگیرید، اگر برای رسیدن به هدفتان هر روز یک گام کوچک بردارید، با گذشت یک مدت زمان کوتاه چندین و چند گام به هدفتان نزدیکتر شوید. این سریعترین روش برای رسیدن به هدفتان است.
مرحله ششم: بررسی میزان پیشرفت
بدون تردید مهمترین گام در برنامه توسعه فردی بررسی میزان پیشرفت است چرا که تنها از این طریق میتوانید درک کنید که تا چه اندازه به هدفتان نزدیک شدهاید. برای اجرای این مرحله باید معیار و مبنایی برای رسیدن به هدفتان مشخص کنید. سپس میزان پیشرفت خود را با آن بسنجید.
باید بنویسید که در مسیری که پشت سر گذاشتهاید، چه چیزهایی خوب پیش رفتهاند، چه دستاوردها و موفقیتهایی داشتهاید، چه درسهایی آموختهاید و بر روی کدام مسائل باید بیشتر کار کنید.
اگر میخواهید فردایتان را تغییر دهید، باید همین امروز اقدام کنید.
در پایان برایتان چند نمونه فرمت برنامه توسعه فردی آوردهایم تا با الهام گرفتن از آن برنامه منحصر به فرد خودتان را بنویسید.
نتیجه گیری
برای رسیدن به توسعه فردی می بایست در وهله اول به خود شناسی برسید، توانمندیها، نقاط قوت و پتانسیل هایتان را به درستی درک کنید. در عین حال نباید از نقاط قابل بهبود خود غافل بمانید چرا که میتوانند به بزرگترین مانع شما در راه رسیدن به اهدافتان تلقی شوند. برای آن که مطمئن شوید در مسیر درستی گام برمی دارید، به یک برنامه هوشمند نیاز دارید. برای داشتن یک برنامه رشد فردی موفق باید هدفی برای خود تعیین کنید که شما را به حرکت وامیدارد و عزمتان را جزم میکند. برنامه توسعه فردی را میتوان یک سرمایهگذاری بر روی توانمندی ها و نقاط قوت فرد دانست که کیفیت زندگی او را در آینده بهبود می بخشد. چنانچه در زمینه نوشتن برنامه توسعه فردی سؤالی دارید یا ترجیح میدهید همکاران متخصص ما در عرصه کوچینگ توسعه فردی شما را راهنمایی کنند، با ما تماس بگیرید.
برخی از سوالات متداول:
1. چگونه برنامه توسعه فردی بنویسیم؟
می توانید نقاط قوت و توانمندی هایتان را در این برنامه لحاظ کنید. در نظر داشته باشید که نوشتن برنامه توسعه فردی نیازمند صرف زمان و انرژی قابل توجهی است، پس نباید انتظار داشت که ظرف مدت زمان کوتاهی بتوانید یک برنامه کامل و همه جانبه برسید و موفق شوید.
2. idp چیست؟
برنامه توسعه فردی بدین معنا است که شما باید توانمندی ها و نقاط قوت خود را آن قدر تقویت کنید که نقاط قابل بهبودتان (نقاط ضعف تان) کم رنگ و کم رنگ تر شوند و به فردی تبدیل شوید که بهتر از دیروز و ضعیف تر از فردا است.
این نمونه فرم برنامه توسعه فردی که شما زحمت کشیدین تو این مقاله گذاشتین نمونه های استاندارد جهانیه یا اینکه نه هر کدوم از کوچ هایی که تو ایران به فعالیت خودشون ادامه می دن یه همچین نمونه فرم هایی برای خودشون و کسایی که تو جلساتشون شرکت می کنن آماده کردن و نیازی نیست که همشون یه شکل باشن
سلام روزبخیر
شرکت باتری دارم و تعداد زیادی کارمند داریم.
برنامه توسعه فردی کارکنان هم دارید؟ شرایطش به چه صورتی هست؟
با درود.عباس آقا لطفا جهت مشاوره و بهره مندی از متخصصان ما در مدرسه کسب و کار و توسعه فردی علی مس چی با ما تماس بگیرید.
سلام
میدونیم که برنامه توسه فردی خوبه اما پر کردن همین جدول هم نیاز به مهارت داره.
پلن و سری کتاب یا مقاله متداول وجود نداره؟
ما سعی کردیم حتی الامکان روند رو ساده کنیم شما کافیه مباحث اولیه رو بدونید تا یک برنامه کامل برای توسعه فردی بنویسید..
مطلب خوبی بود به خصوص که فایل هارو برای دانلود هم گذاشتید ..مرسی