برای مشاوره با ما در ارتباط باشید

02166968003

برای این که درک چیستی مدرک کوچینگ برایتان ساده تر شود، بهتر است نخست مفهوم کوچینگ را دریابید. دست نگه دارید و خودتان را بابت عدم آشنایی با این مفهوم سرنوشت ساز سرزنش نکنید. حتی اگر دور دنیا را هم بگردید، افراد کمی را پیدا می کنید که از کوچینگ سر در می آورند. اگر شما هم به این گروه گسترده از افراد تعلق دارید، باید بگوییم که این جا بهشت شما و این مطلب مختص شماست. تا پایان با ما همراه باشید تا به اتفاق سیر تا پیاز این مفهوم پرکاربرد را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

مدرک کوچینگ چیست

کوچینگ چیست؟

بیل گیتس در سال 2013 میلادی در یکی از بزرگترین دورهمی هایی که با هدف آشنایی با کوچینگ برگزار شد، از اهمیت این مفهوم در آینده بشر سخن به میان آورد. اولین جملاتی که این بزرگ مرد در این کنفرانس بیان کرد، به قرار زیرند:

” فرقی نمی کند یک بسکتبالیست هستید یا یک تنیسور یا بازیکن بازی بریج. فارغ از این موضوع؛ شما هم مثل سایر افراد به یک مربی کاربلد نیاز دارند. مربی ای که به فرد بازخورد داده و راه پیشرفت را برای وی هموار سازد”.

وقتی جناب بیل گیتس این گونه از اهمیت کوچینگ حرف می زند، پس بحث جدی است. بیایید با هم این مفهوم را موشکافی کرده و صفر تا صد آن را بیاموزیم. بی شک به کارمان خواهد آمد!

کوچینگ یک فرآیند است. فرآیندی که در طی آن یک کوچ یا به اصطلاح مربی حوزه کوچینگ با مهارتی که در زمینه ایجاد یک فضای امن، قابل اعتماد و مطمئن دارد؛ موجبات ایجاد ارتباط با مراجع خود را فراهم می سازد. اگر بخواهیم خیلی ساده و صریح خدمتتان عرض کنیم، باید بگوییم که:

کوچینگ فرآیندی است که بر زمان حال متمرکز بوده و هدف از اجرای آن بهبود عملکرد فرد است. این فرآیند پتانسیل فرد را برای اجرای یک عملکرد فوق العاده به حداکثر می رساند. یک مربی حرفه ای به حرف زدن با مراجع پرداخته، از او سوالاتی کلیدی می پرسد و از وی می خواهد که هنگام مواجهه با مسائل مختلف از تمام توانایی خود بهره بگیرد. به عقیده این مربیان هیچ کس به اندازه خودِ شخص از توانایی هایی که برای حل مسائل مختلف مربوط به جنبه های گوناگون زندگی در وجودش نهفته، باخبر نیست.

کوچینگ

در این جلسات چه می گذرد؟!

جلسات کوچینگ با هدف تعامل کوچ (مربی حوزه کوچینگ) و کوچی (مراجع) برگزار می شود. در این جلسات کوچ بدون این که کوچی را قضاوت کند، به او کمک می کند تا تکه های پازل زندگی اش را به بهترین شکل ممکن کنار هم قرار داده و اثری هنری پدید آورد. کوچینگ یک رابطه حمایتی است که در طی آن مربی با مراجع همراه شده و موجب می شود که او تمام نیرو و توان خود را بر مسیر دستیابی به اهدافش، متمرکز کند.

تا بدین جای کار کم و بیش با فرآیند کوچینگ آشنا شدیم. اکنون می خواهیم به طور مختصر، اما مفید با کوچی آشنا شویم. برای یادگیری یک مفهوم جدید آماده اید؟!

کوچ کیست؟

همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، کوچ همان مربی است که در فرآیند کوچینگ شرکت کرده و مراجع را در راه رسیدن به هدف هایش یاری می دهد. این فرد که به طور کاملا حرفه ای آموزش های لازم را دیده، توانایی های کوچی را به بیشترین مقدار ممکن رسانده و به او کمک می کند تا اهدافش را یکی پس از دیگری محقق سازد. کوچ به حرف های مراجع با دقت گوش داده و بدین ترتیب توانایی هایش را شناسایی می کند. سپس به حمایت و تشویق او پرداخته و مسیر را برایش هموار می سازد تا نسخه بهتری از خودش بسازد. این از تعریف عامیانه کوچ. حالا سراغ تعریف تخصصی تر این مفهوم می رویم:

کوچ فردی است که تخصص ها و مهارت های استاندارد شده کوچینگ را به صورت آکادمیک و ساختار یافته آموخته است. این فرد با به کارگیری ابزارهای موجود و تکنیک های خاص به حمایت از کوچی پرداخته و او را تا رسیدن به مقصد همراهی می کند.

وظایف کوچ چیست؟

رابطه ای که میان کوچ و مراجع وجود دارد، بک رابطه مشارکتی بوده و شباهت فراوانی به یک خیابان دو طرفه دارد. این افراد که بسیار اجتماعی و عاشق انگیزه دادن به دیگران هستند، وظایف متعدد و متنوعی بر عهده دارند. مهم ترین این وظایف عبارتند از:

  •  شناسایی، شفاف سازی و خلق چشم اندازی روشن برای اهداف کوچی
  •  اصلاح اهداف کوچی در صورت لزوم
  •  کمک به کوچی در راستای خودشناسی
  •  تویق کوچی به رشد و توسعه فردی
  •  استفاده از استراتژی ها و برنامه های عملیاتی مناسب با اهداف مراجع
  •  افزایش سطح مسئولیت پذیر در راستای افزایش میزان بهره وری
  •  …

کوچ، کوچی، کوچینگ و مدرک کوچینگ چیست؟
کوچی کیست؟

کوچی که تحت عنوان مراجع نیز شناخته می شود، فردی است که با دغدغه رشد و توسعه فردی و شغلی به شرکت در جلسات کوچینگ روی می آورد. این فرد برای آن که بتواند مسیر درست را از نادرست تشخیص دهد، تصمیمات حیاتی زندگی اش را به درستی اخذ کند و عملکردش را بهبود ببخشد؛ از کوچ کمک می گیرد. وجود یک فرد کاربلد و حرفه ای که از اصول تصمیم گیری های مهم آگاه است؛ موجب افزایش اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری کوچی شده و بر میزان تعهدش می افزاید. هم چنین سایت ghafaridiet به اهمیت اعتماد به نفس هنگام سخن گفتن این گونه پرداخته است:

توجه کنید ریتم صحبت کردن شما یکنواخت نباشد؛ برای بیان برخی از مطالب نیاز است صدای خود را کمی بالاتر برده و هیجانی‌تر صحبت کنید و در برخی موارد نیاز است صدای خود را کمی پایین ببرید تا یکنواختی لحن حرف زدن شما از بین رفته و در نتیجه توجه مخاطب به شما جلب شود. هنگام سخنرانی از عبارات مودبانه استفاده کنید و سعی کنید جدی و در عین حال راحت به نظر برسید.

مدرک کوچینگ چیست؟

داشتن مدرک کوچینگ برای کلیه افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، الزامی است. حتما می پرسید مدرک کوچینگ چیست، چه کاربردی دارد و چگونه می توان آن را اخذ نمود؟!

مدرک کوچینگ یا به اصطلاح رایج تر گواهینامه مربیگری سندی است که ثابت می کند شما در دوره های استاندارد کوچینگ برگزار شده توسط یک موسسه معتبر، شرکت کرده اید. لازم به ذکر است که این مدرک عموما از سوی موسسات خصوصی صادر شده و کمتر پیش می آید که دانشگاه های مختلف نسبت به صدور آن اقدام نمایند. این مدرک درست مانند همان گواهینامه تکمیل دوره ای است که پس از حضور در دوره های مهارتی ورزشی و هنری دریافت می کنید.

کاربرد مدرک کوچینگ چیست؟

افرادی که پس از حضور در دوره‌های مربیگری موفق به دریافت مدرک کوچینگ می‌شوند، می‌توانند دیگران را در راستای بهبود عملکرد خود در زندگی شخصی و حرفه ای یاری دهند. حتما می پرسید در چه زمینه هایی؟!

در زمینه های خاصی همچون:

  •  سلامتی
  •  کسب و کار
  •  اعتماد به نفس
  •  امور مالی
  •  شغل
  •  روابط
  •  …

این موضوع را به خاطر داشته باشید که در دست داشتن مدرک کوچینگ بدین معنا نیست که شما می توانید مداخلات درمانی و پزشکی انجام داده و یا به افراد مبتلا به مشکلات جسمی و روحی کمک کنید. اگر مایل به فعالیت در این زمینه ها هستید، می بایست اقدام به اخذ مجوزهای مربوطه از سازمان نظام پزشکی یا سازمان نظام روانشناسی نمایید.

فرآیند کوچینگ

یک سوال مهم؛ داشتن این مدرک الزام است یا انتخاب؟!

یکی از رایج ترین سوالاتی که از سوی علاقه مندان به فعالیت در حوزه کوچینگ مطرح می شود، این است که:

آیا می توان بدون شرکت در دوره های کوچینگ و در دست داشتن گواهی معتبر این دوره ها، کوچینگ انجام داد؟!

بله؛ می شود، خوب هم می شود. به احتمال قریب به یقین چنین جوابی برایتان غیر منتظره و عجیب به نظر می رسد. حق هم دارید، اما خُب جواب همان است که گفتیم. بی شک در ادامه خواهید گفت:

پر واضح است که اکثر قریب به اتفاق کوچ ها از جان و جیب مایه می گذارند و برای شرکت در این دوره ها و کسب گواهینامه مربیگری سخت تلاش می کنند. با این اوصاف آیا جایی برای افرادی که ساده ترین آموزش های این حوزه را پشت سر نگذاشته اند، باقی می ماند؟ آیا کسی حاضر است سلامت جسمش را به دست پزشکی بسپارد که مدرک ندارد؟!
مسلما خیر. پس چه می شود که برخی ها به مربی بدون مدرک اعتماد کرده و او را برای همراهی در سخت ترین مسیرها انتخاب می کنند؟! انتخابشان اشتباه است و برای این کارشان هیچ توجیه قانع کننده ای ندارند. لطفا شما این اشتباه را تکرار نکنید!

شاید برایتان جالب باشد بدانید که کوچینگ صنعتی Unregulated بوده و تحت نظارت مستقیم هیچ سازمان متمرکز دولتی نیست. نه تنها در ایران، بلکه در تمام کشورهای دنیا. می دانید دلیل این امر چیست؟!

همان طور که در جریان هستید، کوچینگ مهارتی نوپا محسوب شده و سابقه آن در دنیا به کمتر از 30 سال می رسد. این در حالی است که قدمت این صنعت در ایران هنوز به ده سال نرسیده است. پس نباید انتظار داشته باشیم در همین مدت زمان کوتاه نهادی دولتی تاسیس شده و نظارت بر این حوزه را عهده دار شود.

کوچ و کوچی

این مدرک برای چه کسانی کاربردی است؟

اگر به یکی از گروه های زیر تعلق دارید، کاندیدای دریافت مدرک کوچینگ هستید:

  •  کسانی که می خواهند اقدام به راه اندازی یک کسب و کار کوچینگ نمایند و با ارائه خدمات کوچینگ به افراد، تیم ها و سازمان ها کمک کنند.
  •  مدیرانی که علاقه مند به یادگیری مهارت کوچینگ هستند تا بتوانند رهبری محیط کارشان را به بهترین نحو انجام دهند.
  •  کسانی که مایل به یادگیری مهارت های حرفه ای کوچینگ هستند تا بتوانند تاثیرگذاری خود بر دیگران را تقویت نمایند.
  •  مدرسان
  •  مشاوران
  •  روانشناسان
  •  معلمان
  •  …

مراحل دریافت مدرک کوچینگ چیست؟

جالب است بدانید که برای دریافت مدرک کوچینگ صدها انتخاب مختلف پیش رو دارید. برخی از این برنامه ها به صورت آنلاین و برخی دیگر به صورت حضوری یا ترکیبی از این دو برگزار می شوند. همان طور که در جریان هستید؛ اعتبار یک مدرک حائز اهمیت ترین موضوعی است که عدم توجه به آن می تواند به ضرر فرد علاقه مند به دریافت این مدرک تمام شود.

فدراسیون بین المللی کوچینگ یکی از ارائه دهندگان این مدرک است. اگر مشتاق شرکت در دوره های کوچینگ و دریافت مدرک معتبر هستید، فدراسیون جهانی کوچینگ که با اختصار ICF نیز شناخته می شود، بهترین گزینه ای است که پیش رو دارید. به منظور اخذ مدرک معتبر مربیگری از این فدراسیون کافیست مراحل زیر را یکی پس از دیگری بپیمایید:

  •  ثبت نام در سایت ICF
  •  پرداخت هزینه عضویت در سایت ICF
  •  شرکت در دوره های کوچینگ به منظور آمادگی در آزمون برگزاری
  •  ثبت نام در آزمون مورد نظر اعم از ACC، PCC و MCC
  •  پرداخت هزینه آزمون
  •  سفر به کشورهای برگزار کننده آزمون جهت شرکت در آزمون کوچینگ

توصیه می شود که از شرکت در دوره های آموزش کوچینگ که با استانداردهای مطرح شده از سوی فدراسیون بین المللی ICF هماهنگی ندارند، خودداری نمایید. راه درست و منطقی را برگزیده و با در دست داشتن مدرکی معتبر استارت فعالیتتان در حوزه کوچینگ را بزنید. رسالت شما هموار کردن مسیر موفقیت دیگران است. با اخذ این مدرک توانایی خود را در انجام رسالتتان به اثبات برسانید!

کوچ و کوچی

سخن پایانی

بسیاری از کسانی که دوست دارند جلسات کوچینگ را شروع کنند ترجیح می دهند که با یک کوچ که مدرک کوچینگ دارد مسیر موفقیت را طی کنند. این مدرک برای کسانی که می خواهند به عنوان یک کوچ شناخته تر شوند از اهمیت زیادی برخوردار است. در این نوشته ما تلاش کردیم تا شما را بیشتر با مدرک کوچینگ و اهمیت آن آشنا کنیم.

ارسال نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.

سپاس از نظرتان، پس از تایید منتشر میشود.