همین چند سال پیش اگر میخواستید برای کسب و کار یا محصولاتتان تبلیغ کنید، چارهای نداشتید جز این که در رسانههایی مثل رادیو، تلوزیون یا مجلات تبلیغ کنید. یا بنر تبلیغاتی پخش کنید. این روشها معایب زیادی داشت.
اولاً هزینههایش زیاد بود و هر کسب و کاری نمیتوانست در تلویزیون تبلیغ کند. دوماً این روشها هدفمند نبودند. یعنی چی؟ یعنی به احتمال زیاد اغلب کسانی که تبلیغات شما را میدیدند علاقهای نداشتند محصولات شما را خریداری کنند.
و در نهایت این که تبلیغات به روشهای سنتی قابل ارزیابی نیستند و شما نمیتوانید با اطمینان نرخ تبدیل تبلیغاتتان را تخمین بزنید. وقتی هم نتوانید فعالیتهایتان را ارزیابی کنید، مسلماً نمیتوانید برای بهبود عملکردتان یک قدم مثبت بردارید.
این روزها روشهای به مراتب مؤثرتری وجود دارند که با کمک آنها میتوانید آمار فروش محصولات و خدماتتان را چند برابر کنید! میتوانید بفهمید چه کسانی به محصولات و خدمات شما علاقمندند و تبلیغاتتان را در معرض دید آنها قرار دهید. میتوانید بفهمید کسانی که از شما خرید کردهاند دقیقاً چه مسیری را طی کردهاند و در نتیجه حساب شدهتر عمل کنید.
این روشها زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتالی هستند. در این مقاله قرار است شما را با پرکاربردترین ابزارهای بازاریابی دیجیتالی (که خود یکی از مهارت های فروش و بازاریابی است) آشنا کنیم تا با کمک آنها جایگاه کسب و کارتان را در بازار تثبیت کنید، بازگشت سرمایهتان را چند برابر کنید و آمار فروشتان را با صرف کمترین هزینه چند برابر کنید.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
پدیدهای به نام اینترنت هم سبک زندگی و کسب و کار ما را تغییر داده هم شیوههای بازاریابی را. این شیوهها را دیجیتال مارکتینگ مینامیم. این سادهترین تعریف ممکن برای دیجتال مارکتینگ است: بازاریابی دیجیتالی تمامی فعالیتهایی را در برمیگیرد که شما در فضای آنلاین انجام میدهید تا مردم بتوانند با کمک دستگاههای دیجیتالی مثل گوشی و کامپیوتر راجع به شما و محصولاتتان اطلاعاتی به دست بیاورند.
دیجیتال مارکتینگ یعنی کاری کنید که مخاطبین شما را بشناسند، به شما اعتماد کنند و از شما خرید کنند و باز هم از شما خرید کنند. اما چرا دیجیتال مارکتینگ تا این اندازه به محبوبیت رسیده و توانسته جایگزینی ایدهآل برای شیوههای سنتی بازاریابی دیجیتالی باشد؟
مزایای دیجیتال مارکتینگ
مهمترین مزیت دیجیتال مارکتینگ هدفمند بودن آن است. با استفاده از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ میتوانید مشخص کنید که تبلیغات شما به چه کسانی نمایش داده شود.
- محدودیت سنی آنها چه باشد؟
- زن باشند یا مرد؟
- در کجا زندگی کنند؟
- تحصیلاتشان چه باشد؟
- به چیزهایی علاقه داشته باشند؟
- دغدغههایشان چه باشد؟
فرض کنید محصول شما کرم ضد چروک است و میخواهید برای آن تبلیغ کنید. میتوانید یک کمپین بازاریابی در رسانههای اجتماعی ترتیب دهید و تبلیغ موردنظرتان را به خانمهای 35 سال به بالا نشان دهید که به محصولات زیبایی و آرایشی علاقه دارند.
با این روش شما میتوانید اطمینان داشته باشید که نرخ تبدیل مخاطبین به مشتریان بیشتر از زمانی است که بنر چاپ کرده و دادهاید در خیابان برایتان پخش کنند!
دومین مزیت بزرگ دیجیتال مارکتینگ قابل ارزیابی بودن فعالیتهای شما است. به عنوان مثال شما میتوانید مشخص کنید چه تعداد از افرادی که برایشان ایمیل فرستادهاید، ایمیل شما را باز کردهاند و به صفحه فرودی که برایشان در نظر گرفتهاید مراجعه کردهاند. یا کدام یک از مشتریان یا سرنخهای فروش شما از رسانههای اجتماعی به سایت شما مراجعه کردهاند.
داشتن چنین آماری برای بازاریابهای دهه 60 یک رویای دستنیافتنی بود! با در دست داشتن چنین اطلاعاتی میتوانید خیلی حساب شدهتر قدم بردارید.
سومین مزیت بازاریابی دیجیتالی انعطافپذیری بسیار بالای آن است. اجازه دهید با یک مثال منظورم را بهتر برایتان توضیح بدهم. فرض کنید شما وسط اتوبان همت یک بنر تبلیغاتی زدهاید تا به مشتریان اعلام کنید تا 9/9/99 محصولات شما با تخفیف 25 درصدی به فروش میرسند. حالا این تاریخ گذشته و شما میخواهید یک محصول جدید را به مشتریانتان معرفی کنید.
چقدر باید وقت و هزینه صرف کنید تا این بنر تبلیغاتی را عوض کنید؟ در حالی که در دیجیتال مارکتینگ با فشردن چند دکمه میتوانید تبلیغ قبلی را برداشته و یک بنر تبلیغاتی جدید را منتشر کنید.
پس فرقی نمیکند چه محصولی میفروشید، کارتان را تازه شروع کردهاید یا سالها در صنعت خود تجربه دارید، دیجیتال مارکتینگ به شما کمک میکند تا متناسب با بودجهتان برای محصولات خود به شکلی سادهتر و پربازدهتر بازاریابی کنید. مشروط بر آنکه قواعد آن را بدانید و با برنامه و هدفمند در این مسیر گام بردارید. چطور؟ در ادامه به شما میگوییم که چطور برای فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ کسب و کارتان استراتژی بنویسید.
استراتژی دیجیتال مارکتینگ در 4 مرحله
اگر فکر میکنید نوشتن استراتژی کار بسیار پیچیدهای است و نیاز به متخصص بسیار با تجربه دارد، و کار شما نیست، باید بگویم اشتباه میکنید. کاغذ و قلم بردارید و مراحل زیر را قدم به قدم انجام دهید تا در نهایت به یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ برسید.
1. مخاطبین هدفتان را بشناسید
2. ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را بشناسید
3. بودجه مناسبی برای دیجیتال مارکتینگ در نظر بگیرید
4. بررسی و ارزیابی تمامی فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ
1. مخاطبین هدفتان را بشناسید.
گفتیم ابزارهای دیجیتال مارکتینگ این امکان را به شما میدهند که مشخص کنید تبلغات شما به چه کسانی نمایش داده شود. پس قب از هر کاری باید بدانید مشتریان شما چه ویژگیهایی دارند.
زن هستند یا مرد، چه سن و سالی دارند، چه نیازهایی دارند، چه مشکلاتی دارند، تحصیلاتشان در چه سطح است و سوالاتی از این قبیل. برای پاسخ دادن به این سوالها و نوشتن پرسونای مخاطبین هدفتان هم میتوانید به بررسی مشتریان قبلی و فعلی خودتان بپردازید هم میتوانید رقبایتان را زیر ذرهبین بگذارید و ببینید معمولاً چه کسانی محصولات شما را میخرند.
2. ابزارهای دیجیتال مارکتینگ را بشناسید.
یکی از مهمترین عوامل محبوبیت دیجیتال مارکتینگ، تنوع ابزارهای آن است. توضیح کامل این ابزارها را میتوانید در دوره ویدئویی و رایگان معجزه دیجیتال مارکتینگ مشاهده کنید. در این مقاله شما را با برخی از آنها آشنا خواهیم کرد.
ارتقاء رتبه سایت در موتورهای جستجو (سئو)
اگر بخواهید محصولی بخرید، یا درباره یک موضوع تحقیق کنید، اولین کاری که انجام میدهید چیست؟ گوشی موبایل را برمیدارید و در گوگل جستجو میکنید. به عنوان یک کسب و کار باید کاری کنید که گوگل شما را در صفحه اول نتایج جستجویش نشان دهد.
اما چگونه؟ باید روی سئوی سایتتان کار کنید و رتبه سایتتان را در موتورهای جستجوگر ارتقا دهید. برای این منظور باید روی سئوی داخلی و سئوی خارجی سایتتان کار کنید.
1. سئوی داخلی
سئوی داخلی شامل تمام کارهایی میشود که در وبسایت خود انجام میدهید تا؛
- کاربران و موتورهای جستجوگر محتوای شما را بهتر درک کنند؛
- کاربران در سایت شما تجربه بهتری داشته باشند؛
- سایت شما سریعتر بارگذاری شود؛
- سایت شما در دستگاههای موبایل مثل گوشی هوشمند، تبلت و … بهتر نمایش داده شود؛
- و البته کار کردن بر روی سئوی تکنیکال…
برای بهبود سئوی تکنیکال به دانش فنی نیاز دارید تا بتوانید ایرادهای سایتتان را پیدا کرده و برطرف کنید.
2. سئوی خارجی
همانطور که از نامش پیدا است، سئوی خارجی شامل تمام فعالیتهایی است که در خارج از سایتتان برای بهتر شدن رتبه سایتتان در نتایج حاصل از جستجوی موتورهای جستجوگر انجام میدهید.
به عنوان مثال میتوانید با نوشتن یک محتوای خوب در یک سایت پرمخاطب و ارجاع دادن مخاطبین به سایت خودتان، لینکسازی کرده و رتبه سایتتان را بهتر کنید.
ایمیل مارکتینگ
ایمیل مارکتینگ به این معنا نیست که شما یک بانک ایمیل بخرید و بی هدف برای یک سری مخاطب ایمیل بفرستید تا بیایند و محصولات و خدمات شما را بخرند! اول از همه باید از مخاطبین خود اجازه بگیرید بعد برای آنها محتوایی ارزشمند خلق و ارسال کنید. فقط یادتان باشد ایمیل مارکتینگ باید منظم و پیوسته باشد تا بتوانید از آن نتیجه بگیرید.
بهترین سرویسهای خارجی ایمیل مارکتینگ Mailchimp و Mailerlite هستند. سرویسهای داخلی ایمیل مارکتینگ هم خدمات بسیار خوبی به کاربران ارائه میدهند که مشهورترین آنها پاکت و نجوا است.
بازاریابی در رسانههای اجتماعی
بر اساس آمار و ارقام به دست آمده، کاربران به طور متوسط 2 ساعت از وقت خود را در رسانههای اجتماعی میگذرانند. این برای کارشناسان دیجیتال مارکتینگ یک فرصت ایدهآل است تا؛
- درباره محصولات و خدمات خود اطلاع رسانی کنند؛
- مخاطبین خود را افزایش دهند؛
- سرنخهای خوبی به دست آورند؛
- برندسازی کنند؛
- آمار بازدید از سایت را افزایش دهند؛
- مستقیماً با کاربران در ارتباط باشند؛
- و …
بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا در واقع کلید موفقیت در دیجیتال مارکتینگ است. چون اگر محتوای خوبی نداشته باشید؛
- نمیتوانید رتبه سایتتان را در موتورهای جستجوگر بهتر کنید؛
- نمیتوانید در رسانههای اجتماعی حضوری مؤثر داشته باشید و برای خودتان فالوئر جمع کنید؛
- ایمیلهایتان سرنوشتی به غیر از سطل زباله نخواهند داشت!
محتوا انواع متفاوتی دارد که مهمترین آنها عبارتند از؛
- محتوای متن
- محتوای تصویری
- محتوای صوتی
طبق تحقیقاتی که سایت Hubspot انجام داده 78 درصد از مردم شرکتها و کسب و کارها را از روی مقالات و محتواهایی میشناسند که در فضای آنلاین منتشر کردهاند نه تبلیغاتشان. به علاوه آنها با چنین کسب و کارهایی راحتتر ارتباط برقرار میکنند و بهتر میتوانند به آنها اعتماد کنند.
%82 کاربران وقتی محتوای یک کسب و کار را مطالعه میکنند و میبینند آن محتوا برایشان مفید و سودمند بوده، با آن کسب و کار احساس نزدیکی میکنند. با این اوصاف بهتر است برای تولید محتوا یک استراتژی خوب داشته باشید.
1. زمین بازی را به خوبی بشناسید.
پیش از هر کاری باید مخاطبین هدف و رقبایتان را خوب بشناسید. ببینید چه نوع محتوایی در صنعت و کسب و کار شما محبوبتر است.
2. هدفتان از تولید محتوا را مشخص کنید.
میخواهید محتوا تولید کنید تا؛
- رتبه سایتتان را در موتورهای جستجوگر ارتقا دهید؛
- اطلاعرسانی کنید؛
- مخاطبین جدیدی جذب کنید؛
- برندسازی کنید؛
- محصول جدیدی را به مخاطبین معرفی کنید؛
- آمار فروشتان را افزایش دهید.
- سپس مشخص کنید که کدام نوع از محتوا برای هدف شما مناسبتر است.
3. تقویم تولید محتوا درست کنید.
همانطور که گفتیم تولید محتوا باید منظم و مستمر باشد. بنابراین یک تقویم محتوایی داشته باشید. بدانید هر روز قرار است بر روی چه موضوعی کار کنید، چه نوع محتوایی تولید کنید و در کدام یک از کانالها فروش خود منتشر کنید.
میتوانید برای خود یک جدول برنامهریزی درست کنید و در آن متناسب با اهداف روزانه، هفتگی یا ماهانه خود برنامه تولید محتوایتان را بنویسید.
روز هفته هدف محتوا عنوان محتوا نوع محتوا کانال انتشار محتوا
روزهای هفته | هدف محتوا | عنوان محتوا | نوع محتوا | کانال انتشار محتوا |
شنبه | ||||
یکشنبه | ||||
دوشنبه | ||||
سه شنبه | ||||
چهارشنبه | ||||
پنجشنبه |
4. وضعیت عملکردتان را بررسی کنید.
در پایان هر هفته و در پایان هر ماه عملکردتان را در تولید محتوا ارزیابی کنید. ببینید تا چه اندازه در عملیاتی کردن برنامه محتوایتان موفق بودهاید. ببینید برنامه محتوایی شما تا چه اندازه مؤثر بوده و شما را به هدفتان نزدیک کرده. و در نهایت برای هفته یا ماه آینده تصمیمگیری کنید. در صورت نیاز اهدافتان، نوع محتوا یا کانال انتشار آن را تغییر دهید.
3. بودجه مناسبی برای دیجیتال مارکتینگ در نظر بگیرید.
اغلب ابزارهای دیجیتال مارکتینگ رایگان هستند. برخی از این ابزارها امکاناتی دارند که برای استفاده از آنها باید مبلغ مشخصی هزینه کنید. برخی از ابزارها همچون پرداخت به ازای هر کلیک (PPC)، گوگل ادز (Google Ads)، تبلیغات همسان، ریپرتاژ آگهی، ریتارگتینگ مارکتینگ و امثال آن رایگان نیستند و میتوانند سریعتر از ابزارهای رایگان دیجیتال مارکتینگ شما را به اهدافتان برسانند.
با استفاده درست و هوشمندانه از این ابزارها میتوانید از رقبایتان پیشی بگیرید و سهمتان را از بازار افزایش دهید.
4. بررسی و ارزیابی تمامی فعالیتهای دیجیتال مارکتینگ
در پایان راه باید فعالیتهایتان در زمینه دیجیتال مارکتینگ را ارزیابی کنید و ببینید تا چه اندازه در رسیدن به اهدافتان موفق عمل کردهاید. به عنوان مثال از خودتان بپرسید:
- محتوایی که منتشر کردهاید تا چه اندازه در جذب بازدیدکننده موفق عمل کردهاند؟
- کمپینهایتان تا چه اندازه در افزایش نرخ تبدیلتان مؤثر بودهاند؟
- کدام یک از پستهایتان در رسانههای اجتماعی بیشتر دیده شده و بیشترین نرخ تعامل را داشته است؟
- کدام یک از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که در بالا به آنها اشاره شد، بازدهی بیشتری داشتهاند؟
- بودجهای که صرف تبلیغات کلیکی کردهاید تا چه اندازه در افزایش فروشتان نقش داشته؟
- کدام ایمیلهایتان کمترین نرخ کلیک را داشتهاند؟
- کدام یک از صفحات وبسایتتان بازدیدهای بیشتری داشتهاند؟
نتیجهگیری
پدیدهای به نام اینترنت سبک زندگی و کسب و کارمان را تغییر داده؛ این روزها برای پیدا کردن محصولات موردنظرمان، خرید کردن و حتی آموزش دیدن به وبسایتها و رسانههای اجتماعی مراجعه میکنیم. کسب و کارها برای آنکه بتوانند توجه مخاطبین را به خود جلب کنند، باید شیوههای سنتی بازاریابی را کنار گذاشته و فعالیتهای بازاریابیشان را به روز کنند.
این سبک جدید دیجیتال مارکتینگ نام دارد. در چند دهه اخیر دیجیتال مارکتینگ رشد چشمگیری داشته و به یک ضرورت برای کسب و کارها تبدیل شده است. شما هم اگر نمیخواهید به نفع رقبایتان کنار بکشید، باید یک استراتژی مناسب و کارآمد برای فعالیتهایتان در بازاریابی دیجیتالی داشته باشید.
در این مقاله شما را با مراحل مختلف این استراتژی آشنا کردیم و ابزارهایی را به شما معرفی کردیم که غالباً رایگان هستند و سرعت و بازدهی فعالیتهای بازاریابی دیجیتالی شما را افزایش می دهند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بازاریابی پیامکی را بخوانید.