در عصر جدید که مملو از رژیمهای غذایی مدِ روز و افسانههای تغذیه است، مفهوم کوچ تغذیه (Nutrition coaching) بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. این مفهوم به ویژه برای افرادی که به سلامتی خود اهمیت میدهند یا به صورت حرفه ای به دنبال تناسب اندام هستند بسیار جذاب است. در واقع، کوچینگ تغذیه مجموعه ای از خدمات حرفه ای است که افراد را به سمت عادات غذایی سالمتر هدایت کرده و سبب حفظ سلامت کلی آنها میشود. این خدمات، توسط مربیانی ارائه میشوند که در زمینه علم تغذیه و سلامتی، متخصص هستند و به کوچ تغذیه (Nutrition coach) معروف هستند. توصیه میشود با این نوشته همراه باشید تا مورد علم تغذیه، کوچینگ تغذیه و خدماتی که کوچهای تغذیه ارائه میدهند بیشتر بدانید.
تغذیه چیست؟
تغذیه علمی است که به بررسی فعل و انفعالات موجودات زنده و غذای آنها میپردازد. این علم، بررسی میکند که چگونه بدن از مواد مغذی (مثلا از کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و …) برای عملکردهای مختلف خود استفاده میکند. ترمیم بافت ها، تولید انرژی، متابولیسم، رشد اندامها و … همگی انواعی از عملکردهای بدن هستند که در علم تغذیه نیز مورد بررسی قرار میگیرند.
در کل طبق علم تغذیه، غذایی که میخوریم تاثیر عمیقی بر سلامت ما دارد. یک رژیم غذایی متعادل، سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین های بدون چربی و چربی های سالم است. چنین رژیمی میتواند به پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند چاقی، بیماریهای قلبی، دیابت و انواع خاصی از سرطانها کمک کند. برعکس، تغذیه نامناسب میتواند منجر به کمبود مواد مغذی، کاهش ایمنی و افزایش خطر ابتلا به بیماریها شود. با این حال باید بدانید که تغذیه، فقط در مورد پیشگیری از بیماریها نیست. تغذیۀ بهینه، سطح انرژی، عملکرد فیزیکی، سلامت روان و کیفیت زندگی را بهبود میبخشد. البته، اکثر مردم کم و بیش به فواید تغذیه سالم آگاه هستند. منتها نمیدانند چگونه برای داشتن تغذیه ای سالم، برنامه ریزی کنند و به یک برنامه غذایی سالم پایبند بمانند. بنابراین کوچینگ تغذیه به وجود آمده تا به این مشکلات رسیدگی کند.
کوچینگ تغذیه چیست و چرا مهم است؟
کوچینگ تغذیه مانند سایر انواع کوچینگ نوعی از همکاری بین یک کوچ تغذیه و یک مشتری است. این همکاری، شامل بررسیِ عمیق عادات غذایی مشتری و تلاش برای انتخاب یک رژیم تغذیه ای عالی برای اوست. هدف اصلی از این کار حفظ و یا بهبود سلامت کلی مشتری است. شایان ذکر است که کوچ یا کوچینگ تغذیه بسیار فراتر از رژیم غذایی یا رژیم ورزشی است و موجب دستیابی دائمی به اهداف مطلوب سلامتی و تغذیه ای میشود. کوچ های تغذیه در مورد چیزهایی که یک رژیم غذایی ایده آل را تشکیل میدهند دانشی جامع دارند. اینگونه متخصصان از نزدیک با افراد، کار میکنند و آنها را به سمت عادات غذایی سالم تر و تغییر سبک زندگی راهنمایی میکنند.
اهمیت کوچ تغذیه در رویکرد شخصی سازی شده آن نهفته است. هر فرد نیازهای غذایی، اهداف سلامتی و سبک زندگی منحصر به فردی دارد. کوچ تغذیه توصیهها و استراتژی های خود را بر اساس این نیازهای منحصر به فرد تنظیم میکند. این شخصی سازی سبب میشود که رویکردهای کوچ تغذیه مؤثرتر از دستورالعملهای عمومیِ رژیمهای غذایی باشند. به علاوه کوچ تغذیه، انتخابهای تغذیهای سالمتر و تغییرات در سبک زندگی را ترویج میکند. تعالیمی که میتوانند به طور قابل توجهی از بیماریهای مزمن پیشگیری کرده، سلامت کلی بدن را تقویت کنند و سبب ارتقای کیفیت کلی زندگی شوند.
کوچینگ تغذیه دقیقا چگونه عمل میکند و چه مکانیزمی دارد؟
کوچینگ تغذیه، مشتریان را تشویق میکند تا با تمرکز بر سلامت جسم، ذهن و روح خود مسئولیت شخصی سلامت و رفاه خویش را بر عهده بگیرند. کوچینگ تغذیه، اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب غذاهای متناسب با شرایط هر یک از مشتریان را به آنها میدهد. اصول علم تغذیه را نیز به مشتریان آموزش میدهد. برخی از مطالبی که در جلسات کوچینگ تغذیه آموزش داده میشوند عبارتند از: بهترین روشهای غذا خوردن، شناخت درشت مغذیها و ریز مغذیها، حجم مناسب وعده های غذایی، طبقه بندی گروه های غذایی، تکنیکهای برچسب خوانی مواد غذایی و … در نهایت، کوچ تغذیه دستورالعملهای ویژهای ارائه میدهد که مثلا به کاهش وزن سالم و طولانی مدت یا به بهترین عملکرد فیزیکی ممکن منجر میشوند.
کوچ تغذیه شما باید چه ویژگیهای داشته باشد تا از کوچینگ تغذیه به طور موثر بهره ببرید
هر کوچ تغذیه میتواند شریک ارزشمندی در دستیابی به اهداف سلامتی و تندرستی شما باشد. اینگونه افراد به عنوان راهنماهایی عمل میکنند و دانش، استراتژیها و انگیزه مورد نیاز برای پرورش عادات غذایی سالم را به شما ارائه میدهند. با این حال، همه کوچهای تغذیه به یک اندازه موفق نیستند. در واقع، ویژگیها و تواناییهای مهمی وجود دارند که موفقیت یک کوچ تغذیه را تضمین میکنند. 7 مورد از این ویژگیها به شرح زیر هستند:
- تحصیلات و تخصص: یک کوچ خوبِ تغذیه باید پایهای قوی در علم تغذیه داشته باشد و بداند رژیم غذایی، چگونه بر بدن تاثیر میگذارد.
- رویکرد شخصی: کوچهای تغذیه باید درک کنند که هر مشتری، منحصر به فرد است و بر اساس نیازها و اهداف فردیِ مشتریان، مشاورۀ سفارشی ارائه دهند.
- شنوندگی عالی: یک کوچ موثر به نیازها، چالشها و آرزوهای مشتریان گوش میدهد تا بهترین مشاوره ممکن را ارائه دهد.
- مهارتهای انگیزشی: کوچها باید به مشتریان خود انگیزه و افکار مثبت بدهند و اعتماد به نفس آنها را در ایجاد تغییرات تقویت کنند.
- مهارتهای ارتباطی: کوچها باید بتوانند مفاهیم پیچیده تغذیه ای را به گونه ای توضیح دهند که درک آنها برای مشتریان آسان باشد.
- همدلی: یک کوچ موفق با مشتریان همدلی کرده و مبارزات و چالشهای آنها را در تغییر عادات غذایی درک میکند.
- تعهد به یادگیری مستمر: رشتۀ تغذیه، دائما در حال پیشرفت است و یک کوچ خوب باید همیشه دانش خود را به روز نگه دارد.
20 سوالی که میتوانید از کوچ های تغذیه بپرسید
در کوچینگ تغذیه، بهتر است که شخص مورد تعلیم (مشتریِ کوچینگ تغذیه) نیز مانند خود کوچ، حضوری فعال داشته باشد. او باید بتواند سوالات و نگرانی های خود را به خوبی مطرح کند. در اصل، یکی از مواردی که کوچینگ را از یک آموزش و مشاوره خشک و معمولی متمایز میکند نیز همین گفت و گو محور بودن آن است. کوچهای تغذیه به خوبی در زمینه های مختلف تسلط دارند و میدانند از شما چه بپرسند. منتها آیا شما هم میدانید از کوچ خود چه سوالاتی بپرسید؟ در ادامه، 20 سوال مهم، درج شده اند که شما میتوانید آنها را از کوچ تغذیه خود بپرسید و او نیز باید بتواند به آنها پاسخ دهد. این سوالات عبارتند از:
- رژیم غذایی متعادل چیست؟
- روزانه چند کالری باید مصرف کنم؟
- درشت مغذیها کدامند و چرا اهمیت دارند؟
- چگونه میتوانم وزن خود را به طور موثر مدیریت کنم؟
- فعالیت بدنی، چگونه بر نیازهای غذایی من تاثیر میگذارد؟
- منابع سالم پروتئین کدامند؟
- چگونه میتوانم مصرف قند خود را کاهش دهم؟
- تاثیر هیدراتاسیون بر سلامتی چیست؟
- آیا میتوانم در بیرون غذا بخورم و همچنان یک رژیم غذایی سالم داشته باشم؟
- چگونه تغذیه میتواند به مدیریت بیماری های مزمن مانند دیابت کمک کند؟
- نقش فیبر در رژیم غذایی من چیست؟
- چگونه برچسب های مواد غذایی را بخوانم؟
- آیا هنوز هم میتوانم غذاهای مورد علاقه ام را بخورم و سالم بمانم؟
- چگونه میتوانم تمایلات غذایی خود را مدیریت کنم؟
- آیا همۀ چربیها برای سلامتی مضر هستند؟
- برای تهیه غذای سالم چگونه عمل کنم؟
- آیا مکملهای غذایی برای من ضروری هستند؟
- استرس چگونه بر عادات غذایی من تاثیر میگذارد؟
- خواب، چگونه بر نیازهای غذایی من تاثیر میگذارد؟
- آیا تغذیه میتواند به بهبود سلامت روان من کمک کند؟
کوچهای تغذیه چگونه نیازهای مشتریان خود را ارزیابی میکنند؟
کوچهای تغذیه نیازهای مشتریان خود را با این روشها ارزیابی میکنند:
- ارزیابی های تن سنجی (قد، وزن، دور و ترکیب بدن).
- ارزیابی های بیوشیمیایی (آزمایشات خون و …)
- ارزیابی های بالینی (جایی که کوچ از تاریخچه کلی سلامت مشتری میپرسد ).
- ارزیابی هایی از عادات و رژیم غذایی فعلی مشتری.
- ارزیابیهای شروع به کار (ارزیابی هایی که به کوچ، این امکان را میدهند تا بفهمد که آیا مشتری مطالب را یاد گرفته است و میتواند شروع به تغذیه سالم یا ایجاد تغییرات تغذیه ای بکند یا خیر).
- ارزیابی پیشرفت (که به کوچ اجازه میدهد تا درک کند که مشتری چقدر حرکت و پیشرفت کرده است).
کوچ تغذیه چه کاری را نمی تواند انجام دهد؟
کوچ تغذیه نمیتواند خدماتی را ارائه دهد که توسط متخصصان پزشکی ارائه میشوند. یک کوچ تغذیه، صلاحیت ارائه خدماتی مانند تجویز برنامههای غذاییِ خاص، تشخیص یا درمان اختلالات گوارشی و تجویز دارو برای درمان بیماریها را ندارد. با این حال، کوچهای تغذیه، مجازند به مشتریان خود در مورد تغذیه کمک کرده و به آنها آموزش و مشاوره دهند. به علاوه، مجازند در مورد مکملها صحبت کرده و مشتریان را تشویق کنند تا از طریق آموزش و مسئولیت پذیری، بهترین تصمیمات ممکن را بگیرند.
سه دلیل عمده ای که مردم از کوچینگ تغذیه استفاده میکنند
سه دلیل عمده ای که سبب گرایش مردم به خدمات کوچینگ تغذیه میشوند به شرح زیر هستند:
- نیاز به کاهش وزن: کاهش وزن، یکی از رایج ترین دلایلی است که افراد را به کمک گرفتن از یک کوچ تغذیه، نیازمند میکند. مشتریان با کوچهای تغذیه، همکاری میکنند تا نسبتِ ایدهآل کالری، درشت مغذیها و ریزمغذیها، ویتامینها و سایر مواد مغذی را بدانند. نسبتی که آنها را قادر میسازد با رویکردی سالمتر و طولانیتر، وزن کم کنند.
- نیاز به دستیابی به اهداف عملکردی در ورزشکاران: یک کوچ تغذیه که در تغذیۀ ورزشی، تخصص دارد میتواند در دستیابی به اهداف عملکردی به ورزشکاران کمک کند. کوچ تغذیه، سن، فرم بدن، اهداف آینده و سلامت فعلی ورزشکاران را در نظر میگیرد. همچنین به عملکرد ورزشی، تاثیر، شدت و تایم ورزش کردن افراد توجه میکند. سپس از این اطلاعات برای ایجاد برنامههای غذایی متناسب با وضعیت ورزشکاران استفاده خواهد کرد. در طول مسیر نیز بر اساس تغییرات برنامۀ تمرینی یا مسابقهایِ ورزشکاران، برنامههای غذایی را تغییر میدهد.
- حفظ و بهبود سلامتی در قبل و بعد از زایمان؛ برخی از کوچ های تغذیه، میتوانند در مراحل مختلف و در قبل، بعد یا در حین بارداری به بهبود یا حفظ سلامتیِ کلی زنان کمک کنند. برخی از زنان، برای شناسایی بهترین رژیم غذایی در هر مرحله از بارداری باید با کوچ های تغذیه مشورت کنند. در حالی که برخی دیگر برای کاهش وزنِ پس از زایمان به کمک نیاز دارند. یک کوچ تغذیه میتواند با ارائه توصیههایی به زنان شیرده نیز کمک کند. مثلا میتواند در مورد اینکه اینگونه زنان برای سلامت خود و فرزندشان چه بخورند، آنها را راهنمایی کند.
چگونه کوچینگ تغذیه به اهداف تجاری کمک میکند؟
کوچ تغذیه به بهبود سلامت و رفاه عمومی افراد کمک میکند و این موضوع به شکلی غیر مستقیم به نفع اهداف تجاری نیز عمل میکند. هدف خدمات کوچینگ تغذیه، اطلاع رسانی به مشتریان در مورد تغذیۀ صحیح و ایجاد عادات سالم است. این هدف به مرور زمان، رفاه و پایداری عمومی جامعه را افزایش میدهد. کارگران و کارمندانِ مشاغل نیز جزیی از همین جامعه هستند. آنها به واسطه کوچینگ تغذیه، سالمتر میمانند، کمتر در خطر بیماری، کمبود انرژی یا بیکاری قرار میگیرند و در شغل خود بهتر عمل میکنند.
چه کسی به کوچ تغذیه نیاز دارد؟
هرکسی که میخواهد یاد بگیرد چگونه تصمیمات غذاییِ عاقلانه و سالم تری بگیرد و سلامت کلی خود را بهبود بخشد به کوچ تغذیه نیاز دارد. افرادی از عموم مردم که هیچ گونه نگرانیِ خاص پزشکی ندارند اما به دنبال بهبود عادات غذایی خود هستند عمده مشتریانِ کوچینگ تغذیه محسوب میشوند.
توجه شما را به مطلبی که در سایت mortezasadri آمده جلب میکنم:
افراد به کوچ سلامت نیاز دارند تا به آنها در مورد موضوعاتِ مختلف مربوط به سلامت کمک کند. مسائلی مانند کم کردن اضافه وزن، کاهش استرس، مدیریت سلامت جسمانی، تمرینات ورزشی، رژیم غذایی، ترک اعتیاد به الکل و مواد مخدر و همینطور کنترل و مراقبت از بیماریهایی جسمی مانند بیماری قلبی، دیابت، فشارخون، بهداشت خواب و غیره.
اهمیت کوچینگ سلامت در این است که با ایجاد عادتهای درست در سبک زندگی فرد، به بهبود سلامت شخص کمک میکند. مربی سلامت، یک پزشک نیست که انبوهی از دستورات پزشکی و بهداشتی را مشخص کند، بلکه او با تغییر نگرش و ایجاد سبک متناسبی از زندگی، به بهبود سلامت جسم و روح ما کمک میکند.
تفاوت بین یک متخصص تغذیه و یک کوچ تغذیه چیست؟
تفاوت اصلی بین یک متخصص تغذیه و یک کوچ تغذیه در این است که اولی برای درمان شرایط بالینی، گواهینامه دارد. این در حالی است که دومی چنین نیست. متخصصان تغذیه بر درمان شرایط خاص سلامتی تمرکز دارند. در حالی که کوچ های تغذیه بر آموزش مشتریان خود در مورد نحوه انتخاب غذاهای سالمتر و رسیدن به سلامت عمومی، متمرکز هستند. کوچهای تغذیه، اغلب دارای گواهینامه یا مدارک مربوط به برنامههای آموزشیِ مختلف هستند. منتها اغلب، نیازی به رعایت معیارهای خاص آموزشی یا حرفه ای ندارند. این در حالی است که متخصصان تغذیه دارای مدارک تحصیلی و آموزشیِ تخصصی هستند و باید طبق معیارها و دستورالعملهایِ خاص شغل خود فعالیت کنند.